Τα αρχικά τους κέρδη απώλεσαν γρήγορα οι κύριοι δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, την τελευταία ημέρα της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν πως τα πολύ αδύναμα στοιχεία που περιλάμβανε η σημερινή έκθεση για την απασχόληση επιβεβαιώνει τους φόβους τους πως η οικονομία οδεύει προς επιβράδυνση που η καθυστερημένη έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την Fed δεν θα μπορέσει να ανακόψει. Άλλωστε, πολλοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες πως το συμβούλιο θα τολμήσει να προχωρήσει σε δυναμική πρεμιέρα με περικοπή των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Αρνητικός παράγοντας είναι και οι… δεύτερες σκέψεις που έχουν αρχίσει να καλλιεργούνται για τις αποδόσεις των τεράστιων επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που αποτυπώνεται στην συνεχή πίεση που δέχονται εδώ και αρκετές εβδομάδες οι τεχνολογικές μετοχές και κυρίως τα εταιρικά ονόματα που “έλαμψαν” το πρώτο εξάμηνο πυροδοτώντας τα τότε συνεχόμενα ρεκόρ στους δείκτες.

Ο συνδυασμός αυτός φαίνεται πως έχει βάλει την αγορά σε μια τροχιά διόρθωσης, που εντάθηκε με την έναρξη του Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα η εβδομάδα συνολικά να έχει καταγράψει σημαντικές απώλειες.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,26% στις 40.647 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει σημαντικές απώλειες ύψους 1,02% και τις 5.446 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq δέχεται ισχυρές πιέσεις πέφτοντας κάτω κι από το όριο των 17.000 μονάδων, στις 16.805 με πτώση 1,88%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, S&P 500 και Nasdaq κινούνται μέχρι στιγμής χαμηλότερα κατά 2,6% και 3,3%, αντίστοιχα. Αντιστοίχως ο Dow Jones μετρά απώλειες της τάξεως του 1,9% για το πενθήμερο.

Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις έχασαν κι άλλο έδαφοςς με την απόδοση του 10ετούς να κατεβαίνει στο 3,68% καιτου 2ετούς να υποχωρήσει στο 3,648%.

Η έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας του Αυγούστου έδειξε ότι αυξήθηκαν κατά 142.000 τον περασμένο μήνα, γεγονός που αποτελεί μία ακόμη ένδειξη επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει πως η αύξηση θα έφτανε τις 161.000 θέσεις. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,2%, σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Τα στοιχεία αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve αργότερα αυτόν τον μήνα. Μια σειρά πρόσφατων αδύναμων δεδομένων για τον εργασιακό τομέα, τροφοδότησε ανησυχίες για την υγεία της οικονομίας των ΗΠΑ, τρομάζοντας τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης στο τέλος της συνεδρίασης πολιτικής του Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι με μεικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πέμπτης στη Wall Street, καθώς το επιφυλακτικό κλίμα που επικρατεί από τις αρχές της εβδομάδας συντηρείται. Οι επενδυτές περιμένουν να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατεύθυνση των μάκρο και δη, της αγοράς εργασίας προκειμένου να κρίνουν όχι τόσο αν η Fed θα ξεκινήσει την νομισματική χαλάρωση στις 18 Σεπτεμβρίου όσο κυρίως αν υπάρχουν ελπίδες να κάνει πρεμιέρα με μια δυναμική περικοπή των επιτοκίων.

Διαβάστε ακόμη: