Ρεκόρ ως προς το ύψος των μερισμάτων εισέπραξε το Υπερταμείο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που μπήκε στα ταμεία του στα επτά χρόνια από τότε που ιδρύθηκε και πρωτο λειτούργησε.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου του έτους που ανάρτησε προχθές το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, τα έσοδα από μερίσματα που απολαμβάνει μέσω των συμμετοχών του σε επιχειρήσεις του δημοσίου ανήλθαν στα 115,4 εκ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα ήταν μόλις 4,9 εκ. ευρώ.

Το μέρισμα ρεκόρ

Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, όπως αλλιώς τιτλοφορείται το Υπερταμείο, άντλησε τη μερίδα του λέοντος από την εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) στην οποία συμμετέχει με 25%. Η γενική συνέλευση των μετόχων της «ΔΑΑ» αποφάσισε τη διανομή μερίσματος στο Υπερταμείο ύψους 112,5 εκ. ευρώ.

Επίσης στην περίοδο αναφοράς των οικονομικών αποτελεσμάτων, η ΕΕΣΥΠ εισέπραξε το μέρισμα του ΟΤΕ προς το δημόσιο, ποσό ύψους 2,8 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το κράτος έχει παραχωρήσει στην ΕΕΣΥΠ το δικαίωμα εσόδου από τη συμμετοχή του στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην έκθεση του το Υπερταμείο για το τρίτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να εισπράξει και μερίσματα από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) και την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ). Κι αυτό καθώς οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των μετόχων των δύο εταιρειών μετατοπίστηκαν χρονικά.

Οι ΔΕΚΟ

Κατόπιν των προαναφερόμενων τα καθαρά αποτελέσματα του Υπερταμείου το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε 112,1 εκ. ευρώ.

Στα κύρια γεγονότα που αφορούν στις θυγατρικές εταιρείες και άλλες συμμετοχές η διοίκηση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου περιγράφει:

·      ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ: Τη μεταβίβαση των μετοχών του (50% συν μία μετοχή) από κάθε εταιρεία στο ελληνικό δημόσιο.

·      ΕΤΑΔ: Την ολοκλήρωση του πρώτου έργου – πιλότος για την καταγραφή και την αποτίμηση ακινήτων. Αφορά σε 500 ακίνητα που ανήκουν στην Εταιρεία Ακίνητων Δημοσίου και αναμένεται η χάραξη στρατηγικής για την αξιοποίηση τους. Ακολουθεί η αντίστοιχη διαδικασία για άλλα 500 ακίνητα.

·      Περιφερειακά αεροδρόμια: Ξεκινά η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Αεροδρομίου Καλαμάτας. Συμμετέχουν τα επενδυτικά σχήματα: Άκτωρ- Egis – Nice Airport, Fraport- Delta – Pileas, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR και Mytilineos – CAA

·      ΔΕΗ: Είσοδος της εταιρείας στη Ρουμανία με την εξαγορά των assets της ENEL και στόχο την ανάδειξη της σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στα Βαλκάνια. Στόχος είναι τα 9 εκατ. πελάτες, έργα ΑΠΕ ισχύος 10 GW και EBITDA 1,5 δις. ευρώ

·      ΤΑΙΠΕΔ: Ολοκλήρωση των διαγωνισμών της Αττικής Οδού, των Οργανισμών Λιμένων Ηρακλείου και Βόλου, για την υπό-παραχώρηση του τουριστικού λιμένα Κέρκυρας και την πώληση ακινήτων στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής και Ανδρίτσαινα Ηλείας.

·      ΓΑΙΑΟΣΕ: Για την επαναφορά σε λειτουργία του συστήματος ETCS on board παρέλαβε στις αρχές Σεπτεμβρίου προσφορά της Hitachi Rail STS και στην παρούσα φάση εξετάζει τα υποβληθέντα στοιχεία.

·      ΑΕΔΙΚ: Η Διώρυγα Κορίνθου επανήλθε σε λειτουργία την 1η Ιουνίου καθώς ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση εργασιών των πρανών. Η τρίτη φάση θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024.

·      ΕΛΤΑ: Ο όμιλος διαμόρφωσε το πλάνο αναδιοργάνωσης με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας 40 καταστημάτων.

·      Συμμετοχές 5G: Η εταιρεία ανακοίνωσε δύο νέες επενδύσεις ανεβάζοντας τες στις επτά. Πρόκειται για την εταιρεία Movandi με έδρα την Καλιφόρνια και την εταιρεία WINGS ICTSolutions.

·      ΟΑΣΑ: Σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικά έργα για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού που περιλαμβάνουν  την πλήρη ανακαίνιση 14 συρμών της Γραμμής 1 και την παροχή σήματος κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων στους επιβάτες, τόσο στους σταθμούς όσο και στις σήραγγες του Μετρό, με την πρώτη πιλοτική εφαρμογή σε 5 σταθμούς της Γραμμής 2 να αναμένεται στο τρίτο τρίμηνο του 2023.

·      Ελληνικές Αλυκές: Κατέχοντας το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, μετά την εξαγορά του ποσοστού της «Καλαμαράκης ΑΒΕΕ – ΚΑΛΑΣ Α.Ε.», το Υπερταμείο διερευνά τις επιλογές για τον μετασχηματισμό της εταιρείας, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει τη δυναμική της ελληνικής αγοράς.