Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε για αδιανόητο καθεστώς ανελευθερίας από παραβατικές μειοψηφίες που «βιάζουν το κράτος δικαίου», τονίζοντας ότι «πρέπει να έχουμε το θάρρος να λύσουμε το πρόβλημα γιατί δεν το αντέχει η δημοκρατική μας συνείδηση, η κοινωνική μας ευαισθησία και η αποστολή μας». Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπεραμυνόμενος των ρυθμίσεων για σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας ως μοναδικής όπως υποστήριξε ρεαλιστικής λύσης στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγησε τους λόγους για τους οποίους είναι αδύνατη η διασφάλιση της φύλαξης κι ασφάλειας των πανεπιστημίων από ιδιωτικές εταιρίες security ή τις πρυτανικές αρχές και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι άφησε την παραβατικότητα στα ΑΕΙ να κακοφορμίσει προσφέροντας άλλοτε κάλυψη κι άλλοτε αδιαφορώντας και σήμερα με ανεύθυνο τρόπο επιχειρεί να μετατοπίσει τις ευθύνες του κράτους στις Πρυτανικές Αρχές.

«Ποιο δικαίωμα παραβιάζει η παρουσία της αστυνομίας όταν ήδη παραβιάζεται η ελευθερία της έκφρασης; Οι χωροφύλακες της ελεύθερης έκφρασης, οι Γκεστάπο στις σχολές, είναι οι τραμπούκοι που άλλοι ανέχονται άλλοι θωπεύουν κι άλλοι φοβούνται. Εμείς με ευθύνη και δημοκρατική συνείδηση αλλάζουμε όσα πρέπει γιατί έτσι πρέπει για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης παρακμής. Σήμερα μόνο η Αστυνομία μπορεί αν δεν θέλουμε μία ακόμα τρύπα στο νερό και συνέχεια της ανελευθερίας των τραμπούκων», απάντησε στους αντιπολιτευόμενους.