Απρόσμενη επιδείνωση σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Το περασμένο τρίμηνο η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1%, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία, και ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) του Δεκεμβρίου – που θεωρείται καλός δείκτης της οικονομικής υγείας – έδειξε ότι η δραστηριότητα έχει πλέον μειωθεί σε κάθε μήνα του τρέχοντος τριμήνου, σημειώνει το Reuters.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 47,0 αυτό το μήνα από το 47,6 του Νοεμβρίου, διαψεύδοντας τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο στο 48,0 και σηματοδοτώντας τον έβδομο μήνα κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

“Τα στοιχεία διαμορφώνουν μια αποκαρδιωτική εικόνα, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης αδυνατεί να εμφανίσει σαφή σημάδια ανάκαμψης. Αντιθέτως, συρρικνώνεται για έξι συνεχόμενους μήνες”, δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.

“Η πιθανότητα η ευρωζώνη να βρίσκεται σε ύφεση από το τρίτο τρίμηνο παραμένει αξιοσημείωτα υψηλή”. Υποδηλώνοντας ότι οι επιχειρήσεις δεν βλέπουν μεγάλη βελτίωση σύντομα μείωσαν το προσωπικό τους για δεύτερο μήνα. Ο σύνθετος δείκτης απασχόλησης διαμορφώθηκε σε χαμηλό τριών ετών, στο 49,6, λίγο πιο κάτω από το 49,7 του Νοεμβρίου.

Ο δείκτης PMI για τον  κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ υποχώρησε στο 48,1 από 48,7, πολύ κάτω από την πρόβλεψη της δημοσκόπησης του Reuters για άνοδο στο 49,0.

Διαβάστε ακόμη: