Για να ξέρετε, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ιδιότυπο ξεκαθάρισμα λογαριασμών επιχειρηματικών – και όχι μόνο- συμφερόντων, με σημείο αναφοράς το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος!

Πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης κάνουν λόγο για καταιγισμό ανώνυμων (κυρίως) αλλά και επωνύμων καταγγελιών στην αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή για το ξέπλυμα, όπου η κάθε πλευρά καταγγέλλει την άλλη για διακίνηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες!

Η οξεία αυτή σύγκρουση αντιτιθέμενων συμφερόντων που θεωρούν πως η κάθε πλευρά υπονομεύει την άλλη με κάθε τρόπο, βρίσκεται πλέον στα χέρια της αρμόδιας αρχής η οποία καλείται να αξιολογήσει (χωρίς αποκλεισμούς και επιλεκτικές συμπεριφορές) στο σύνολο τους τις καταγγελίες και να διερευνήσει την βασιμότητα τους.

Τα πάρε – δώσε και οι νταραβεριτζήδες! Ο πολιτικός – οικονομικός παράγων, το σπίτι στο νεοκλασικό κυκλαδονήσι και ο νοικάρης για όλες τις δουλειές (μπροστινός;)!

Σας είχαμε αποκαλύψει ότι ένας «ευαίσθητος» οικονομικός παράγων με πρόσβαση στα υψηλά πατώματα της εξουσίας, πραγματοποιούσε εμβάσματα υψηλότατων χρηματικών ποσών σε ένα (νόμιμο) φιλαράκι, που διατηρεί λογαριασμό σε κρατική τράπεζα!

Ωστόσο παρά τις συνεχείς οχλήσεις στελεχών της κρατικής τράπεζας, να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων του, ο «ευαίσθητος» οικονομικός παράγοντας τους αγνόησε παντελώς! Είδαν κι απόειδαν τα στελέχη της τράπεζας, τσαντίστηκαν κιόλας με την αδιαφορία και την αλαζονεία, και έστειλαν τον φάκελο στην αρχή για το ξέπλυμα!

Εσχάτως, έφθασαν στην στήλη ανωνύμως και κάποιες πρόσθετες πληροφορίες! Ο «ευαίσθητος» οικονομικός παράγων, διαθέτει εξοχική οικεία σε αριστοκρατικό κυκλαδονήσι ενετικής αρχιτεκτονικής! Την οποία υπερπολυτελή οικία ενοικιάζει σε έναν νταραβεριτζή της επιχειρηματικής, χρηματιστηριακής και τραπεζικής πιάτσας, έναν τύπο που είναι «μέσα σε όλα», από διαγωνισμούς και δουλειές του δημοσίου μέχρι εξαγορές και διαχείριση ιδιωτικοποιήσεων τραπεζών!

Ποια είναι άραγε η μεταξύ τους σχέση; Υπήρχε έμμισθη ( ή παροχή υπηρεσιών) επαγγελματική σχέση κατά το παρελθόν;

Δεν υπάρχουν άραγε λόγω ρόλου και θέσης, ηθικά -και ουσιαστικά – ασυμβίβαστα; Εντέλει μήπως ο χρηματιστηριακός νταραβεριτζής είναι …μπροστινός του «ευαίσθητου» οικονομικού και πολιτικού παράγοντα;

Τον «ψάχνουν» οικονομική αστυνομία, αρχή Διαφθοράς! Ο «επιχειρηματίας», οι εξαγορές, τα πάρε – δώσε, τα φιλαράκια, οι από πίσω…

Πρόκειται για πρόσωπο το οποίο ενεφανίσθη ξαφνικά στα ρεπορτάζ των οικονομικών στηλών και της επιχειρηματικής πραγματικότητας. Δηλώνει «επιχειρηματίας», κυκλοφορεί ως … «μοντέλο» και διαπραγματεύεται εξαγορές και συγχωνεύσεις!

Η αλήθεια είναι πως σχετικά με την προέλευση των χρημάτων του υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Καθώς και για το εύρος των δραστηριοτήτων του!

Οι πληροφορίες λένε – και στο Radar οι πηγές είναι πάντα αξιόπιστες- ότι η δράση του βρίσκεται υπό την παρακολούθηση των αρμοδίων αρχών εδώ και αρκετό καιρό και όχι μόνο σήμερα που πρωταγωνιστεί στη σχετική επικαιρότητα!

Οικονομική αστυνομία και αρχή για την Διαφθορά τον ελέγχουν διακριτικά!

Τραπεζικούς λογαριασμούς, δουλειές, νταραβέρια, πάρε – δώσε, φιλαράκια, δοσοληψίες, ιδιότυπες κοινωνικές σχέσεις…

Στις …υπηρεσίες λένε πως είναι …μπροστινός! Και διερευνούν τους …από πίσω του!

Τσιλιμπουρδίσματα υπουργών! Αφήστε την Dolce vita και στρωθείτε στη δουλειά!

Ένα από τα φαινόμενα των καιρών, παρά την επανεμφάνιση του κορωνοιού, είναι τα λεγόμενα τσιλιμπουρδίσματα υπουργών!

Παρά την οικονομική και ενεργειακή κρίση και τα σενάρια ανασχηματισμού, ορισμένοι προβεβλημένοι πολιτικοί δεν έλεγαν -ούτε λένε- να αφήσουν την Dolce vita και να στρωθούν στη δουλειά.

Συνεχώς στη βόλτα, στο γύρω – γύρω, με επαφές «εκρηκτικές» που αποσυντονίζουν και αποπροσανατολίζουν από το κυβερνητικό έργο, τη λήψη αποφάσεων, τη συγγραφή νομοθετημάτων, την αντιμετώπιση της κρίσης με αποτελεσματικότητα.

Και αντί να ενασχολούνται με τα ζητήματα της κοινωνίας, τις εκλογικές τους περιφέρειες και την υποστήριξη του έργου της κυβέρνησης, «τραβιούνται» με …σκυλούδες, ξημεροβραδιάζονται σε δασάκια στα Βόρεια Προάστεια και την παραλιακή, «αναστενάζουν» τα γκαράζ των υπουργείων!!!

Σημάδια μιας εποχής στο μεταίχμιο…

Ο Ντράγκι, οι αποφάσεις της ΕΚΤ και η κρίσιμη εβδομάδα για την Ευρωζώνη!

Μία εβδομάδα ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ευρώπη γενικότερα και την ευρωζώνη ειδικότερα, καθώς θα διαφανεί αν ο Ντράγκι θα θελήσει να παραμείνει πρωθυπουργός της Ιταλίας, εφόσον φυσικά πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το ιταλικό κοινοβούλιο, ενώ η ΕΚΤ αποφασίζει κατά πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια, πιθανόν δε να ανακοινώσει και το περίφημο “εργαλείο” της, για τη ανάσχεση κερδοσκοπικών τάσεων, την αποτροπή περαιτέρω βύθισης του ευρώ και νέων απωλειών στα ομόλογα.

Η Ευρώπη, αποδεικνύεται ότι είναι (και πάλι) ο πιο αδύναμος κρίκος της παγκόσμιας οικονομικής αλυσίδας, καθώς πληρώνει το κόστος της επιβολής σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ακολουθώντας κατά πόδας τις ΗΠΑ, οι οποίες όμως δεν έχουν επ ουδενί τις ενεργειακές εξαρτήσεις της Ε.Ε. σε φυσικό αέριο πρωτίστως, αλλά και πετρέλαιο

Όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν σοβαρές και πρωτοφανείς επιπτώσεις από τις επιλογές αυτές των πολιτικών ηγεσιών, όλες φοβούνται την ύφεση, που ήδη χτυπάει πόρτες, αλλά δεν έχουν όλες τα ίδια συμφέροντα, δεν έχουν ίδιο πρόβλημα χρέους. Το μόνο που θα είναι ίδιο για όλες τον χειμώνα, αν δεν υπάρξει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία (κάτι που δεν διαφαίνεται, δυστυχώς) και αν δεν αλλάξει η σκληρή γραμμή κατά της Ρωσίας (κάτι που, επίσης, δεν διαφαίνεται), είναι ότι ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο

Τι θα πράξει, λοιπόν, η ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη;

***Θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25%, όπως ουσιαστικά έχει διαρρεύσει η ίδια ή θα εκπλήξει τις αγορές, με μία μεγαλύτερη αύξηση; Η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα, δεν έχει συνηθίσει τις αγορές σε τέτοιες μεταστροφές, οπότε το πιθανότερο είναι ότι θα μείνει στο 0,25%, ένα άτολμο βήμα κατά πολλούς και συνάμα όχι ικανό να έχει καθοριστική επίδραση επί του στόχου που υπηρετεί.

*** Συνεπώς, το πιθανότερο είναι οι μετέχοντες της ΕΚΤ να ξεκινήσουν έναν «σταθερό» κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων την Πέμπτη, με αύξηση κατά 1/4 της μονάδας – την πρώτη από το 2011, καθώς η πολιτική οικονομικής τόνωσης έφτασε στο τέλος της- στην προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού, του ταχύτερα αυξανόμενου από την έλευση του ευρώ

*** Όμως, με μια νέα πολιτική καταιγίδα στην Ιταλία, ειδικά αν ο Ντράγκι δεν μεταπειστεί να παραμείνει, ακόμα και αν στηριχτεί στη Βουλή και με μια ευρωπαϊκή οικονομία στα όρια της ύφεσης, πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ΕΚΤ; Τα συνεχή πτωτικά κύματα του ευρώ δείχνουν ότι αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν αντιστάσεις τέτοιες που να μπορούν να συγκρατήσουν τις απώλειες έναντι του δολαρίου. Μια νομισματική αναταραχή που έριξε το ευρώ κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο, για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες, δεν έχει αντίδοτο μέχρι τώρα.

*** Άλλωστε, για το λόγο αυτό οι ξένοι οίκοι διατυπώνουν δυσοίωνες προβλέψεις. Αν το σοκ πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου επαληθευτεί, τότε ακόμη και στην περίπτωση σταδιακού και ελεγχόμενου ρυθμού μείωσης των επιτοκίων, το ευρώ θα πέσει στα 0,9 δολάρια, σύμφωνα με τη Nomura Holdings και την BCA. Αν επαληθευτεί δε αυτό το σενάριο, η UBS βλέπει τις αποδόσεις των 10ετων ομολόγων από 1,1% τώρα, να μηδενίζονται (!!!) μέχρι το τέλος του έτους.

Το περίφημο «εργαλείο» εξάλειψης των ταραχών και το ερώτημα κατά ποσόν θα πεισθούν οι αγορές!

*** Και το περιβόητο “εργαλείο” της ΕΚΤ για την εξάλειψη των αδικαιολόγητων ταραχών στις αγορές κρατικών ομολόγων, καθώς αυξάνεται το κόστος δανεισμού, πότε θα γίνει γνωστό; Το περίφημο backstop, αναμένεται να αποκαλυφθεί στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, ειδικά μετά το άλμα στις αποδόσεις της υπερχρεωμένης Ιταλίας, που επανέφερε τους εφιάλτες της κρίσης κρατικού χρέους της ευρωζώνης.

*** Και εδώ είναι το καθοριστικότερο σημείο όλων. Αν δεν πειστούν οι αγορές ότι πρόκειται για ένα εργαλείο-ανάχωμα σε κάθε “επίθεση” προς χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος και προς το ίδιο το ευρώ, τότε θα έχουμε, δυστυχώς, δυσάρεστες εξελίξεις, μεγαλύτερης ισχύος της σημερινής κατάστασης ανατροπών

*** Αξίζει όμως να προσεχθεί ιδιαίτερα και το γεγονός ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης έχουν ήδη μειωθεί. Σύμφωνα με την ίδια την Κομισιόν, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται «σημαντικά πιο αργός», ενώ το σοκ της αύξησης του κόστους ζωής, είναι τώρα πιο έντονο στην κοινωνία από ό,τι μόλις πριν από δύο μήνες.

*** Με απλά λόγια, η συνολική εικόνα αποτελεί ένα τοξικό μείγμα για την ΕΚΤ, η οποία, παρά την έναρξη των αυξήσεων των επιτοκίων τέσσερις μήνες μετά τη Fed, δεν έχει βρεί μέχρι τώρα τους τρόπους αποφυγής επιδεινούμενων κρίσεων και μάλιστα σε πολλά μέτωπα, με πρώτο το ενεργειακό, εν συνεχεία την εκτίναξη των τιμών βασικών αγαθών, της αύξησης των των μεταφορικών και εν γένει την απογείωση του πληθωρισμού σε πρωτοφανή ύψη, σχεδόν από ιδρύσεως της Ε.Ε. και σίγουρα από ισχύος του ενιαίου νομίσματος.

Αλλά και οι ελληνικές τράπεζες, ουσιαστικά βρίσκονται εκτός αγορών! Και δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου!

***Καθώς η απόδοση των senior ομολογιακών τους εκδόσεων βρίσκεται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 7%, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα στοιχείο σχεδόν απαγορευτικό για έξοδο και αναζήτηση νέων κεφαλαίων και η μόνη σημασία που έχει είναι ότι λαμβάνεται υπόψη στην αποτίμηση του χαρτοφυλακίου τους.

*** Ένα ακόμα πρόβλημα για τις τράπεζές μας είναι ότι δεν τους είναι καθόλου εύκολο αυτή την περίοδο να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, γεγονός που δυσκολεύει αφάνταστα τις διοικήσεις τους, πολύ περισσότερο που από τις πωλήσεις-τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ελάχιστα πλέον οφέλη σε πραγματικά έσοδα έχουν. Αν μάλιστα συνεχιστεί το πρόβλημα με τον υψηλό πληθωρισμό και το 2023 (οι αναλυτές για το πρώτο τρίμηνο τουλάχιστον, το θεωρούν βέβαιο, ενώ μία μερίδα τους το διαχέει σε ολόκληρη τη νέα χρονιά!) τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα, καθώς θα υπάρξουν επιπτώσεις και στα εποπτικά τους κεφάλαια, με ότι δυσάρεστο επακόλουθο αυτό σημαίνει

*** Θυμίζω ότι στις τράπεζες που έχει συμμετοχή το ΤΧΣ, θα πρέπει να συναινέσει και αυτό σε όποια απόφαση αύξησης κεφαλαίου, καθώς θα πρέπει να συνεισφέρει κατά το ποσοστό της αναλογίας του, ενώ ταυτόχρονα θα ψάχνει και το ίδιο να πουλήσει τις συμμετοχές του!

*** Αφήστε που χωρίς καλύτερη επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία, οι σοβαροί και σταθεροί ξένοι επενδυτές, πολύ δύσκολα θα μετάσχουν, ακόμα και αν το ήθελαν, καθώς λειτουργούν με αυστηρούς κανόνες. Είτε σε αυξήσεις τραπεζών είτε του ιδιωτικού τομέα, σημειώστε και αυτό, θα μας απασχολήσει σύντομα

Ο Επόπτης κάλεσε συστημική τράπεζα μετά από καταγγελία για εξαπάτηση!

*** Παραμένω για λίγο στις τράπεζες. Και έχω πολύ σοβαρό λόγο. Μαθαίνω ότι ο Επόπτης κάλεσε στο γραφείο του τους εκπροσώπους συστημικής τράπεζας, μετά από καταγγελία ξένου Fund, ότι “εξαπατήθηκε”! Η ίδια πηγή μου εκμυστηρεύτηκε ότι το θέμα, επειδή είναι πολύ σοβαρό και “δεμένο” με στοιχεία, γίνεται τεράστια προσπάθεια να κρατηθεί μακριά από τη δημοσιότητα! Γιατί, άραγε;

*** Προς κάθε δημόσια αρχή, υπεύθυνο φορέα, όργανο ή επόπτη: Αυτή η ιστορία με τους κάθε λογής και προέλευσης “συμβούλους επενδύσεων” (και δεν εννοώ, φυσικά, τα επώνυμα και σοβαρά γραφεία Συμβούλων), δεν πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Σε καλούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, από Ελλάδα, Αγγλία, Κύπρο κλπ. για να σου πουλήσουν το τάδε προϊόν, μία “ασφαλή επένδυση με γρήγορα κέρδη”, μία “προσφορά μόνο για σένα” και λίαν “περιορισμένη”. Έχει παραγίνει το κακό. Και από όσα μαθαίνω, “αυτή η φάμπρικα υπήρχε και πριν την κατάρρευση του Bitcoin, αλλά μετά παραέγινε το κακό”. Ακούει, βλέπει, μαθαίνει, ανησυχεί κανείς;

2 Ερωτηματικά προς ενοικίαση:

***1) Τι γίνεται με τους Ιταλούς της Ferrovia dello Stato Italiane και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ; Αναφέρομαι σε εκείνες τις επιδοτήσεις-επιχορηγήσεις πολλών εκατομμυρίων, που είχαν συμφωνηθεί (;) προ της πώλησης της εταιρείας και για τις οποίες κάποιοι “άρχισαν να μοιράζουν μίζες από τώρα”!!!

2)Η περιβόητη κόντρα της ΕΤΑΔ με τους Δήμους, για τη χρήση – εκμετάλλευση των παραλιών, έχει γενικώς μεσάζοντες, που “βγάζουν χρυσάφι από την άμμο”; Κάποιο υπουργείο, κάποιος υπεύθυνος τέλος πάντων, να τραβήξει το αυτί (το λιγότερο) κάποιων που έχουν “περίεργες” σχέσεις και με τα δύο αντιμαχόμενα μέρη;