Η Αμερικανική μεταφορική εταιρεία Yellow Corp, με σχεδόν 100 χρόνια ζωής, κατέθεσε αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της (Chapter 11) την Κυριακή, επιβαρυμένη από χρέος μετά από μια σειρά συγχωνεύσεων και μετά από τεταμένες διαπραγματεύσεις για συμβόλαια με την Ενωση Teamsters.

Η αίτηση πτώχευσης σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ απαριθμεί τα εκτιμώμενα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις από 1 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια, με περισσότερους από 100.000 πιστωτές.

«Με βαθιά απογοήτευση η Yellow ανακοινώνει ότι κλείνει μετά από σχεδόν 100 χρόνια λειτουργίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Yellow, Ντάρεν Χόκινς σε σχετική ανακοίνωση. 

Η Yellow, που παλαιότερα ονομαζόταν YRC Worldwide, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταφοράς με φορτηγά στις ΗΠΑ και κυρίαρχος παίκτης στο τμήμα “λιγότερο από φορτηγό” (LTL) που μεταφέρει φορτίο για πολλούς πελάτες σε ένα μόνο φορτηγό. Οι πελάτες της περιλαμβάνουν μεγάλους λιανοπωλητές όπως η Walmart και η Home Depot, κατασκευαστές και η Uber Freight. Ορισμένοι, ωστόσο, διέκοψαν τις αποστολές προς την εταιρεία λόγω φόβου ότι θα μπορούσαν να χαθούν ή να μπλοκάρουν τα εμπορεύματά τους εάν ο μεταφορέας χρεοκοπούσε.

Οι έντονες διαπραγματεύσεις

Η αίτηση πτώχευσης της Yellow έρχεται μετά την ανακοίνωση της Ενωσης στα τέλη του περασμένου μήνα ότι ενημερώθηκε ότι η εταιρεία σταμάτησε τη λειτουργία της. Η εταιρεία βρίσκεται σε επίμαχες διαπραγματεύσεις με το συνδικάτο σχετικά με μια πρωτοβουλία εσωτερικής αναδιάρθρωσης που αποσκοπεί στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας. Πρόσφατα απέτρεψε μια απεργία 22.000 εργαζομένων που εκπροσωπούνται από την Teamsters Union. Πριν επιλύσει το πρόβλημα αυτό, η Yellow μήνυσε το συνδικάτο στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Κάνσας, επιδιώκοντας να εμποδίσει μια απεργία και λέγοντας ότι η άρνηση του συνδικάτου να διαπραγματευτεί είχε ωθήσει την εταιρεία στο «χείλος της καταστροφής».

Τον Ιούνιο, η εταιρεία είπε ότι η Teamsters Union εμπόδιζε τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού, γνωστές συλλογικά ως “One Yellow”, οι οποίες είπε ότι ήταν κρίσιμες για την επιβίωση και την ικανότητα της Yellow να αναχρηματοδοτήσει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους που πρόκειται να αποπληρωθεί έως το 2024. «Σε συνδυασμό με μήνες άρνησης διαπραγμάτευσης, η εκστρατεία των ηγετών της International Brotherhood of Teamsters (IBT) κατά του Yellow προκάλεσε σοβαρή ανησυχία στους επενδυτές, έδιωξε πελάτες και έθεσε σε κίνδυνο 30.000 θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Yellow την Κυριακή.

Διαβάστε ακόμη: