Μικρές επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό μπορούν πλέον να επωφεληθούν από χαμηλότοκα δάνεια μέσω του νέου Ταμείου Μικροπιστώσεων.
Το Ταμείο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το ΕΣΠΑ – Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» 2021-2027, με στόχο την ενίσχυση 3.300 επιχειρήσεων, εκ των οποίων 1.000 αφορούν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων θα παρέχουν δάνεια κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικών σχεδίων, ύψους 3.000 – 25.000 ευρώ, διάρκειας 12 – 96 μηνών, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες. Σημαντικό είναι ότι δεν απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις για τη χορήγηση των δανείων. Το Ταμείο θα καλύπτει άτοκα το 60% του κεφαλαίου για τη γενική επιχειρηματικότητα και το 75% για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα παρέχεται από τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων με χαμηλό επιτόκιο.
Οι δικαιούχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν πολύ μικρές επιχειρήσεις που πληρούν τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα κριτήρια: μέσος όρος προσωπικού έως 10 άτομα, σύνολο ενεργητικού έως 450.000 ευρώ και καθαρός κύκλος εργασιών έως 900.000 ευρώ.
Επιπλέον, αφορά φυσικά πρόσωπα με ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα. Για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, πέρα από τα παραπάνω κριτήρια, οι επιλέξιμες επιχειρήσεις πρέπει να έχουν μετοχική ή εταιρική σύνθεση με ποσοστό άνω του 50% που ανήκει σε γυναίκα, ενώ η διαχείριση και εκπροσώπησή τους πρέπει να πραγματοποιείται από γυναίκα. Στην περίπτωση ατομικών επιχειρήσεων, ο ιδιοκτήτης πρέπει να είναι γυναίκα.
Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα πρέπει να λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, να έχουν ιδρυθεί τουλάχιστον ένα έτος πριν την αίτηση και να μην έχουν λάβει χρηματοδότηση από άλλο πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) μετά την 1/1/2019.
Το Ταμείο καταβάλλει για κάθε δάνειο το 60% (για τη γενική επιχειρηματικότητα) ή το 75% (για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα) του κεφαλαίου άτοκα, ενώ το υπόλοιπο ποσό χορηγείται μέσω του Ιδρύματος Μικροχρηματοδοτήσεων με επιτόκιο που δεν θα υπερβαίνει εκείνο που θα εφάρμοζε σε αντίστοιχη χρηματοδότηση.
Η διαδικασία υποβολής αίτησης γίνεται μέσω:
• Πλατφόρμα KYC της ΕΑΤ
• Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ)
• Ίδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων που έχει επιλέξει ο αιτών.
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις πρέπει να συμπληρώσουν το Ερωτηματολόγιο Αυτοαξιολόγησης ESG.
Το ποσό του δανείου εκταμιεύεται εφάπαξ ή τμηματικά εντός δύο μηνών από την υπογραφή της σύμβασης και το αργότερο έως 31.12.2029. Οι δαπάνες που μπορούν να καλυφθούν περιλαμβάνουν δάνεια επενδυτικού σκοπού και κεφάλαια κίνησης, ενώ πρέπει να περιλαμβάνονται στο επιχειρηματικό σχέδιο και να μην έχουν πραγματοποιηθεί πριν την αίτηση χρηματοδότησης.
Το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων αποτελεί σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης, στηρίζοντας την ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.