Μέσα στον Ιούλιο προβλέπεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε το κατασκευαστικό κομμάτι του έργου από την ΑΒΑΞ, το οποίο συνέπεσε με το ξέσπασμα της πανδημίας και προκάλεσε καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης του αρχικού χρονοδιαγράμματος.

Από δω και πέρα τρέχουν οι διαδικασίες πιστοποίησης της εταιρείας και της διοίκησης, ως ανεξάρτητο σύστημα μεταφοράς αερίου, από τις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Βουλγαρίας, που αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του έργου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες στο 5ο συνέδριο υποδομών και μεταφορών ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κώστας Ξιφαράς, σε έκτακτες συνθήκες και εφόσον χρειαστεί, θα μπορεί να αξιοποιηθεί ο αγωγός και νωρίτερα. Με την λειτουργία του έργου, η Βουλγαρία θα μπορεί να πάρει την πλειονότητα του αζέρικου αερίου του 1bcm σε ετήσια βάση, για το οποίο έχει συμφωνήσει.

Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός μήκους 182 χλμ., θα συνδέσει την Κομοτηνή με τη Stara Zagora και θα αποτελέσει το δεύτερο σημείο διασύνδεσης των συστημάτων αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας πέρα από το υφιστάμενο σταθμό στο Σιδηρόκαστρο.
Ο IGB θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση μεταφέροντας ετήσια ποσότητα αερίου 3 δισ. κ.μ. αλλά η συνολική δυναμικότητα μεταφοράς θα είναι 5 δισ. κυβικά μέτρα. Η σύνδεση με τον αγωγό TAP, σε συνδυασμό με τους διασυνδετήριους αγωγούς Βουλγαρίας Ρουμανίας και Βουλγαρίας Σερβίας αναμένεται να ενισχύσουν το λεγόμενο κάθετο διάδρομο.

Σχολιάζοντας την ενεργειακή επικαιρότητα, ο Ξιφαράς είπε ότι οι επενδύσεις σε υποδομές είναι αναγκαίες και ότι τα παθήματα του παρελθόντος πρέπει να γίνονται μαθήματα. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της 3ης δεξαμενής LNG στην Ρεβυθούσα που το 2011 υπήρξε γκρίνια να μην γίνει γιατί εκτιμήθηκε ότι θα πολλαπλασίαζε τα κόστη για τους χρήστες αλλά και τις επιφυλάξεις που υπήρχαν για το νέο σταθμό FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές, ο κ. Ξιφαράς ξεκαθάρισε ότι η ενέργεια στοιχίζει και αυτό ισχύει ακόμα και για τις ΑΠΕ, ένα κλάδο στον οποίο η εταιρεία αναπτύσσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο που θα ξεκινήσει να κατασκευάζει μέσα στο καλοκαίρι.