Ακραία τραπεζοκεντρικό ξαναγίνεται το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς τα placement των τραπεζών έχουν αυξήσει σημαντικά το free float, αλλάζοντας πλέον και τις σταθμίσεις τους σε ό,τι αφορά τον επηρεασμό τόσο του Γενικού Δείκτη, όσο και του FTSE 25.
Μετά τα placements σε Εθνική και Πειραιώς, πλέον η στάθμισή τους στους δείκτες του Χ.Α. έχει ανέλθει στο 82%, ενώ στην Alpha Bank μετά την πώληση του 10% στην ιταλική UniCredit η στάθμισή της έχει ανέβει στο 89%.
Μοιραία, αυτές οι αλλαγές στις σταθμίσεις προκαλούν στρεβλώσεις στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη, καθώς πλέον – ασχέτως κεφαλαιοποίησης – υπάρχουν σημαντικές ανακατατάξεις στον επηρεασμό των δεικτών.
Η Εθνική Τράπεζα, μολονότι υπολείπεται κατά περίπου 3 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση έναντι της Coca Cola HBC, έχει γίνει ξανά – μετά από πολλά χρόνια – leader του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς πλέον επηρεάζει το Γενικό Δείκτη κατά 10,50%, έναντι 9,28% της Coca Cola HBC, με την Πειραιώς Financial να έχει ανέβει στην 3η θέση μετά το πρόσφατο placement με ποσοστό επηρεασμού 7,94%.
Η Alpha Bank είναι στο 4,96%, ενώ η Eurobank στο 4,78%. Αθροιστικά, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες επηρεάζουν το Γενικό Δείκτη κατά 28,18%.
Παράλληλα, μειωμένη είναι πλέον η στάθμιση ισχυρών blue chips της πραγματικής οικονομίας όπως Mytilineos, Motor Oil κ.α.
Αυτό σημαίνει πως το Χ.Α. ξαναγίνεται τραπεζοκεντρικό, καθώς πλην της Coca Cola HBC καμιά άλλη μή τραπεζική μετοχή δεν επηρεάζει το Γ.Δ. άνω του 4,73%, που είναι το ποσοστό του ΟΠΑΠ.
Η Motor Oil επηρεάζει το Γενικό Δείκτη κατά 4,72%, η ΔΕΗ είναι στο 4,68%, η Jumbo 4,35% και η Mytilineos 4,29%.
Η Τιτάν επηρεάζει το Γ.Δ. κατά 3,78%, η ΓΕΚ Τέρνα κατά 3,75%, η Τέρνα Ενεργειακή κατά 3,32%, η HelleniQ Energy κατά 2,60%, η Lamda Development κατά 1,99%, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών κατά 1,6939% η Aegean Airlines κατά 1,6255% και η ΕΧΑΕ κατά 1,15%.
Με 37,58% στον FTSE 25 οι τράπεζες
Ακόμη πιο δεσπόζουσα είναι η επιρροή του τραπεζικού τομέα στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25, που φιλοξενεί τις 25 ισχυρότερες εισηγμένες επιχειρήσεις της χώρας.
Στον Large Cap λοιπόν, η Εθνική είναι επίσης leader με μερίδιο επηρεασμού 10,70%, η Coca Cola HBC έχει μερίδιο 9,45% και είναι στη δεύτερη θέση, η Eurobank είναι στο 9,74%, η Πειραιώς στο 9,01%, η Mytilineos 8,62%, η Alpha Bank 8,13%, o ΟΠΑΠ 7,15%, η Jumbo είναι στο 6,46%, ο OTE 5,84%, η ΔΕΗ 5,71% κ.ο.κ.
Αυτό σημαίνει πως μόλις τέσσερις μετοχές, ελέγχουν πάνω από το 1/3 της διαμόρφωσης του εν λόγω δείκτη, καθώς συγκεντρώνουν αθροιστικό ποσοστό 37,58%. Για μια αγορά με 155 εισηγμένες, πολλές εκ των οποίων κορυφαίες εταιρείες στο χώρο τους με διόλου ευκαταφρόνητο διεθνές εκτόπισμα, η υπερβολική επιρροή των τραπεζών, ασφαλώς είναι στρέβλωση.
Θυμίζουμε πως πλέον, στο ελληνικό χρηματιστήριο υπάρχουν μόλις εφτά τραπεζικές μετοχές, οι τέσσερις προαναφερθείσες συστημικές, καθώς επίσης οι Τράπεζα Ελλάδος, η Attica Bank και η Optima Bank που εισήλθε στο Χ.Α. στις 4 Οκτωβρίου 2023.
Η άνοδος, η πτώση και η… κάθαρση του κλάδου
Έως προ 15 ετών, ο τραπεζικός κλάδος αποτελούνταν από πάνω από δώδεκα εισηγμένες.
Από τον εγχώριο τραπεζικό χάρτη έχουν «εξαφανιστεί» η Αγροτική Τράπεζα, η Εμπορική Τράπεζα, η Marfin Egnatia Τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (έχει απορροφηθεί από τη Eurobank), η Millennium Bank, η Proton Bank, η Proban, η FBBBank, η Geniki Bank κ.α.
Ο τραπεζικός κλάδος, ακολουθεί τους μεγάλους κύκλους της οικονομίας.
Ο κλάδος γιγαντώθηκε, «φούσκωσε», απέκτησε υπερβολικά μεγάλη επιρροή, τη δεκαετία του ‘90 με την απελευθέρωση του (τυφλού) δανεισμού και κορύφωσε στα τέλη της δεκαετίας του 2010, με τον ερχομό της κρίσης και την υπόθεση της Lehman Brothers τον Οκτώβριο του 2008.
Κατόπιν ήρθε η κρίση και η χρεοκοπία, ο κλάδος ισοπεδώθηκε και χρηματιστηριακά, χάνοντας το 99,9% της αξίας του, έγιναν πολλαπλά reverse split για να μη μηδενίσουν οι μετοχές στο ταμπλό, έκαναν ανακεφαλαιοποιήσεις, μείωσαν καταστήματα και πέρασαν το δικό τους καθαρτήριο.
Στο χρηματιστήριο, έως το «σκάσιμο» της κρίσης και της χρεοκοπίας, έφτασαν να είναι εισηγμένες περίπου 13 τράπεζες, ενώ συνολικά πριν την κρίση στην Ελλάδα δραστηριοποιούνταν 19 τραπεζικά ιδρύματα!
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 η Ελληνική Ένωση Τραπεζών είχε μέλη 33 ελληνικές και ξένες τράπεζες, ενώ σήμερα είναι λιγότερες από τις μισές, μαζί με τις λίγες συνεταιριστικές.
Διαβάστε ακόμη:
- Kaia Gerber: Έτοιμη να ξεπεράσει τη Cindy Crawford
- Το εντυπωσιακό σόου με drone στον αττικό ουρανό για την 25η Μαρτίου
- Ποιος ήταν ο θρυλικός Νικηταράς- Πως απέκτησε το προσωνύμιο Τουρκοφάγος
- Κλείδωσε στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ο μέσος μισθός 27% χαμηλότερα από το 2010