Στη Βουλή παρευρέθηκαν βάσει του σχετικού αιτήματος της αντιπολίτευσης, οι κ. Κικίλιας, Τσιόδρας, Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας και ενημέρωσαν το μεσημέρι της Τετάρτης για τα τεκταινόμενα, σε μια συνεδρίαση εκρηκτική λόγω της φύσης του πολύπλοκου ζητήματος της διαχείρισης της πανδημίας.
Χαρδαλιάς : Η Πολιτική Προστασία αντλεί τα στοιχεία από τον ΗΔΙΚΑ και συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ
Η πρωτογενής πληροφορία και τα στοιχεία πάνω στην οποία στηρίζονται οι τεχνικές συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία «αντλούνται από τον ΗΔΙΚΑ» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ακόμη πως «συνεργαζόμαστε με τον ΕΟΔΥ». Ο κ. Χαρδαλιάς περιέγραψε το μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων λέγοντας ότι πλήθος δεικτών αναλύονται σε τεχνικές συσκέψεις ενώ γίνονται και προσομοιώσεις και σε αυτό το πλαίσιο εστίασε στο ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο που δημιουργήθηκε ο μηχανισμός διαχείρισης των κρίσεων στην «εξανλητική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και των επαφών τους».
«Παρακολουθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και παρεμβαίνουμε με έκτακτα και στοχευμένα μέτρα» είχε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς επεξηγώντας τη στρατηγική και τις δράσεις τις οποίες αναπτύσσει η Πολιτική Προστασία ώστε να εντοπίζεται κάθε νεά εστία του κοροναϊού.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας χαρακτήρισε την πανδημία μια «τεράστια δοκιμασία για το σύνολο του κρατικού μηχανισμού» στην οποία όπως τόνισε στο πλαίσιο του συντονιστικού του ρόλου «ανταποκριθήκαμε με άμεσα αντανακλαστικά», κάνοντας εκτενή αναφορά στον εντοπισμό και την απομόνωση κρουσμάτων ιδίως την περίοδο που άνοιξε ο τουρισμός.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη συνεργασία των στελεχών της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στην «τεράστια συμβολή των ελεγκτικών μηχανισμών στην εφαρμογή των μέτρων» και σημείωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 4,5 εκατομμύρια έλεγχοι.
«Βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες» είπε, προσθέτοντας ότι «παραμένουμε σε επιφυλακή και απόλυτη επαγρύπνηση».
Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε λάθη κάνοντας λόγο για «μικρές αρρυθμίες (που) είναι φυσικό να υπάρχουν, απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό. Καθημερινά αξιολογούμε τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες».
Τσιόδρας: Ανησυχητικά τα δεδομένα για την Αττική – Εως 8.000 τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα
Αναλυτικά στοιχεία για την πανδημία και κυρίως την κατάσταση στην Αττική έδωσε από το βήμα της Βουλής, ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο κύριος καθηγητής ανέφερε πως υπάρχει μία αύξηση στην Αθήνα.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως στην Αττική υπάρχουν 4.000 ενεργά κρούσματα το οποίο είναι παρά πολύ ανησυχητικό.
Αναλυτικά ανέφερε:
Βόρειος Τομέας: 82% αύξηση κρουσμάτων εβδομαδιαία,
Κεντρικός τομέας: 61% αύξηση με 1.400 ενεργά
Δυτικός Τομέας: 123% αύξηση
Η Δυτική Αττική συνεχίζει να δίνει μάχη παρά το σκληρό lockdown
Ανατολική Αττική: 62% αύξηση
7 με 8.000 τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα
Ο καθηγητής τόνισε πως η Αττική είναι μία περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ενώ ανέφερε πως οι διασωληνωμένοι δεν έχουν αυξηθεί ακόμη.
Στην Αθήνα το RT 1,1 και εκτιμάται πως τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα θα είναι 7-8.000.
Αυξητική τάση στις νοσηλείες
Όσον αφορά τις νέες νοσηλείες, υπάρχει αυξητική τάση στην πρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες.
Τα λύματα στην Αττική είναι αντίστοιχη με τον Νοέμβριο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Όσον αφορά την πληρότητα ΜΕΘ στην Αττική είναι το 63% και στη Θεσσαλονίκη το 34%
«Η πατρίδα μας είναι σε σχετικά καλή θέση μαζί με άλλες σκανδιναβικές χώρες και είμαστε στα 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
Ο καθηγητής ανέφερε πως υπάρχει μία αύξηση κρουσμάτων στη μέση ηλικία, ενώ τόνισε πως όποιος είναι πάνω από 75 ετών έχει 200 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει και 100 να νοσηλευτεί.
Οι μεταλλάξεις θα επικρατήσουν παντού
Σχετικά με την μετάλλαξη, ο κ. Τσιόδρας πως το νέο στέλεχος επικρατεί όταν του δίνονται οι συνθήκες για την μετάδοσή του.
Ενώ ανέφερε πως αν επικρατήσει η μετάλλαξη στη χώρα μας, τότε θα έχουμε πρόβλημα τον Μάρτιο.
Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε πως άλλο είναι η μετάλλαξη και άλλο η παραλλαγή καθώς παραλλαγή σημαίνει πολλές μεταλλάξεις μαζί.
Κοροναϊός και παιδιά
«Η επιδημία ακόμη δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά, καθώς επίσης δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Ωστόσο μπορούν ακόμη να μεταδώσουν ή να κολλήσουν τη νόσο στην οικογένειά του», είπε ο καθηγητής.
Όσον αφορά τα τεστ πλέον είμαστε στα 30.000 την ημέρα ανά μέσο όρο.
«Φτάσαμε σε ένα σημείο που ‘έγινε μεγάλος ντόρος για τα ταχέα αντιγόνα. Αυξήθηκε η χρήση τους γιατί είναι απλά , είναι γρήγορα , αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα μοριακά», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Σε ποιες περιοχές επικρατεί η παραλλαγή του ιού
Όσον αφορά άλλες περιοχές στην Ελλάδα, ο Τσιόδρας ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη κρατά ακόμη κάποιες εστίες, ενώ τα λύματα είναι πολύ καλύτερα.
Στη Χαλκιδική και στο Λασίθι επικρατεί η παραλλαγή του ιού κυρίως σε ασυμπτωματικούς και μεσήλικες, πράγμα το οποίο είναι αρκετά ανησυχητικό.
Αρκουμανέας: Oι KOMY είναι στην πρώτη γραμμή και δίνουν μάχη
Καμία σχέση δεν έχει το σύστημα διαχείρισης των ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας) με ένα παράλληλο και διπλό σύστημα όπως παρουσιάστηκε από μερικούς τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, στη Βουλή.
Ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε πως μέσω των ΚΟΜΥ έχουν γίνει 1.5 εκατομμύριο τεστ στη χώρα μας, ενώ ο ΕΟΔΥ έχει οργανώσει 35.000 αποστολές ΚΟΜΥ σε 72 περιφερειακές ενότητες.
Τα στοιχεία που μαζεύει ο ΕΟΔΥ τα δείχνουμε τόσο στους ειδικούς όσο και στην κυβέρνηση ανέφερε ο κ. Αρκουμανέας.