Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι θα διαθέσουν επιπλέον 290 εκατ. δολάρια και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε να κατανείμει άλλα 119 εκατ. ευρώ (139 εκατ. δολάρια) για να προσφερθεί βοήθεια στην Υεμένη, εμπόλεμη χώρα όπου εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Οι δεσμεύσεις αυτές για την Υεμένη έγιναν κατά τη διάρκεια συνόδου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών που οργάνωσαν η Σουηδία, η Ελβετία και η ΕΕ στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Λαμβάνοντας υπόψη τις συνεισφορές και άλλων χωρών, τα υπεσχημένα κονδύλια έφθασαν τα 600 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο πρόκειται για ποσό μικρότερο κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια από αυτό που είχε ζητηθεί, στηλίτευσε ο εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam για την Υεμένη, ο Μουχσίν Σιντίκι, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.
Η διεθνής προσπάθεια έχει σκοπό να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους στους τομείς της υγείας, της τροφοδοσίας με τρόφιμα και πόσιμο νερό, της παιδείας.
«Δεκαέξι εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από λιμό», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού (ΠΠΕ) του ΟΗΕ, ο Ντέιβιντ Μπίζλι, κατά τη διάρκεια της συνόδου.
«Έχουμε έλλειψη χρημάτων και ως τον Οκτώβριο θα χρειαστεί να μειώσουμε τις μερίδες τροφής που διανέμουμε σε 3,2 εκατομμύρια ανθρώπους και ως τον Δεκέμβριο σε 5 εκατομμύρια ανθρώπους», προειδοποίησε.
Οι ΗΠΑ, που συνεισφέρουν τη μεγαλύτερη βοήθεια –σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, σουνιτικού βασιλείου που είναι μέρος στη σύρραξη από το 2015–, αυξάνουν τη ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν υποσχεθεί να προσφέρουν στην Υεμένη στα 800 εκατ. δολάρια το 2021 και σε πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια από την εκδήλωση της κρίσης στη χώρα το 2014, όπως διευκρίνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η ΕΕ από την πλευρά της θα χορηγήσει 75 εκατ. ευρώ για αναπτυξιακή βοήθεια και 44 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια, διευκρίνισε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, αυξάνοντας το ποσό στα 209 εκατ. για το 2021.
Η κατάσταση στην Υεμένη
Στη σύρραξη αναμετρώνται από το 2014 οι αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το σιιτικό Ιράν, με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που υποστηρίζεται από στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία που επενέβη στη σύρραξη στα τέλη του Μαρτίου του 2015 για να ανακόψει την προέλαση των σιιτών ανταρτών.
Η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, εισάγει το 90% των τροφίμων που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες των περίπου 30 εκατ. κατοίκων της. Τα δύο τρίτα του πληθυσμού εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.
Τον Μάρτιο ο ΟΗΕ, η Σουηδία και η Ελβετία οργάνωσαν σύνοδο δωρητών στην οποία συμμετείχαν κάπου 100 χώρες αλλά συγκεντρώθηκε λιγότερο από το μισό ποσό που αποτελούσε τον στόχο.
Ο σκοπός του ΟΗΕ ήταν να συγκεντρωθούν 3,85 δισεκ. δολάρια, αλλά εξασφαλίστηκαν τότε δεσμεύσεις μόλις για 1,7 δισεκ. δολάρια.