Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση της πρώτης φάσης των κατασκευαστικών εργασιών με προϋπολογισμό 650 εκατ. ευρώ για την επέκταση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», ώστε να είναι σε θέση να υποδεχθεί 33 εκατ. επιβάτες έως το 2028.

Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επέκταση του υφιστάμενου τερματικού σταθμού κατά περίπου 81.000 τ.μ., την κατασκευή πρόσθετων θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών, όπως και τη δημιουργία του νέου πολυώροφου κτιρίου στάθμευσης οχημάτων. Για τον σχεδιασμό και την κατασκευή των δύο τελευταίων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 188 εκατ. ευρώ, η διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) πραγματοποιεί διαγωνισμό με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου.

Το νέο κτίριο στάθμευσης αυτοκινήτων, ύψους 88 εκατ. ευρώ, που θα βρίσκεται στην έκταση του χώρου βραχυχρόνιας στάθμευσης, θα είναι 7 ορόφων, διαθέτοντας χωρητικότητα 3.365 θέσεων. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει ο ΔΑΑ, οι δύο πρώτοι όροφοι θα φιλοξενούν εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και συναφείς με την εν λόγω δραστηριότητα χρήσεις, δηλαδή γραφεία, θέσεις στάθμευσης και πλυντήριο.

Τα υπόλοιπα πέντε επίπεδα θα διατεθούν για τις ανάγκες βραχυχρόνιας ή μακροχρόνιας στάθμευσης των αυτοκινήτων των επισκεπτών ή των αναχωρούντων επιβατών. Σχετικά με τη νέα πίστα στάθμευσης αεροπλάνων, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, θα έχει χωρητικότητα 32 αεροπλάνων και θα περιλαμβάνει δύο νέες γέφυρες εξυπηρέτησης που θα συνδέονται με την πίστα, ένα σταθμό υπηρεσιών (πίστας) 4.860 τ.μ. και περιοχές εξυπηρέτησης σε συνολική επιφάνεια 260.000 τετραγωνικών μέτρων.

Επίσης, η επέκταση του αεροδρομίου περιλαμβάνει τη σταδιακή προμήθεια, από το 2025 έως το 2029, έως 105 προηγμένων συστημάτων καθοδήγησης και ελέγχου της επίγειας κίνησης. Οπως και την ανανέωση του συστήματος χρέωσης αεροναυτικών υπηρεσιών με στόχο την αυτοματοποίηση των διαδικασιών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των λειτουργιών.

Σε παράλληλο χρόνο, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» διενεργεί διεθνή διαγωνισμό για την αντικατάσταση περίπου 2.400 συμβατικών λαμπτήρων φωτισμού νατρίου υψηλής πίεσης (SON) στο οδικό δίκτυο και το πάρκινγκ του αεροδρομίου με σύγχρονους τεχνολογίας LED. Υπολογίζεται ότι στην κύρια οδό πρόσβασης στο «Ελ. Βενιζέλος» υπάρχουν 160 λαμπτήρες, αριθμός που διαμορφώνεται σε 730 και 1.050 στους υπόλοιπους δρόμους και στους χώρους στάθμευσης αντίστοιχα.

Στόχος του ΔΑΑ είναι η εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία Route 2025 για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2025. Το συγκεκριμένο έργο είναι προϋπολογισμού 850.000 ευρώ και διαθέτει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάρτιο του 2026.

Το αεροδρόμιο πραγματοποιεί και προκαταρκτική διαβούλευση για σειρά παρεμβάσεων που αφορούν υποέργα, όπως η παροχή υπηρεσιών συντήρησης του συστήματος θέρμανσης, των υδραυλικών, των ανελκυστήρων, του εξοπλισμού πυρόσβεσης κ.ά.

Οταν το «Ελευθέριος Βενιζέλος» εμφανίσει επιβατική κίνηση 31,35 εκατ. ατόμων, θα ενεργοποιηθεί η δεύτερη φάση για την επέκτασή του, ώστε να είναι δυνατόν, μέσω αυτού, να διέλθουν 40 εκατ. ταξιδιώτες.

Το στάδιο αυτό, που διαθέτει ορίζοντα ολοκλήρωσης τα μέσα του 2030 και συνοδεύεται με κεφαλαιουχικές δαπάνες 700 εκατ. ευρώ, προβλέπει επιπρόσθετη επέκταση του κεντρικού τερματικού σταθμού, των χώρων επιβατών και των καταστημάτων λιανικής. Επίσης, θα δημιουργηθούν νέα πίστα στάθμευσης αεροσκαφών, νέα γέφυρα εξυπηρέτησης και νέα γέφυρα ταξί.

Για την τρίτη φάση της επέκτασης, με στόχο χωρητικότητα 50 εκατ. ατόμων, πράσινο φως θα ανάψει όταν το «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα εμφανίσει επιβατική κίνηση 36 εκατ.

Σημαντική αύξηση καταγράφει ο αριθμός πτήσεων και επιβατών

Η επένδυση, ύψους 650 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της δυναμικότητας του αεροδρομίου δεν σχετίζεται μόνο με το γεγονός ότι τα όρια δυναμικότητας των τερματικών σταθμών έχουν επιτευχθεί. Αλλά συνάδει και με τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) για συνεχή άνοδο, έστω με χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης, των πτήσεων στην Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι το 2029.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση του Eurocontrol, από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 16 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα η πτητική δραστηριότητα θα είναι αυξημένη, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο, από 10% έως και 20%. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η κίνηση των αεροσκαφών προβλέπεται ότι θα παραμείνει σταθερή, με 26.000 πτήσεις κάθε Παρασκευή τον Ιανουάριο, αριθμός που αυξάνεται στις 27.500 την ίδια ημέρα του Φεβρουαρίου.

Κατά το 2024 ο αριθμός επιβατών του «Ελ. Βενιζέλος» αναμένεται να καταγράψει νέο ρεκόρ (η κίνηση του Δεκεμβρίου αναμένεται να γνωστοποιηθεί τις επόμενες μέρες), ενώ στο 11μηνο ενισχύθηκε κατά 13%, σε 29,73 εκατ. άτομα. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου η επιβατική κίνηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού ενισχύθηκε κατά 7,4% και 15,5% αντιστοίχως. Ανοδο κατά 13,3%, σε 2,15 εκατ. επιβάτες, εμφάνισε η κίνηση και κατά τον περασμένο Νοέμβριο, σε ετήσια βάση σύγκρισης. Τον ίδιο μήνα η εγχώρια και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν κατά 8% και 15,7% τα αντίστοιχα περυσινά μεγέθη.

Τον Οκτώβριο το «Ελ. Βενιζέλος», βάσει των στοιχείων του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (ACI Europe), εμφάνισε τις υψηλότερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, καταγράφοντας άνοδο κατά 30,9%.

Επίσης, σε ετήσια βάση σύγκρισης εμφάνισε άνοδο επιβατών 10,1%, επίδοση που το εντάσσει στους πέντε κορυφαίους αερολιμένες με ετήσια κίνηση από 25 έως 40 εκατ. άτομα. Στην εν λόγω κατάταξη την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Βουδαπέστη (+19,8%), με την Πράγα (+14,7%), το Αλικάντε (+13,3%) και το Μιλάνο – Μαλπένσα (+13,3%) να ακολουθούν.

Διαβάστε ακόμη