Μετά τις χειρότερες αναταράξεις της τελευταία διετίας που κατέγραψαν τα χρηματιστήρια την προηγούμενη εβδομάδα, οι αγορές περιμένουν τώρα να δουν εάν θα υπάρξει ομαλοποίηση ή εάν οι αναταράξεις ήλθαν για να μείνουν.
Μετά από μήνες αποδόσεων ρεκόρ σε μετοχές και δείκτες, νέα στοιχεία για την απασχόληση δημιουργούν ξανά φόβους για πλήγμα της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Την ίδια στιγμή η νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αρχίζει να δημιουργεί ανησυχίες με επενδυτές να φοβούνται ότι οι μειώσεις επιτοκίων έχουν καθυστερήσει περισσότερο από όσο ίσως θα έπρεπε. Παράλληλα οι προεδρικές αμερικανικές εκλογές πλησιάζουν με τις αγορές να προσπαθούν να αναδείξουν νικητή και τις γεωπολιτικές εντάσεις να πλανώνται πάνω από την κοινωνία και την οικονομία με απειλή γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα χειρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πολλών εισηγμένων, περιλαμβανομένων και «χρυσών» μέχρι πρόσφατα σε αποδόσεις εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, κλείνουν της πεντάδα των κινδύνων που απειλούν να αλλάξουν το κλίμα
Όλα ξεκίνησαν από αυξανόμενες ανησυχίες για το εάν αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές μπορούν να συνεχίσουν τη θετική τους πορεία, η οποία κορυφώθηκε στις αγορές το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου, με βασικούς δείκτης όπως οι Nasdaq και S&P 500 να καταγράφουν νέα ρεκόρ. Έκτοτε υπήρξαν σημαντικές ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση κερδών και νέα στροφή προς αμερικανικά και ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα ως αντιστάθμισμα κινδύνου. Σε αυτό συνέβαλαν και τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.
Ανησυχεί η αύξηση της ανεργίας
Τα στοιχεία έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε, τροφοδοτώντας φόβους για ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,3% για τις ΗΠΑ, το υψηλότερο στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης τα στοιχεία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε τον Ιούλιο μόνο 114.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι αγορές περίμεναν 175.000 τέτοιες θέσεις.
Η αύξηση του ποσοστού ανεργίας βάζει στο παιχνίδι τον λεγόμενο Κανόνα Sahm, ο οποίος υποδηλώνει ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση όταν ο μέσος όρος τριών μηνών του επιπέδου ανεργίας είναι μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερος από το χαμηλό 12 μηνών. Σε αυτήν την περίπτωση, το ποσοστό ανεργίας ήταν 3,5% τον Ιούλιο του 2023, πριν ξεκινήσει η σταδιακή άνοδό τους, ενώ ο μέσος όρος του ποσοστού ανεργίας τριών μηνών κινήθηκε στο 4,13%. Η αμερικανική αγορά δίνει μεγάλη βαρύτητα σε τέτοια στατιστικά στοιχεία που δημιουργούν και το ανάλογο κλίμα μεταξύ των επενδυτών.
Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq 100
Ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ, Nasdaq 100, μετά τις συνεχείς πτώσεις του τις προηγούμενες ημέρες θεωρείται πλέον ότι έχει μπει σε περίοδο διόρθωσης -μετά τα απανωτά ανοδικά ρεκόρ που κατέγραφε μέχρι τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Το κλίμα άλλαξε μετά τις 24 Ιουλίου, όταν και ο βασικός δείκτης της Γουολ Στριτ, ο S&P 500, κατέγραψε ημερήσια πτώση κατά 2% για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ενάμισι χρόνο, δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg.
Στη συνέχεια ακολούθησε σημαντική διήμερη πτώση, η μεγαλύτερη τέτοια πτώση από το Μάρτιο του 2023, με τις ανησυχίες για αλλαγή κλίματος στη μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά του κόσμου να αυξάνονται. Ανάμεσα στις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί είναι εάν η FED μπορεί να καθυστέρησε περισσότερο από όσο έπρεπε να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων. Αναλυτές υποστηρίζουν πλέον ότι το Σεπτέμβριο η FED θα μπορούσε να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αντί για 25 μονάδες βάσης που αναμενόταν μέχρι τώρα.
Η βουτιά του δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq τον περασμένο μήνα
Πηγή: Bloomberg
Ερωτηματικό η τεχνολογία –και ειδικά το ΑΙ
Η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη στα αμερικανικά χρηματιστήρια που επηρεάζουν σημαντικά και τις κεφαλαιαγορές σε Ασία και Ευρώπη είναι τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων. Τα αποτελέσματα αυτά, ειδικά από τον κλάδο υψηλής τεχνολογίας πάνω στον οποίο βασίστηκε το ράλι σε επίπεδα ρεκόρ δεικτών και τιμών μετοχών όλου του προηγούμενου διαστήματος, έχουν αρχίσει να μην ικανοποιούν τους επενδυτές.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα πλέον είναι κατά πόσο μπορούν να συνεχίσουν τέτοιες εταιρείες να ικανοποιούν τις αγορές με ανακοινώσεις για επενδύσεις, ειδικά σε τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), αφού ήδη όλους τους προηγούμενους μήνες οι επενδυτές έσπευσαν να προεξοφλήσουν την τεχνολογική αυτό πρόοδο.
Γεωπολιτική και πολιτική
Ταυτόχρονα με τις γεωπολιτικές εντάσεις και τους πολέμους ειδικά σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία να μαίνονται, οι ανησυχίες για ακόμη κλιμάκωση συγκρούσεων μαίνονται. Την ίδια στιγμή ενόψει των επερχόμενων αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ και η Κάμαλα Χάρις φαίνεται να βρίσκονται κοντά στις δημοσκοπήσεις, δημιουργώντας ερωτηματικά στις αγορές για το ποια οικονομική πολιτική θα υπερισχύσει τελικά.
Διαβάστε ακόμη:
- Κόλαση επί Γης: Η χειρότερη πόλη να ζεις στον πλανήτη για 11 διαδοχικά έτη
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι ελληνικές συμμετοχές την 9η ημέρα στο Παρίσι
- Στέφανος Κασσελάκης: Παράνομη και αυθαίρετη η πισίνα έκανε στις Σπέτσες, σύμφωνα με δημοσίευμα
- Πώς ήταν διάσημες Ελληνίδες σε νεαρή ηλικία – Κάποιες είναι αγνώριστες!