Σε μια κίνηση αβροφροσύνης προς την Ελλάδα προχώρησε ο Στρατηγός Χαφτάρ, μία ημέρα μετά το διπλωματικό επεισόδιο που έλαβε χώρα στη Βεγγάζη, με τον χαρακτηρισμό ως ανεπιθύμητης της Ευρωπαϊκής Αποστολής.
Ο Αλ Σαντίκ Χαφτάρ, που είναι και πολιτικός σύμβουλος του πατέρα του και συμμετείχε και στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Μανδαλιό (στην οποία η Βεγγάζη ήθελε να δώσει δημοσιότητα καθώς έγινε παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων και φωτογράφων), με θερμά λόγια για την ελληνική βοήθεια κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πλημμυρών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε το μήνυμα ότι η χθεσινή κίνηση δεν στρέφεται εναντίον της Ελλάδας.

Ο Αλ Σαντίκ Χαφτάρ παρέδωσε στον κ. Μανδαλιό ειδική διακήρυξη του Στρατηγού Χαφτάρ και πλακέτα στη μνήμη των δύο νέων που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής, η οποία είχε φθάσει για να βοηθήσει τα θύματα των πλημμυρών στη Ντέρνα.

Η απόφαση του Χαφτάρ να μην συναντηθεί με την ευρωπαϊκή αποστολή για το μεταναστευτικό, στην οποία συμμετείχε και ο Θάνος Πλεύρης, γιατί είχαν πρώτα επισκεφτεί την Τρίπολη.

Ως αποτέλεσμα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης και οι υπουργοί Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας, έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης έως ότου διαφανεί πως δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις και επέστρεψαν στις χώρες τους.

Η αντίδραση του Επιτρόπου Μπρούνερ ήταν να δηλώσει πως η εντολή του περιορίζεται αυστηρά σε συνάντηση με τον ίδιο τον Χαφτάρ και μόνο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Κι αυτό γιατί ούτε η Ε.Ε. ούτε ο ΟΗΕ αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Βεγγάζης – η μόνη αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι αυτή της Τρίπολης, υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά.
Η στάση του Μπρούνερ πυροδότησε την αντίδραση του Χαφτάρ, ο οποίος διαμήνυσε ότι χωρίς παρουσία των υπουργών του, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συνάντηση. Η συνάντηση ναυάγησε επί τόπου, ενώ ακολούθησε ένα διπλωματικό μπαράζ από τη λιβυκή πλευρά: η κυβέρνηση της Βεγγάζης εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τους Ευρωπαίους αξιωματούχους –συμπεριλαμβανομένου του Επιτρόπου– ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae) και τους κάλεσε να αποχωρήσουν αμέσως από τη χώρα.