Οι ευρωαγορές κινήθηκαν και σήμερα (26/05) ανοδικά, με τον κλάδο του λιανεμπορίου να κινεί τα… «νήματα», στον απόηχο των νέων μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η Μεγάλη Βρετανία.

Η Φέντεραλ Ριζέρβ παραμένει σταθερή στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της, ωστόσο, δίχως να προκαλέσει νέες εκπλήξεις στην αγορά.

Ο STOXX 600 κατέγραψε άνοδο για δεύτερη διαδοχική ημέρα, κατά 0.8%, με τα κέρδη να είναι ευρείας κλίμακας, με πρωταγωνιστή το λιανεμπόριο που ενισχύθηκε 4.7%.

Ξεχώρισαν οι βρετανικοί όμιλοι λιανικής Ocado, Marks & Spencer, Next, Associated British Food και Primark, που «είδαν» τις μετοχές τους να ενισχύονται από 4.4% έως 11.5%, εν μέσω προσδοκιών ότι τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την κάλυψη των ενεργειακών τιμολογίων τους, θα ενθαρρύνουν τους πολίτες σε νέες δαπάνες.

Από κοντά και οι μετοχές πολυτελών ειδών, με τη LVMH να φθάνει στο +3.7%, δίδοντας το μεγαλύτερο έναυσμα στον STOXX 600.

Οι αγορές είχαν μία… ιδιαιτέρως νευραλγική εβδομάδα, ενώ ο STOXX 600 αναμένεται να ολοκληρώσει ακόμη έναν καθοδικό μήνα, εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο που θα έχει η μεγαλύτερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στην οικονομία.

Διαχειριστές κεφαλαίου προβλέπουν ότι ο δείκτης θα «κλείσει» το έτος στις 450 μονάδες, μόλις 3.5% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του πρακτορείου Ρόιτερς.

Στον αντίποδα, οι εταιρείες κοινής ωφελείας, οι οποίες υποχώρησαν 1.2%, περιορίζοντας τα κέρδη της αγοράς. Η μετοχή της εταιρείας ύδρευσης United Utilities κατέγραψε πτώση 6.6%, μετά την προειδοποίηση για το υψηλότερο κόστος στη διάρκεια της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη 1.6%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1.78%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ακολούθησε σε χαμηλότερους ρυθμούς με 0.58%.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1.22%, όπως και ο IBEX 35 στην Ισπανία που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με άνοδο 1.5%.