Το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην οποία τονίζεται πως πρόκειται για «μία αδιάκριτη καταγραφή από καταγγελίες ΜΚΟ, για τις οποίες δεν πραγματοποιείται ανεξάρτητος έλεγχος», χωρίς μάλιστα να έχει ζητηθεί η άποψη της ελληνικής πολιτείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

«Η έκθεση καταγράφει, χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων για τις οποίες δεν πραγματοποιείται ανεξάρτητος έλεγχος.

Ακριβώς λόγω της αδιάκριτης αυτής καταγραφής, εμφανίζεται ότι σε όλες τις χώρες με ανεπτυγμένο κράτος δικαίου υφίστανται σοβαρά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερα σημαντικό για την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της έκθεσης είναι το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της ελληνικής πολιτείας σε σχέση με τα αναφερόμενα θέματα.

Αν και αναγνωρίζεται σε πολλά επίπεδα η πρόοδος σε σχέση με την προστασία δικαιωμάτων στην Ελλάδα, ⁠η έκθεση παραγνωρίζει ή και τελείως αγνοεί ρυθμιστικές παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές των τελευταίων ετών για τη διασφάλιση δικαιωμάτων ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, όπως ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ και ασυνόδευτα ανήλικα.

Διαχρονικά, οι εκθέσεις για την Ελλάδα παρουσιάζουν ανάλογα θέματα ανθρωπίνων  δικαιωμάτων. Ιδιαιτέρως την περίοδο 2016-2019 παραθέτονταν σοβαρότατες καταγγελίες, οι οποίες σταδιακά εξέλιπαν.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπηρετεί με συνέπεια τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, εμβαθύνοντας την ουσιαστική ισότητα των πολιτών και τα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα και βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής τους».

Τι αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο πλαίσιο καταγραφής του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες του κόσμου για το 2023, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους».

Όπως σημειώνεται στην σύνοψη της έκθεσης γίνεται αναφορά για την κατάσταση στις φυλακές, στο μεταναστευτικό αλλά και στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. «Η κυβέρνηση λάμβανε τακτικά μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία αξιωματούχων που διέπρατταν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε στις δυνάμεις ασφαλείας είτε αλλού στην κυβέρνηση. Υπήρχαν, ωστόσο, καταγγελίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς σχετικά με την αποτυχία της κυβέρνησης να διερευνήσει αποτελεσματικά τις καταγγελίες για αναγκαστικές επιστροφές αιτούντων άσυλο και να θέσει τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους», σημειώνεται.

«Αναφορές για κακομεταχείριση και κακοποίηση από την αστυνομία και το λιμενικό»

Μία από τις υποενότητες του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ συσχετίζεται με βασανισμούς και λοιπές «εξευτελιστικές, απάνθρωπες πράξεις ή τιμωρίες και κατάχρηση εξουσίας».

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει πως «Το Σύνταγμα και ο νόμος απαγόρευαν τέτοιες πρακτικές. Υπήρχαν, ωστόσο, αναφορές για κακομεταχείριση και κακοποίηση από την αστυνομία και το λιμενικό, μεταξύ άλλων εναντίον μελών φυλετικών και εθνοτικών μειονοτικών ομάδων, μεταναστών χωρίς χαρτιά, αιτούντων άσυλο, διαδηλωτών και Ρομά».

«Στις 11 Μαρτίου, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέφερε τη σύλληψη τεσσάρων αστυνομικών με την κατηγορία των “βασανιστηρίων και άλλων προσβολών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας”, αφού φέρεται να χτύπησαν έναν κρατούμενο κατά τη διάρκεια μεταγωγής του σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα» συνεχίζει το ΥΠΕΞ ΗΠΑ.

«Τοπικές ΜΚΟ και ΜΜΕ περιέγραψαν περιπτώσεις, όπου οι αστυνομικές Αρχές φέρεται να κακομεταχειρίστηκαν μετανάστες χωρίς χαρτιά και αιτούντες άσυλο κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων push backs στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, καθώς και σε κέντρα κράτησης» προσθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Για ναυάγιο στην Πύλο και υποκλοπές

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε ειδική αναφορά σε υποθέσεις που απασχόλησαν τον πολιτικό και μη κόσμο στην Ελλάδα, όπως οι υποκλοπές και το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

«Μια έκθεση του Μαΐου από την Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη χρήση του Pegasus και του ισοδύναμου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (PEGA) διαπίστωσε ότι η χώρα δεν χρησιμοποιεί κατασκοπευτικό λογισμικό “ως μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής”, αλλά εφαρμόζει κατασκοπευτικό λογισμικό εναντίον “δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών” και εξάγει κατασκοπευτικό λογισμικό σε χώρες με κακό ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά τη διάρκεια του έτους, δεν υπήρξαν νέες αναφορές για περιπτώσεις χρήσης spyware» λέει, μεταξύ άλλων, η ίδια έκθεση.

Στην υποκατηγορία περί κακοποίηση προσφύγων και αιτούντων ασύλου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει πως «Υπήρξαν αναφορές για σωματική κακοποίηση και βία από μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος εναντίον μεταναστών και αιτούντων άσυλο κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων απώθησης».

«Ορισμένες τοπικές και διεθνείς οργανώσεις ισχυρίστηκαν, με βάση μαρτυρίες επιζώντων, ότι η βύθιση του υπερπλήρους αλιευτικού σκάφους Adriana στις 14 Ιουνίου ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών του Λιμενικού, να βγάλει το σκάφος από τα χωρικά ύδατα της χώρας» γράφει για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

«Οι δικαστικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνα για το ναυάγιο, κατά το οποίο εκτιμάται ότι 600 μετανάστες και αιτούντες άσυλο έχασαν τη ζωή τους αφού εγκληματίες διακινητές τους επιβίβασαν με ανασφαλή τρόπο στο σκάφος» συμπληρώνει η έκθεση.

«Η κυβέρνηση ανέφερε ότι το σκάφος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα τη στιγμή του συμβάντος. Στις 26 Ιουλίου, ο διαμεσολαβητής της ΕΕ ξεκίνησε έρευνα και ζήτησε πρόσβαση στα αρχεία του FRONTEX (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα) σχετικά με το ναυάγιο της Adriana» παρουσιάζει σχετικά με την κυβερνητική γραμμή.

Διαβάστε ακόμη: