«Η διαστρέβλωση των λεχθέντων ξεπερνά τα όρια και γίνεται συνειδητά fake news», αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, με αφορμή δημοσιεύματα,  μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη για την παρενόχληση του γαλλικού ερευνητικού δκάφους, νότια της Κρήτης.

«Η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο επειδή η περιοχή είναι ελληνικής δικαιοδοσίας», σημειώνει και προσθέτει: «Είναι μια καθαρή τοποθέτηση τόσο της κυβερνητικής εκπροσώπου όσο και του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ που δεν επιδέχεται παρερμηνείας όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν ψεύτικες εντυπώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μόλις ώρες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου ανάμεσα στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξελίχθηκε ένα θρίλερ στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης,

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουρκικό πολεμικό σκάφος εισέβαλε στην περιοχή προκειμένου να «απειλήσει» γαλλικό ερευνητικό πλοίο το οποίο διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η επίμαχη δήλωση της Αρ. Πελώνη

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ουσιαστικά χαρακτήρισε πρόβλημα της Γαλλίας την απειλή από τουρκικό πολεμικό σε γαλλικό ερευνητικό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Ισχύει ότι η τουρκική φρεγάτα “απείλησε” γαλλικό ερευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης; Έχει κληθεί ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα για εξηγήσεις από το τουρκικό ΥΠΕΞ; Αναμένετε πως η Άγκυρα, από εδώ και πέρα, θα ανεβάσει εκ νέου τους τόνους;» ρώτησε δημοσιογράφος με την κυβερνητική εκπρόσωπο να απαντά:

«Δεν αναμένω κάτι. Έχουμε πει επανειλημμένως, ως προς τα ελληνοτουρκικά, ότι εμείς επιδιώκουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και αποκλιμάκωση. Το περιστατικό αυτό αφορά τη γαλλική πλευρά. Θα επαναλάβω ότι στόχος μας είναι να αναζητηθούν προοπτικές για μια θετική ατζέντα, για να υπάρξει σε μια πρώτη φάση ένα κλίμα αποκλιμάκωσης και αυτό προωθήθηκε κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος, ζήτησε εξηγήσεις για τη δήλωση της Αριστοτελίας Πελώνη.

«Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι η παρενόχληση γαλλικού ερευνητικού σκάφους από τουρκική φρεγάτα εντός της ελληνικής ΑΟΖ “αφορά τη γαλλική πλευρά”! Συμφωνεί το ΥΠΕΞ ή πρόκειται να ασκήσει αυστηρό διάβημα στην Τουρκία;» σημειώνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το υπουργείο Εξωτερικών πήρε διακριτικές αποστάσεις από τα όσα δήλωσε είπε η Αριστοτελία Πελώνη. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, σημείωσε ότι, δεδομένου ότι το πλοίο είναι γαλλικό, το θέμα αφορά και τη γαλλική πλευρά.

Παράλληλα ανέφερε ότι πρόκειται για περιοχές που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ελληνικού σταθμού και ως εκ τούτου, ο ελληνικός σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε την απαραίτητη Navtex για τον πλου και τις έρευνες του γαλλικού σκάφους.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επανήλθε τονίζοντας ότι το ΥΠΕΞ «άδειασε» την κυβερνητική εκπρόσωπο.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.