Το σχέδιο νόμου για την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» δίνει στις τράπεζες νέες κρατικές εγγυήσεις ύψους 12 δισεκ ευρώ και  θα καλύψει τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων ύψους  32 δισ. ευρώ, τα οποία θα φύγουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Να σημειωθεί ότι με το  νέο θεσμικό πλαίσιο οι συμβάσεις leasing που δεν εξυπηρετούνται, μπορούν να αντιμετωπιστούν ως «κόκκινα» δάνεια και να τιτλοποιηθούν.

Επίσης το νέο πλαίσιο προβλέπει πως ο servicer «μπορεί να αντικαθίσταται σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι για δύο διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού οι συνολικές πραγματοποιηθείσες καθαρές εισπράξεις από την ημερομηνία έναρξης υπολογισμού αυτών, όπως ορίζεται στο επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο ελήφθη υπόψη από τον ΕΟΠΑ για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, υπολείπονται, κατά ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%), του συνολικού προϋπολογισθέντος ποσού καθαρών εισπράξεων των αντίστοιχων περιόδων, με βάση το προαναφερόμενο επιχειρηματικό σχέδιο.

»Ο διαχειριστής μπορεί να αντικαθίσταται κατά τους όρους του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον η κατάπτωση της εγγύησης ή η υστέρηση των καθαρών εισπράξεων οφείλεται σε δικό του πταίσμα».

«Στόχος είναι μέσα από τον «Ηρακλή ΙΙ»  οι τράπεζες να πετύχουν ήδη από το τρέχον έτος μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, και πάντως εντός του 2022, τα ΜΕΔ  των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να συγκλίνουν στον μέσο όρο της ευρωζώνης», σημείωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την κύρωση της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξυγίανσης (SRF).

Μάλιστα ο κ. Ζαββός υπογράμμισε  πως τόσο τα στοιχεία του επόπτη του SSM, όσο και των τραπεζών δείχνουν ότι τα νέα προβληματικά δάνεια που «γεννήθηκαν» από την  πανδημική κρίση δεν θα ξεπεράσουν τα 4 με 5 δις ευρώ, ποσό που είναι απολύτως διαχειρίσιμο.

Ο «Ηρακλής» λειτουργεί με την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και δεν έχει επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τον Έλληνα φορολογούμενο, συμπλήρωσε ο κ. Ζαββός.

Αναφορά έκανε και στα  χρηματοδοτικά προγράμματα της Κυβέρνησης,  εγγυοδοτικά και άλλα, τα οποία παράλληλα με τη στήριξη που προσφέρουν στην πραγματική οικονομία – επιχειρήσεις και νοικοκυριά -, στηρίζουν και το τραπεζικό σύστημα, λειτουργώντας ως ανάχωμα στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.

Και ενδεικτικά ανέφερε πως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα χορήγησε  δάνεια 8 δις. ευρώ μέσα σε 18 μήνες.

Στουρνάρας για κόκκινα δάνεια, τραπεζικές ΑΜΚ και νέες δανειοδοτήσεις