Με την ελεύθερη πτώση της μετοχής της Salesforce να ξεχωρίζει κατά τη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, όλοι οι βασικοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες. Άλλωστε, οι επενδυτές δεν βλέπουν τα στοιχεία για την κατεύθυνση του πληθωρισμού που θα δημοσιευτούν την Παρασκευή να αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για μια ταχύτερη μείωση των επιτοκίων από τη Fed.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones διεύρυνε τις χθεσινές του απώλειες με νέα κάμψη κατά 330 μονάδες ή 0,86% στις 38.111 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,60% και τις 5.235 μονάδες και ο Nasdaq δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις χάνοντας 1,08% στις 16.737 μονάδες.

Αντιστοίχως στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις υποχώρησαν με την απόδοση του 10ετούς να κινείται στο 4,552%, κάτω δηλαδή από το ψυχολογικό όριο του 4,6%, αλλά σταθερά πάνω από το 4,5%. Η απόδοση του 2ετούς έπεσε στο 4,927%.

Οι σημερινές επιδόσεις της αγοράς έρχονται να συμπληρώσουν μια συνολικά δύσκολη εβδομάδα, που μάλιστα είναι η δεύτερη συνεχόμενη με απώλειες για τον Dow. Παρόλ’ αυτά και οι τρεις δείκτες μετρούν κέρδη για το μήνα συνολικά, έχοντας δε, αγγίξει όλοι τους νέα ιστορικά ρεκόρ.

Συνολικά για το Μάιο, ο Nasdaq μετρά άνοδο άνω του 7%, ο S&P 500 περίπου 4% και ο Dow είναι οριακά σε θετικό έδαφος στο +0,8%.

Οι έντονες διακυμάνσεις του Μαΐου αντανακλούν βέβαια την αβεβαιότητα της αγοράς, που ενθουσιάζεται και απογοητεύεται εύκολα αναλόγως με τα σήματα που στέλνουν τα μακροοικονομικά στοιχεία για τα πιθανά επόμενα βήματα της Fed, σε συνδυασμό βέβαια με τη ροή των εταιρικών ειδήσεων.

Για παράδειγμα, τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα ήταν χαμηλότερα από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα πείσουν τη Fed για την ανάγκη να μεταβεί γρηγορότερα σε νομισματική χαλάρωση για να στηρίξει την οικονομία.

Το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκε τελικά στο 1,3% σε ετήσια βάση σε σχέση με την αρχική εκτίμηση για 1,6%, παραπέμποντας σε μια σταθερή πορεία της οικονομίας που δεν πρόκειται να… θορυβήσει την κεντρική τράπεζα.

Την ίδια, ώρα, εξάλλου, τα μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού εξακολουθούν να μην είναι ενθαρρυντικά. Οι επενδυτές έχουν κάθε λόγο να αγωνιούν για τα νέα στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες για το μήνα Απρίλιο που θα δημοσιευτούν την Παρασκευή, με τις προβλέψεις να μην αναμένουν αποκλιμάκωση του δείκτη PCE, που είναι και ο αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης της Fed.

Την ίδια ώρα και η πορεία αποθέρμανσης της αγοράς εργασίας παραμένει αργή. Τα νέα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας έδειξαν πως οι αιτήσεις για νέα επιδόματα διαμορφώθηκαν στις 219.000 την τελευταία εβδομάδα, σημειώνοντας μικρή άνοδο κατά 3.000 και μάλιστα λίγο πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν το δείκτη στις 218.000.

Δεν είναι τυχαίο πως η Deutsche Bank, σε ανάλυση της, υποστήριξε πως το αρνητικό momentum δεν υποχωρεί. Μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Σε επίπεδο μετοχών, η Salesforce ήταν η αρνητική πρωταγωνίστρια της ημέρας με πτώση που ξεπέρασε το 21%, που ήταν και η χειρότερη επίδοση της από τον Ιούλιο του 2004! Η πτώση αυτή ήρθε μετά τα αποτελέσματα του δημοσιονομικού πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία και τα οποία κινήθηκαν κάτω των προσδοκιών της αγοράς για πρώτη φορά από το 2006. Επίσης και οι προοπτικές κερδών και εσόδων για το δεύτερο τρίμηνο ήταν χαμηλότερες από τις προβλέψεις των επενδυτών.

Μετά τα στοιχεία αυτά πολλοί αναλυτές προχώρησαν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους για την πορεία της μετοχής κατεβάζοντας την τιμή-στόχο από τα 323 στα 260 δολάρια.

Επίσης σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν πολλές τεχνολογικές μετοχές, ανάμεσα τους και το «αστέρι» της Nvidia, μετά τα πολυήμερα κέρδη που είχε αποκομίσει φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά. Μάλιστα, για τη Nvidia ήταν η πρώτη συνεδρίαση με απώλειες μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα.

Πολύ μεγάλες πιέσεις δέχτηκε και η μετοχή της Kohl’s μετά τις ζημιές που ανακοίνωσε η αλυσίδα πολυκαταστημάτων, ενώ στον αντίποδα τα καλύτερα των αναμενόμενων έσοδα ανέβασαν πάνω από 17% την μετοχή της C3.ai.

Διαβάστε ακόμη: