Το YouTube θα λανσάρει μια σειρά από λειτουργίες με τεχνητή νοημοσύνη για δημιουργούς, στο πλαίσιο της προσπάθεια της μητρικής εταιρείας Alphabet να ενσωματώσει τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη — τεχνολογία που μπορεί να δημιουργήσει και να συνθέσει κείμενο, εικόνες, μουσική και άλλα μέσα με απλές οδηγίες — στο πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Μεταξύ των νέων προϊόντων που ανακοίνωσε το YouTube την Πέμπτη είναι ένα εργαλείο που ονομάζεται Dream Screen που χρησιμοποιεί δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη για να προσθέσει φόντο βίντεο ή εικόνας σε βίντεο σύντομης μορφής, τα οποία η εταιρεία ονομάζει Shorts. Ανήγγειλε επίσης νέα εργαλεία παραγωγής με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης που θα βοηθήσουν στην επεξεργασία βίντεο τόσο μικρής όσο και μεγάλης μορφής στην πλατφόρμα της.

«Αποκαλύπτουμε μια σειρά προϊόντων και λειτουργιών που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα όρια της δημιουργικής έκφρασης», δήλωσε ο Toni Reid, αντιπρόεδρος του YouTube για τα προϊόντα της κοινότητας, σε ανάρτησή του την Πέμπτη. Η πλατφόρμα βίντεο που ανήκει στην Google ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι αναπτύσσει τα εργαλεία αυτά τον περασμένο Μάρτιο.

Η Google δέχτηκε πιέσεις να δείξει αποτελέσματα και πρακτικές εφαρμογές για τα παραγωγικά προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης της. Ορισμένοι επικριτές ήταν επιφυλακτικοί ότι η εταιρεία, η οποία εδώ και πολύ καιρό θεωρείται ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη, υστερούσε απέναντι άλλες εταιρείες που έχουν πρωτοπορήσει, όπως η OpenAI ή η Microsoft και ότι τα προϊόντα που κυκλοφόρησε η Google δεν ήταν ακόμη έτοιμα για δημόσια κατανάλωση. Το ChatGPT του OpenAI και ένα νέο chatbot Bing από τη Microsoft – η οποία έχει επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI από το 2019 – έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή και έχουν κερδίσει το σχετικό κοινό.

Τους τελευταίους μήνες, η Google κυκλοφόρησε τον δικό της ανταγωνιστή του ChatGPT, τον Bard, με μια σταθερή ροή ενημερώσεων για το προϊόν. Επίσης, έχει ενσωματώσει πειραματικά χαρακτηριστικά παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στις πιο σημαντικές υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένης της ναυαρχίδας μηχανής αναζήτησής της, σε αυτό που η εταιρεία αποκαλεί την πειραματική «εμπειρία δημιουργικής αναζήτησης». Το προϊόν δημιουργεί λεπτομερείς περιλήψεις με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνονται από το διαδίκτυο και άλλες ψηφιακές πηγές ως απάντηση σε ερωτήματα αναζήτησης.

Κερδίζει έδαφος

Η ανακοίνωση των νέων χαρακτηριστικών έρχεται επίσης καθώς το YouTube βρίσκεται σε έντονο ανταγωνισμό με το TikTok της ByteDance και το Instagram Reels της Meta Platforms προκειμένου να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά κάθετων βίντεο μικρής μορφής. Το YouTube ανακοίνωσε ότι πλέον βλέπει περισσότερες από 70 δισεκατομμύρια προβολές καθημερινά στα Shorts και τα νέα εργαλεία δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται να στοχεύουν στην προσέλκυση ακόμη περισσότερων χρηστών και δημιουργών και στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έναντι των αντιπάλων του.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης το YouTube Create, μια εφαρμογή για κινητά που στοχεύει να βοηθήσει τους δημιουργούς της πλατφόρμας να κάνουν την παραγωγή βίντεο πιο εύκολη. Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης, όπως επεξεργασία και περικοπή, αυτόματη δημιουργία υπότιτλων, δυνατότητες φωνής και πρόσβαση σε μια βιβλιοθήκη φίλτρων και μουσικής χωρίς δικαιώματα. Η εφαρμογή είναι προς το παρόν σε έκδοση beta στο Android σε “επιλεγμένες αγορές”, είπε η εταιρεία, και θα είναι δωρεάν.

Πέρα από δημιουργικά εργαλεία, το YouTube θα παρέχει επίσης στους δημιουργούς περισσότερα εργαλεία για να λάβουν πληροφορίες που βασίζονται σε AI, να βοηθήσουν στην αυτόματη μεταγλώττιση των βίντεο και να βοηθήσουν στην εύρεση μουσικής και soundtrack για βίντεο.

Διαβάστε ακόμη: