Wall Street: Το θέμα με τις αγορές είναι ότι πραγματικά ποτέ δεν ξέρεις ποιες μετοχές θα αποδώσουν ή γιατί ή πόσα καλά ή κακά νέα αποτιμώνται σε μια δεδομένη στιγμή.

Οι καλύτεροι επαγγελματίες επενδυτές όλων των εποχών τα καταφέρνουν σωστά ίσως στο 55% των περιπτώσεων, οπότε γιατί οι ερασιτέχνες να μην επιδιώξουν στοιχήματα χαμηλής πιθανότητας/υψηλής απόδοσης;

Αναφέρουμε ήδη εδώ και εβδομάδες τον ορμητικό χείμαρρο κερδοσκοπικής αδρεναλίνης στις πιο ριψοκίνδυνες μετοχές meme και τώρα βρισκόμαστε σταθερά στη φάση «όλα επιτρέπονται» σε αυτή την ανοδική αγορά.

Το ερώτημα είναι εάν αυτό το ξέσπασμα «αφρώδους» διασκέδασης αποτελεί προειδοποίηση ότι η ευρύτερη αγορά έχει γίνει επικίνδυνη ή βρίσκεται απλά σε ένα είδος «λογικά απερίσκεπτης» παρόρμησης που μπορεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση μιας κατά τα άλλα εύρωστης και ισορροπημένης ανοδικής αγοράς.

Ένα τεράστιο ποσοστό του όγκου συναλλαγών της περασμένης εβδομάδας αφορούσε τις μετοχές meme, τα «ζόμπι» του 2021, όπως η OpenDoor, η GoPro, η Kohl’s και η Krispy Kreme. Την περασμένη εβδομάδα, η JPMorgan υπολόγισε ότι η συσσώρευση επενδυτών στις πιο ασταθείς και συχνά χαμηλότερης ποιότητας μετοχές meme δεν ήταν ποτέ πιο ακραία τα τελευταία 35 χρόνια.

Είναι πιθανό αυτή η δραστηριότητα να είναι ταυτόχρονα απερίσκεπτη για όσους συμμετέχουν και όχι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ευρύτερη κεφαλαιοποίηση της αγοράς των ΗΠΑ, ύψους 60 τρισ. δολαρίων. Οι περισσότεροι θα χάσουν χρήματα και πολλοί θα χάσουν ενδιαφέρον.

Ο συνιδρυτής και CIO της 3Fourteen Research, Warren Pies, ο οποίος διατηρεί τον στόχο του S&P για το τέλος του έτους στις 6.800 μονάδες, αναμένει δύο πιο δύσκολους μήνες από εδώ και πέρα λόγω της μειωμένης ζήτησης από αγοραστές, των ασθενέστερων εποχικών προτύπων και των πιθανών ρωγμών στην αφήγηση της οικονομικής ανάπτυξης. Ο Pies αναφέρεται επίσης και στα επίμονα δημοσιονομικά ελλείμματα και στις πολιτικές πιέσεις για μείωση των επιτοκίων που ωφελούν τις μετοχές, τα ακίνητα, τα κρυπτονομίσματα και τον χρυσό, ενώ παράλληλα υπονομεύουν την προσιτότητα της στέγασης και αυξάνουν τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό που βασίζονται στην αγορά.

Υπάρχει μια ευρύτερη συζήτηση για επείγουσα αφαίρεση των χρηματοοικονομικών δικλείδων ασφαλείας και τη σταδιακή συσσώρευση διαρθρωτικών υπερβολών που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη: Το Κογκρέσο δίνει το πράσινο φως στα stablecoins και «ευλογεί» την κρυπτο-ιδιοκτησία. Οι τράπεζες παροτρύνονται να δανείζουν στους καταναλωτές έναντι των κρυπτονομισμάτων τους.

Την ίδια στιγμή, η έκρηξη της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης αποκτά χρηματοοικονομική μόχλευση, με τις Meta Platforms και την xAI να αξιοποιούν την ιδιωτική πίστωση για την κατασκευή κέντρων δεδομένων. Οι υποστηρικτές τέτοιων μέτρων μπορούν σίγουρα να υποστηρίξουν ότι η άρση των εμποδίων είναι ευεργετική για την ενεργοποίηση των ροών κεφαλαίων μεταξύ των προσώπων που αναλαμβάνουν κινδύνους.

Διαβάστε ακόμη: