Σε περίπου 3 χρόνια από σήμερα, ετοιμάζεται να ‘τρέξει’ τους διαγωνισμούς για πιλοτικά πλωτά αιολικά το ΥΠΕΝ.

Οι πρώτοι που θα πάρουν τα έργα, θα εισπράξουν επενδυτική ενίσχυση για την υλοποίηση, ενώ τα θαλάσσια αιολικά πάρκα θα υπαχθούν σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης, διασφαλίζοντας επομένως εγγυημένα έσοδα για την ηλεκτροπαραγωγή τους.

Τα έργα θα επισπευσθούν και θα εγκατασταθούν στα πρώτα ‘θαλάσσια οικόπεδα’ που θα εγκρίνει αδειοδοτικά η ΕΔΕΥΕΠ.

Υπάρχουν όμως και οι ιδιώτες μάνατζερ που λένε πως «υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο τέτοιου είδους έργα κρίνονται επιλέξιμα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν, οπότε το όλο εγχείρημα με το Ταμείο Απανθρακοποίησης να αποβεί χωρίς επιτυχία και να ‘ναυαγήσει’».

Τα οικόπεδα θα προέλθουν από τις περιοχές που θα προκριθούν για την ανάπτυξη του πρώτου προγράμματος offshore αιολικών, συνολικής ισχύος 1,9 Γιγαβάτ, που θα υλοποιηθούν έως το 2030, όπως προβλέπει το ΕΣΕΚ.

Αναφερόμαστε σε έργα μέχρι και πάνω από 400 MW, στις πρώτες αδειοδοτικά «ώριμες» περιοχές.

Οι ανάδοχοι των πάρκων θα προκύψουν μέσα από διαγωνισμούς. Για να επιτευχθεί ο στόχος ανάπτυξής τους πριν από το 2030, ο προγραμματισμός του υπουργείου προβλέπει πως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες θα διενεργηθούν σε χρονικό ορίζοντα 3ετίας από σήμερα, δηλαδή προς το 2026.

Το επόμενο «πακέτο» πιλοτικών offshore αιολικών με πλωτές (αντί πακτωμένες στο βυθό) ανεμογεννήτριες σχεδιάζει αργότερα να δρομολογήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η δυναμικότητα θα ξεπεράσει τα 400 Μεγαβάτ, ενώ στόχος είναι να αναπτυχθεί νωρίτερα από το 2030.

Τα πιλοτικά πλωτά θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών.

Η επίσπευση της υλοποίησής τους αυξάνει σε έως και πάνω από 1 Γιγαβάτ τη συνολική ισχύ των πιλοτικών υπεράκτιων – με δεδομένο ότι προστίθενται στα πάρκα σταθερής έδρασης (fixed bottom) συνολικής ισχύος 600 Μεγαβάτ που θα υλοποιήσουν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Όμιλος Κοπελούζου στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Θαλασσιά αιολικά: 2 έως 2,5 δις το χρόνο οι επενδύσεις - Μέχρι το 2050 θα έχουν επενδυθεί πάνω απο 60 δις

Κίνδυνος να «ναυαγήσει» το φιλόδοξο σχέδιο λόγω έλλειψης χρημάτων

Από πού θα βρεθούν τα χρήματα για την κατασκευή των πιλοτικών πλωτών offshore αιολικών;

Είναι ερώτημα τόσο για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και για τους επενδυτές. Το ΥΠΕΝ έχει εγκρίνει σε πρώτη φάση την χρησιμότητα εγκατάστασης πιλοτικών offshore σε 1 ή 2 από τις περιοχές που περιλαμβάνει ως κατάλληλες το σχέδιο της ΕΔΕΥΕΠ.

Έτσι προωθεί 2 πιλοτικά πλωτά αιολικά προκειμένου να αποτελέσουν το έδαφος για την ανάπτυξη της αντίστοιχης εφοδιαστικής αλυσίδας σε πανελλαδική κλίμακα που θα στηρίξει με την σειρά της τον στόχο για 2 GW offshore αιολικά μέχρι το 2030.

Χαρακτηριστικά ο ΓΓ Ενέργειας του ΥΠΕΝ Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης έχει υπογραμμίσει την σημασία «έργων-πιλότων» που ακριβώς θα ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας που θα στηρίξει τα επόμενα χρόνια τις ανάγκες του κλάδου.

«Η αρχική σκέψη του ΥΠΕΝ, ήταν να διατεθούν πόροι από το Ταμείο Απανθρακοποίησης, αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος επ αυτού από μεριάς Κομισιόν, δηλαδή να έχει γίνει δεκτό το αίτημα ή να έχει υπάρξει κάποια σχετική συνεννόηση» μας λένε από το ΥΠΕΝ.

Οι ιδιώτες μάνατζερ προσθέτουν πως «υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο τέτοιου είδους έργα κρίνονται επιλέξιμα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν, οπότε το όλο εγχείρημα με το Ταμείο Απανθρακοποίησης να αποβεί χωρίς επιτυχία και να ‘ναυαγήσει’».

Η τύχη των πιλοτικών έργων θα κριθεί από την δυνατότητα της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να βρουν τους απαραίτητους πόρους, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, η πολιτική πρόθεση υπάρχει για να προχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, πράγμα που όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει δίχως σχήμα στήριξης.

Όπως προσθέτουν κύκλοι του ΥΠΕΝ: «τα έργα θα προκριθούν μέσω της διαδικασίας των διαγωνισμών με όλους τους συμμετέχοντες να εκκινούν από το ίδιο σημείο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται ως προϋπόθεση για παράδειγμα η εκ των προτέρων εξασφάλιση άδειας ή κάποια άλλη προϋπόθεση προκειμένου να συμμετάσχει κάποιος άλλος επενδυτής στην ανταγωνιστική διαδικασία».

Έρχεται «μέγα πιλοτικό» με 3-4 πλωτά αιολικά πάρκα - Ποιοι Έλληνες θα τα πάρουν

Μανουσάκης: έχουμε τον «ενεργειακό χώρο» για 2 γιγαβάτ θαλάσσιων αιολικών

Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης είπε ότι «Ο ΑΔΜΗΕ έχει διασφαλίσει τον αναγκαίο ηλεκτρικό χώρο της τάξης των 2 GW για να ξεκινήσει η εθνικής σημασίας νέα αγορά των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα» και πρόσθεσε πως «σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για το πού ακριβώς δεσμεύονται τα MW ανά περιοχή».

Τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα είναι κρίσιμα για την επίτευξη ενός κεντρικού στόχου της ενεργειακής πολιτικής, που είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε εξαγωγέα καθαρής ενέργειας, από εισαγωγέα ορυκτών καυσίμων που ήταν ιστορικά, σημείωσε ο κ. Μανουσάκης.

Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για ανάπτυξη έργων ΥΑΠ ισχύος 12 GW τις επόμενες δεκαετίες «φωτίζει» ακόμα περισσότερο την αναγκαιότητα των διασυνοριακών διασυνδέσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό, προκειμένου να μπορεί η περίσσεια της πράσινης ενέργειας που θα παράγεται και από τα Υπεράκτια Αιολικά να μεταφέρεται στα κέντρα κατανάλωσης της κεντρικής Ευρώπης.

Στο «κάδρο» αυτό εντάσσονται έργα όπως η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, η διασύνδεση Ελλάδας (Κρήτης)-Κύπρου-Ισραήλ αλλά και ο μεγάλος ηλεκτρικός «διάδρομος» Ελλάδας-Νότιας Γερμανίας Green Aegean Interconnector.

Άλλωστε η ονομασία «Πράσινο Αιγαίο» παραπέμπει ακριβώς στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα. «Η ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα δεν αρκεί, είναι ζητούμενο να παράγεται με αποδοτικό τρόπο πράσινη ενέργεια στο νότο της Ευρώπης και να μεταφέρεται προς τον Βορρά», ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή αυτονομία της Ηπείρου και να μειωθεί η εξάρτησή της από τρίτους προμηθευτές», ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι απαιτούνται περιφερειακές συνεργασίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι ο ΑΔΜΗΕ συνεργάζεται με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της Επιτροπής Σύνδεσης και Ανάπτυξης Δικτύων των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και ειδικότερα σε κρίσιμα θέματα όπως ο υπολογισμός της μέγιστης δυνατότητας απορρόφησης αιολικής ισχύος από κάθε θαλάσσια περιοχή, ο προσδιορισμός ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος και κόστους της διασύνδεσης των περιοχών καθώς και η επίτευξη συνεργιών με τα δίκτυα υποθαλάσσιων διασυνδέσεων για τη διασύνδεση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.

Μίλησε και για τη σημασία της ανάπτυξης των ΥΑΠ, καθώς «η δημιουργία μιας εθνικής οικονομίας στις θάλασσές μας -και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αιγαίου- θα ενισχύσει γεωπολιτικά τη χώρα μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Η δε ανάπτυξη εφοδιαστικής αλυσίδας με την ελληνική βιομηχανία και τις εγχώριες υποδομές σε κεντρικό ρόλο, θα παράγει σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς εργάζεται εντατικά για την υπόθεση των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα.

«Συμμετέχουμε με όλους τους πόρους στην Συντονιστική Επιτροπή του ΥΠΕΝ, ενώ όλο το θεσμικό σύστημα στην Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένο ώστε να προχωρήσουμε ταχύτατα και με τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα στην ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στις ελληνικές θάλασσες».

Επιπλέον 1000 Μεγαβάτ από Ανανεώσιμες Πήγες βάζει σε λειτουργία το ΥΠΕΝ

Φιλόδοξοι οι στόχοι του ΥΠΕΝ – Θα τους καταφέρει;

Όπως ανέφερε σε ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, στόχος είναι να επιταχυνθεί η αδειοδοτική ωρίμανση των θαλάσσιων «οικοπέδων» για τα έργα των 1,9 Γιγαβάτ, με την ΕΔΕΥΕΠ να πραγματοποιεί τις μελέτες βυθού και τις ανεμολογικές μελέτες, αναρτώντας τα στοιχεία σε data room όπου θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Επίσης, για να ληφθούν και οι περιβαλλοντικές άδειες το νωρίτερο δυνατόν, η πολιτεία θα διενεργήσει ανταγωνιστικό διάλογο με τους επενδυτές, για τις τεχνολογίες που σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν.

Όπως πρόσθεσε, σκοπός είναι η διαδικασία παραχώρηση να ξεκινήσει με τα «οικόπεδα» πλήρως αδειοδοτημένα, με το «κλειδί στο χέρι». «Δεν είμαι 100% βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί είναι τεχνικά πολύ δύσκολο, αλλά αν δεν είναι αδειοδοτημένα πλήρως θα είναι στο 90%», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΝ, η υλοποίηση ενός τόσο ευρέος χαρτοφυλακίου νωρίτερα από το 2030 θα δώσει ένα ισχυρότερο «σήμα» για την εκκίνηση ανάπτυξης εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας στον κλάδο. Έτσι, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό δυναμικό σε όλη τη Μεσόγειο, μπορεί να αποτελέσει έναυσμα ώστε να αναπτυχθεί εγκαίρως μία παραγωγική αλυσίδα, με προοπτικές αυτή να γίνει ακόμη και παγκόσμιος πρωταγωνιστής σε αυτή τη βιομηχανία.

Για τις δυνατότητες που ανοίγουν τα offshore αιολικά στην εγχώρια παραγωγική βάση, ο υπουργός αναφέρθηκε λίγο αργότερα και στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητήθηκε το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη δέσμευση ηλεκτρικού «χώρου» 2 Γιγαβάτ, για το πρώτο κύμα έργων.

«Τα έργα χρειάζονται πλατφόρμες, οι οποίες θαυμάσια μπορούν να κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία, γιατί εδώ η απόσταση μεταφοράς δίνει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Χρειάζονται καλώδια πολύ περισσότερα και διαφορετικού είδους, που έχουμε πολύ ισχυρές τέτοιες βιομηχανίες. Χρειάζονται δύτες, που έχουμε τέτοιες εταιρίες για να κάνουν τη συντήρηση. Γενικότερα έχουν πολύ μεγάλη τοπική προστιθέμενη αξία, πάνω από 50% θα σας έλεγα, και το ίδιο ισχύει και στη συντήρηση», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, υπάρχει δυνατότητα να σχεδιαστεί η δημιουργία ενός οικοσυστήματος βιομηχανιών, στη βάση της γειτνίασης με τις πολύ μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στις ελληνικές θάλασσες. «Αυτό μπορεί να μας κάνει παγκόσμιους πρωταγωνιστές, ή τουλάχιστον με βεβαιότητα μεσογειακούς πρωταγωνιστές, σε αυτή την τεχνολογία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: