O θετικός αντίκτυπος της Federal Reserve και του σήματος που έστειλε για τρεις περικοπές των αμερικανικών επιτοκίων μέσα στη χρονιά ήταν αρκετός για να συντηρήσει και κυρίως να διευρύνει τα κέρδη της Wall Street στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Έτσι και οι τρεις βασικοί δείκτες έκλεισαν με νέα ρεκόρ, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα ο Dow Jones πρόσθεσε 269 μονάδες ή 0,68% φτάνοντας τις 39.781 μονάδες και βάζοντας πλέον ως στόχο το «μαξιλάρι» των 40.000 μονάδων.

Ο S&P 500 διατηρήθηκε πάνω από το ιστορικό όριο των 5.200 μονάδων, στις 5.241, αυξημένος κατά 0,32% και ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,20% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 16.401μονάδες.

Στις αγορές ομολόγων, ωστόσο, οι τάσεις ήταν μεικτές μετά τη χθεσινή κάμψη στις αποδόσεις. Η απόδοση του 10ετούς σημείωσε νέα μικρή αύξηση στο 4,273%, ωστόσο η απόδοση του 30ετούς έχασε έδαφος στο 4,443%.

Το ανοδικό ρεύμα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και όχι μόνο (δεδομένου πως υψηλές επιδόσεις και ρεκόρ καταγράφηκαν και στις ευρωπαϊκές αγορές) πυροδοτήθηκε από τη Federal Reserve, η οποία κατά τη συνεδρίαση της αποφάσισε να κρατήσει αμετάβλητα για την ώρα τα επιτόκια, ωστόσο έστειλε σαφές μήνυμα για αλλαγή κατεύθυνσης στη νομισματική πολιτική σύντομα.

Αν και το συμβούλιο και ο Τζερόμ Πάουελ προσωπικά απέφυγαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης περικοπής των αμερικανικών επιτοκίων, αναλυτές και traders συγκλίνουν στη συνεδρίαση της 12ης Ιουνίου.

Αυτό, ωστόσο, που επιβεβαίωσε η κεντρική τράπεζα μέσα από τις νέες προβλέψεις της είναι πως «βλέπει» τρεις περικοπές μέσα στη χρονιά και άλλες τόσες το 2025.

Προφανώς τρεις περικοπές μέσα στο 2024 φαντάζουν λιγότερες από όσες ήλπιζε η αγορά στις αρχές της χρονιάς, ωστόσο δεδομένων των αρνητικών στοιχείων από το μέτωπο του πληθωρισμού το πρώτο δίμηνο, οι επενδυτές είχαν αρχίσει να φοβούνται τα… χειρότερα, τυχόν περαιτέρω καθυστέρηση στην έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα η ανακούφιση τους από το νέο dot plot της Fed να οδηγήσει σε ένα ράλι ανακούφισης στο χρηματιστήριο.

«Ο κόσμος δείχνει πίστη στη Fed και στο γεγονός πως οι μειώσεις των επιτοκίων έρχονται. Οπότε οτιδήποτε λέει η Fed ακούγεται σαν μουσική στα αυτιά της αγοράς» σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CNBC, ο Τζέι Γουντς της Freedom Capital Markets.

Σε επίπεδο μετοχών πρωταγωνίστριες της ημέρας ήταν οι μετοχές των εταιρειών μικροτσίπ με οδηγό τη Micron Technology, η οποία έκανε άλμα έως και 16% μετά τα θετικά αποτελέσματα-έκπληξη που ανακοίνωσε. Μαζί της σημαντικά κέρδη αποκόμισαν κι άλλες εταιρείες του κλάδου, μεταξύ τους η Intel και βέβαια η Nvidia.

Σε ανοδική τροχιά και οι μεγάλες τεχνολογικές με την Meta, την Microsoft και την Amazon να ξεχωρίζουν.

Παραφωνία αποτέλεσε μόνο η μετοχή της Apple που δέχτηκε σημαντικές (όσο και δικαιολογημένες) πιέσεις με πτώση άνω του 4% μετά την είδηση-σεισμό πως το υπουργείο Δικαιοσύνης και ομάδα εισαγγελέων από όλη τη χώρα κατέθεσαν αγωγή εναντίον της για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Αξιοσημείωτο και το ντεμπούτο της Reddit στο Χρηματιστήριο, η οποία μετά το πολύ επιτυχημένο IPO που διοργάνωσε, αντανακλώντας την ανάρρωση του κλάδου των δημοσίων εγγραφών και το αυξημένο ενδιαφέρον για νέες τεχνολογικές, κατέγραψε άλμα κοντά στο 50%, αν και πρόσκαιρα είχε φτάσει και το 70%.

Πολύ καλές επιδόσεις σημείωσαν και οι τραπεζικές μετοχές με περισσότερο ευνοημένη την Goldman Sachs.

Στον αντίποδα λίγες ήταν οι χαμένες της συνεδρίασης. Ανάμεσα τους η τεχνολογική Accenture μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της για τα έσοδα του 2024, η Five Below λόγω επίσης αρνητικών οικονομικών επιδόσεων, αλλά και η κινεζική Li Auto που ανακοίνωσε αδύναμο guidance για τις παραδόσεις ηλεκτρικών οχημάτων το πρώτο τρίμηνο.

Διαβάστε ακόμη: