Ένας από τους καλλιτέχνες που ξεχώρισαν στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν ο James Abbott McNeill Whistler ο οποίος πρότεινε μια πιο συναισθηματική και λεπτή ζωγραφική, παρόμοια με το Ρομαντικό κίνημα, αλλά πολύ διαφορετική και προοδευτική. Ο καλλιτέχνης ήταν αρκετά πεισματάρης για να ακολουθήσει μια καλλιτεχνική καριέρα και να δημιουργήσει ένα πολύ προσωπικό στυλ. Ένας από τους μεταγενέστερους πίνακές του αντικατοπτρίζει καλύτερα όλες αυτές τις προσπάθειες – ονομάζεται Arrangement in Grey and Black No.1, αλλά είναι πολύ πιο γνωστός ως “Η μητέρα του Whistler” (΅Whistler`s mother).

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Αυτό το έργο τέχνης δημιουργήθηκε το 1871, ενώ ο καλλιτέχνης ζούσε στο Λονδίνο και ο κύριος πρωταγωνιστής του ίδιου είναι η μητέρα του καλλιτέχνη Anna McNeill Whistler. Έγινε με παραδοσιακό τρόπο σε λάδι σε καμβά και εμφανίστηκε σε ειδικό πλαίσιο σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Whistler. Ο πίνακας αγοράστηκε από το γαλλικό κράτος το 1891 και από τότε προβάλλεται και φυλάσσεται στο Μουσείο Orse στο Παρίσι.

“Η βικτοριανή Mona Lisa”, όπως συχνά ονομάζεται, θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά αμερικανικά έργα τέχνης έγινε εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και με τo πέρασμα του χρόνου, έγινε εμβληματική λόγω της συχνής παρουσίας της στη λαϊκή κουλτούρα.

Ο εν λόγω πίνακας αντιπροσωπεύει μια πιο ώριμη φάση του χαρακτηρίζεται από τη ριζική χρήση απλού χρωματισμού. Όλη η σύνθεση υπογραμμίζει την ταπεινότητα μιας αξιοπρεπούς και ηθικά άψογης Βικτωριανής γυναίκας η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στην οικογένειά σας. Ήταν μια άριστη μητέρα και νοικοκυρά. Η Άννα έμεινε χήρα στα σαράντα πέντε και ήταν πολύ αφοσιωμένη στα παιδιά της. Το 1864, μετακόμισε στο Λονδίνο για να είναι πιο κοντά τους και συνειδητοποίησε τον μποέμικο τρόπο ζωής του γιου της.

Αρχικά, ένα άλλο άτομο έπρεπε να είναι μοντέλο για τον πίνακα και η μητέρα του ενήργησε τελικά ως αντικαταστάτης. Είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι ο καλλιτέχνης φανταζόταν το μοντέλο να στέκεται, αλλά καθώς ήταν ηλικιωμένη δεν μπορούσε να σταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Whistler ήθελε να απεικονίσει τη νεαρή γειτόνισσά του, Helena Amelia Lindgren, η οποία θα έπαιρνε τη θέση της Anna όταν θα κουραζόταν. Η οικογένεια της Helena απαγόρευσε να ποζάρει σαν μοντέλο όμως η κοπέλα αποφάσισε να το κάνει εν αγνοία τους.

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr