Κουόκα, νούμπατ, πυγμαίο οπόσουμ, κοάλα, μπίλμπι, θαλάσσιοι λέοντες, μαύρο κοκατού… αυτά και άλλα 92 απειλούμενα είδη έχει δεσμευτεί η αυστραλιανή κυβέρνηση να προστατεύσει ώστε να αποτραπεί η εξαφάνισή τους.
Η Αυστραλία έχει ήδη χάσει περισσότερα από 100 ενδημικά είδη τους τελευταίους τρεις αιώνες, επομένως η διατήρηση και η πρόληψη εξαφάνισης απειλούμενων ειδών αποτελεί προτεραιότητα.
Πόσο, όμως, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει η επιχείρηση αυτή; Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), αναμένεται να στοιχίσει 9,74 δισ. δολάρια ετησίως για 30 χρόνια, ποσό που όπως εκτιμούν οι ερευνητές αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ της Αυστραλίας.
Για αυτό το λόγο, οι ειδικοί εφαρμόζοντας μοντέλα κόστους κατάφεραν να εκτιμήσουν ότι θα χρειαστούν 9,74 δισ. δολάρια ανά έτος. Βέβαια, επισημαίνουν, ότι οι προσπάθειες για την αφαίρεσή τους από τον κατάλογο των απειλούμενων ειδών θα απαιτούσε σημαντικότερη δαπάνη. Για 16 από αυτά, ωστόσο, ακόμα και η μεγαλύτερη επένδυση δε θα ήταν αρκετή για να τα μετακινήσει σε άλλη κατηγορία, εξαιτίας της εκτεταμένης μείωσης και των απειλών που αντιμετωπίζουν σταθερά.
Εντούτοις, η εφαρμογή στρατηγικών μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για πάνω από το 43% του συνόλου των μη θαλάσσιων απειλούμενων ειδών που περιλαμβάνονται στον εθνικό κατάλογο, επομένως η επαρκής χρηματοδότηση κρίνεται ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση των κυβερνητικών δεσμεύσεων.
«Η έρευνά μας χρησιμοποιεί μια μοναδική προσέγγιση με τη χρήση υφιστάμενων μοντέλων κόστους για την παροχή μιας αξιόπιστης εκτίμησης κόστους για την αναχαίτιση των εξαφανίσεων μεταξύ των απειλούμενων ειδών προτεραιότητας της Αυστραλίας. Διαπιστώνουμε ότι η αντιμετώπιση των αναγκών συγκεκριμένων ειδών θα μπορούσε να ωφελήσει έναν τεράστιο αριθμό άλλων απειλούμενων ειδών, αλλά το κόστος είναι σημαντικό. Η εκτίμησή μας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενες εκτιμήσεις κόστους, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για επικαιροποιημένο οικονομικό σχεδιασμό και ουσιαστική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για την αποτελεσματική επίτευξη των στόχων διατήρησης», αναφέρει η έκθεση.
Η επικεφαλής συντάκτρια Μισέλ Γουάρντ εξήγησε ότι το εκτιμώμενο κόστος θα μπορούσε να αποτρέψει την επικείμενη εξαφάνιση πολλών απειλούμενων ειδών, αν και στην περίπτωση πολλών βατράχων κάτι τέτοιο δε θα καταστεί δυνατό, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που έχει οδηγήσει στη σημαντική μείωση του πληθυσμού τους.
«Ο συνεχώς αυξανόμενος κατάλογος των απειλούμενων ειδών της Αυστραλίας είναι άμεση συνέπεια δεκαετιών περιορισμένης δαπάνης. Η ανατροπή αυτής της τραγωδίας θα απαιτήσει σημαντική αύξηση της δράσης και των επενδύσεων. Αυτό είναι εφικτό για ένα πλούσιο έθνος όπως η Αυστραλία», τόνισε η Στιούαρτ.
Όπως είπε, αν αυτό το πλάνο αποτύχει τότε δε θα υποφέρει μόνο η άγρια ζωή, αλλά η οικονομία και το περιβάλλον, με περισσότερα είδη να οδεύουν σιωπηλά προς την εξαφάνιση.
Διαβάστε ακόμη:
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντησε στο Μαξίμου δικαιούχους των στεγαστικών προγραμμάτων
- ΑΑΔΕ: Ο αλγόριθμος «έπιασε» κύκλωμα εικονικών τιμολογίων με φοροδιαφυγή 50 εκατ. ευρώ
- Παναμάς: Αναβλήθηκε η επικοινωνία Τραμπ – Μουλίνο, η χώρα αποσύρεται από το κινεζικό επενδυτικό πρόγραμμα «Μία ζώνη ένας δρόμος»
- 44 χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7 με 21 αδικοχαμένα παιδιά