Η Υπερδνειστερία (ή Τρανσνίστρια) είναι μια περιοχή σφηνωμένη ανάμεσα στη Μολδαβία και την Ουκρανία, στα ανατολικά του ποταμού Δνείστερου, με έκταση 4.163 τ.χλμ. και πληθυσμό γύρω στους 500.000 κατοίκους.

Το status quo της είναι κάπως περίπλοκο: ενώ τυπικά ανήκει στη Μολδαβία, έχει όμως διακηρύξει την ανεξαρτησία της από το 1990!

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ξέσπασε πόλεμος μεταξύ δυνάμεων της Μολδαβίας από τη μια μεριά και της Υπερδνειστερίας – με τη συνδρομή Ρώσων, Κοζάκων και Ουκρανών εθελοντών – από την άλλη μεριά.

Μετά την κατάπαυση του πυρός το 1992, η χώρα αναγνωρίστηκε ως περιοχή «παγωμένης δράσης», ωστόσο η ίδια η Υπερδνειστερία εξακολούθησε να διακηρύσσει ότι είναι ανεξάρτητη!

Από τότε έχει διατηρηθεί ένα ιδιότυπο καθεστώς: πρόκειται για μια de facto ανεξάρτητη ημιπροεδρική δημοκρατία, αν και επίσημα αναγνωρίζεται ως αυτόνομη εδαφική επικράτεια της Μολδαβίας!

Για να γίνει ακόμα πιο περίπλοκη η κατάσταση, οι πολίτες της Υπερδνειστερίας αποφάσισαν μετά από δημοψήφισμα που έγινε το 2006 (το οποίο, ωστόσο, δεν αναγνωρίστηκε από κανέναν) με ποσοστό που ξεπέρασε το 93% την ανεξαρτητοποίησή τους από τη Μολδαβία και την ένωση της χώρας με τη Ρωσία, με την οποία όμως δεν συνορεύει!

Αυτό πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι η μεγαλύτερη εθνότητα της χώρας είναι οι Ρώσοι, ενώ ακολουθούν οι Μολδαβοί και οι Ουκρανοί.

Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν – ευτυχώς γι’ αυτούς – διπλή ή τριπλή υπηκοότητα: ρωσική, μολδαβική και ουκρανική!

Η ιδιότυπη αυτή κατάσταση έχει μετατρέψει τη χώρα σε μια πραγματική βουτιά στο παρελθόν!

Όποιος επισκεφτεί την πρωτεύουσα Τιράσπολ (μια πόλη 130.000 κατοίκων), θα νομίσει ότι η Σοβιετική Ένωση υπάρχει ακόμα!

Οι δρόμοι της κοσμούνται από αρκετά αγάλματα του Λένιν και εικόνες με κομμουνιστικό περιεχόμενο, ενώ παντού υπάρχουν τεράστια κτίρια σοβιετικής αρχιτεκτονικής.

Πολλοί δρόμοι έχουν ονόματα αριστερών ηγετών κι επαναστατών (Λένιν, Ρόζα Λούξεμπουργκ, Καρλ Λίμπκνεχτ), ενώ οι λεωφόροι έχουν πλάτος πολλών μέτρων, μία από τις οποίες είναι η λεωφόρος Οκτωβριανής Επανάστασης!

Τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα – τα οποία αναγνωρίζονται μόνο στο εσωτερικό της χώρας – έχουν εικόνες σοβιετικών στρατηγών και σχεδόν σε κάθε σπίτι και επίσημο κυβερνητικό κτίριο κρέμεται ένα κορνιζαρισμένο πορτρέτο του Στάλιν!

Για όλους τους παραπάνω λόγους η χώρα έχει μεταβληθεί σε τουριστικό προορισμό για όσους θέλουν να κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο…

Μερικές άχρηστες πληροφορίες