Επιστήμονες από όλο τον κόσμο ανακάλυψαν 224 είδη άγνωστων φυτών και ζώων σε μέρη κατά μήκος του ποταμού Μεκόνγκ στη Νοτιοανατολική Ασία μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Σύμφωνα με έκθεση του WWF που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες μέρες (26/1), εκτός από 155 φυτά, καταγράφηκαν 35 είδη ερπετών, 17 αμφίβια, 16 ψάρια και ένα νέο είδος θηλαστικού. Το θηλαστικό είναι ένας πίθηκος, ο Popa Langur, που αναγνωρίζεται ως ξεχωριστό είδος με βάση δείγματα και αντίγραφα από ιστορικά μουσεία. «Ο συνολικός αριθμός των ζωικών και φυτικών ειδών που ανακαλυφθήκαν στην Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, το Λάος, το Βιετνάμ και τη Μιανμάρ από το 1997 τώρα είναι 3.007», σύμφωνα με την οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος. «Ως εκ τούτου, η περιοχή του ποταμού Μεκόνγκ είναι αναμφίβολα πολύ σημαντική  για την ανακάλυψη νέων ειδών», δήλωσε ο Stefan Ziegler, εκπρόσωπος της Νοτιοανατολικής Ασίας στο WWF Γερμανίας.

«Το Μεκόνγκ φιλοξενεί μερικά από τα πιο γνωστά και απειλούμενα είδη στον κόσμο. Οι βιότοποι πρέπει να προστατεύονται και να διατηρούνται πάση θυσία  λόγω της μεγάλης βιοποικιλότητας», πρόσθεσε ο Stefan Ziegler.

Επίσης, είπε «αν χάσουμε την περιοχή του Μεκόνγκ ως ένα σημαντικό βιολογικό σημείο, θα χάσουμε ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας βιοποικιλότητας». Σύμφωνα με την έκθεση, τα περισσότερα από τα νέα είδη ανακαλύφθηκαν πέρυσι στο Βιετνάμ (91), ακολουθούμενη από την Ταϊλάνδη (69).