Συνεχίζεται η πτωτική τροχιά του Γενικού Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο με το βλέμμα να στρέφεται στην απόφαση του αμερικανικού οίκου Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο.

Αν το αναβαθμίσει σήμερα το βράδυ θα πρόκειται για μία τεράστια έκπληξη η οποία είναι προφανές ότι θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, τα ελληνικά ομόλογα και ευρύτερα για τα ελληνικά assets.

Η μεγάλη σημασία μιας πιθανής αναβάθμισης δεν σχετίζεται μόνο με το γεγονός ότι θα γίνει σε περιβάλλον αβεβαιότητας και σε μία συγκυρία που αν κάτι συζητούν οι οίκοι αξιολόγησης είναι οι υποβαθμίσεις χωρών και όχι οι αναβαθμίσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάντως με απώλειες 2,23% στις 778,98 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 70,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 33,5 εκατ. τεμάχια. Μέσω προσυμφωνημένων πακέτων διακινήθηκαν 1,3 εκατ. μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,53%, στις 1.855,60 μονάδες και με απώλειες 1,47% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap στις 1.087,21 μονάδες.

Βαριές ήταν οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο με την Alpha Bank να κλείνει χαμηλότερα σε ποσοστό 5,25% και την Εθνική να ακολουθεί με πτώση 4,65%. Στο -2,10% η μετοχή της Πειραιώς, -2,62% η Attica Bank, -1,91% η Eurobank και -1,64% η Ελλάδος.

Από την ευρύτερη υψηλή κεφαλαιοποίηση μόνο η ΓΕΚΤΕΡΝΑ σημείωσε άνοδο κατά 0,28% ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατά 5,24% κατέγραψε η Aegean και 4% ο ΟΠΑΠ. Σε πτωτικό έδαφος αλλά με ήπιες απώλειες ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Coca Cola, Fourlis, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ενώ πτώση άνω του 2% κατέγραψαν οι Jumbo, Lamda Development, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.