Το τουρνουά του Γουίμπλεντον (αγγλικά: The Championships, Wimbledon) γνωστό και ως Γουίμπλεντον είναι το παλαιότερο πρωτάθλημα στην αντισφαίριση και το πιο γνωστό. Ξεκινάει στο τέλος Ιουνίου και ολοκληρώνεται ως τον Ιούλιο. Η διοργάνωση λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις του All England Lawn Tennis and Croquet Club στο Γουίμπλεντον της Αγγλίας. Το τουρνουά αντισφαίρισης του Γουίμπλεντον αποτελεί ένα από τα 4 Γκραν Σλαμ. Πρεμιερα σημερα λοιπον 28 Ιουνίου, και μέχρι τις 12 Ιουλίου.

Οι κορυφαίοι του πλανήτη 

Στα 19 γήπεδα του Wimbledon μάχονται κάθε χρόνο 128 τενίστες και άλλες τόσες τενίστριες – οι κορυφαίοι του πλανήτη με βάση την κατάταξη της ATP. Μία εβδομάδα πριν το κυρίως τουρνουά ωστόσο, υπάρχουν και αγώνες προκριματικών για οποιονδήποτε θέλει να διεκδικήσει μία θέση στο κυρίως ταμπλό. Σαν διοργάνωση, ευνοεί αγωνιστικά τους παίκτες με δυνατό σερβίς και εξίσου ισχυρό βολέ λόγω της ταχύτητας και της χαμηλής αναπήδησης που παίρνει το μπαλάκι.

ΡΑΦΑ ΝΑΔΑΛ ΓΟΥΙΜΠΛΕΝΤΟΝ

Το κεντρικό court -εκεί δηλαδή που διεξάγεται ο τελικός- έχει χωρητικότητα 14.000 θεατών, με τα Court Νο.1 και Court Νο.2 να ακολουθούν με 11.000 και 3.000 θέσεις αντίστοιχα – φέτος, θα υπάρξει ασφαλώς λιγότερος κόσμος για λόγους ασφαλείας, με την πληρότητα των σταδίων να περιορίζεται στο 50%, εκτός από τον τέλικο όπου τον τελικό στο κεντρικό court, όπου θα υπάρξει πληρότητα της τάξεως του 100%. Το τελευταίο γήπεδο φέρει και το προσωνύμιο “Νεκροταφείο των Πρωταθλητών” (The Graveyard of Champions) με πολλές εκπλήξεις να έχουν συμβεί σε αυτό.

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το Wimbledon 2021

Τα ρεκόρ

O Roger Federer είναι ο πολυνίκης του Wimbledon στους άντρες με 8 κατακτήσεις, ενώ τον αντίστοιχο τίτλο στις γυναίκες φέρει η Martina Navratilova, με 9. Όσον αφορά τα χρηματικά έπαθλα για τους αθλητές που συμμετέχουν, ο νικητής λαμβάνει £2.350.000, o φιναλίστ £1.118.000, όσοι παίζουν ημιτελικό £588.000 και τα ποσά μειώνονται μέχρι τις £45.000 για όσους αποκλείονται στον πρώτο γύρο. Τελευταίοι νικητές (του 2019, καθώς το 2020 δεν υπήρξε διοργάνωση λόγω πανδημίας) είναι ο Σέρβος Novak Djokovic και η Ρουμάνα Simona Halep, σε άντρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Ο Novak Djokovic είναι το φαβορί


Ο Σέρβος φτάνει στο Λονδίνο μετά τη μεγάλη επιτυχία και νίκη-statement του Roland Garros. O Nole θα διεκδικήσει τον 20ό τίτλο του και εάν τα καταφέρει θα ισοφαρίσει σε Gran Slams τους Nadal και Roger Federer και ενόψει του US Open θα ανοίξει για τα καλά την κουβέντα για το ποιος είναι τελικά ο κορυφαίος όλων των εποχών.

Οι εκπλήξεις


O Roger Federer είχε εδώ και καιρό κυκλώσει το Wimbledon και στο Λονδίνο θα πραγματοποιήσει τη μεγάλη επιστροφή του. Ο 39χρονος Ελβετός σε καμία περίπτωση δεν είναι αμελητέα ποσότητα, ακόμη κι αν προέρχεται από δύο εγχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Εκτός από αυτόν όμως, θα υπάρξει και η επιστροφή του Andy Murray, που θα παίξει σε Gran Slam για πρώτη φορά από το 2017.

Από το 2003 δεν έχει υπάρξει κάποιος άλλος νικητής στο Wimbledon πέρα από κάποιον εκ των “Big Four (Federer, Djokovic, Nadal, Murray). Αν συμβεί φέτος κάτι τέτοιο, υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος τύπος που μπορεί να το καταφέρει. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έφτασε μία ανάσα από τον τίτλο στο Παρίσι και είναι πια δεδομένα ένας εκ των καλύτερων. Το ίδιο όμως ισχύει και για τον Andrey Rublev, τον Daniil Medvedev και τον Alexander Zverev.

Serena


H Serena Williams γνωρίζει πολύ καλά πώς να σπάει ρεκόρ, με τους 23 συνολικά τίτλους της να είναι οι περισσότεροι από οποιονδήποτε άλλον στην εποχή των Open.

Η ικανότητά της στο γρασίδι είναι μοναδική αλλά σε ένα τουρνουά που διεξάγεται υπό αυτές τις συνθήκες, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε έκπληξη. Aryna Sabalenka, Elina Svitolina και Karolína Pliskova μοιάζουν έτοιμες για την breakthrough στιγμή τους, όπως επίσης και η Coco Gauff, που στα 17 της ετοιμάζεται να σκαρφαλώσει προς την κορυφή και να μην κατέβει ποτέ από εκεί.

Μπορεί να φτάσει ψηλά στο Wimbledon ο Στέφανος;

Ο Έλληνας τενίστας Στεφανος Τσιτσιπας πραγματοποίησε μια εκπληκτική σεζόν στο χώμα. Κατέκτησε το Rolex Monte Carlo Masters, το Open Parc Auvergne-Rhône-Alpes Lyon, ενώ έφτασε και ως τον τελικό των Barcelona Open και Roland Garros. Σίγουρα μετά από αυτά τα αποτελέσματα είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση, ενόψει της σεζόν του γρασιδιού. Το Νο4 στην παγκόσμια κατάταξη της ΑΤΡ προπονείται ήδη σκληρά στα γήπεδα Queen’s Tennis Club και το χορτάρι.

Ο Στέφανος μπορεί να προσαρμόσει το παιχνίδι του στο γρασίδι, το ίδιο άλλωστε πιστεύει και εκείνος. Η συγκεκριμένη επιφάνεια απαιτεί καλά τρεξίματα και αξιόπιστο σέρβις. Ο Στέφανος τα διαθέτει και τα δύο, μένει να το αποδείξει αυτό και στα επίσημα παιχνίδια.

“Μου αρέσει να παίζω στο γρασίδι. Στο Wimbledon βλέπω ότι έχω την ευκαιρία να φτάσω ψηλά. Μπορεί να μην είχα τα καλύτερα αποτελέσματα μέχρι τώρα και πριν από την πανδημία, αλλά θα προσπαθήσω να προσαρμόσω το παιχνίδι μου σ’ αυτήν την επιφάνεια.

 

Γκαντεμιά για Σάκκαρη – Αναβλήθηκε η πρεμιέρα της στο Wimbledon

Την Τρίτη θα κάνει, εάν σταματήσει η βροχή, πρεμιέρα στο Wimbledon 2021 η Μαρία Σάκκαρη.

Η Ελληνίδα τενίστρια που είναι στο Νο15 του ταμπλό έπεσε… θύμα της βροχής στο Λονδίνο η οποία και οδήγησε στην αναβολή όλων των αγώνων στα εξωτερικά κορτ.

Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες αλλά σίγουρα το παιχνίδι της Μαρίας Σάκκαρη με την Αράντσα Ρους θα διεξαχθεί νωρίς.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η Μαρία Σάκκαρη εάν προκριθεί στον 2ο γύρο θα παίξει ξανά την Τετάρτη.