Η Wall Street έκλεισε τη Δευτέρα με μικρά κέρδη, μετά το θετικό σερί τεσσάρων εβδομάδων που έφερε η πτώση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κάτω από το 5%, στο οποίο είχε φτάσει τον Οκτώβριο.

Οι επιδόσεις του αμερικανικού χρηματιστηρίου ενισχύθηκαν παρά τις προειδοποιήσεις από μεγάλες αλυσίδες λιανικής των ΗΠΑ ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αποδυναμώνονται -αν και οι ηλεκτρονικές πωλήσεις λόγω Black Friday αυξήθηκαν κατά 7,5% σε σχέση με πέρυσι.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν πτώση 5,6% τον Οκτώβριο σε σχέση με έναν μήνα πριν, στο επίπεδο των 679.000, έναντι πρόβλεψης για 723.000 πωλήσεις.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε πτώση 0,16% στις 35.333 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 0,2% κλείνοντας στις 4.550 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 0,07% πέφτοντας στις 14.241 μονάδες.

Παρόλα αυτά, σε επίπεδο μήνα, ο Dow Jones έχει ανέβει σχεδόν κατά 9%, ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 8,6% και ο Nasdaq κάνει άλμα 12,8%.

Ωστόσο, τα αδύναμα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες ίσως τελικά αποτελέσουν θετική ένδειξη ότι οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed αρχίζουν πλέον να έχουν κάποιον αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομία. «Η επιβράδυνση της κατανάλωσης θα είναι μάλλον καταλύτης για την αγορά, διότι μπορεί να βοηθήσει να τεκμηριωθεί η βάση για το ράλι», είπε στο CNBC ο Κουίνσι Κρόσμπι της LPL Financial.

Στο ταμπλό, άνοδο 1,2% σημείωσε η μετοχή της Amazon, ενώ σχεδόν στο +5% βρέθηκε η μετοχή της Shopify. Στον αντίποδα, πτώση 0,3% κατέγραψε η Best Buy.

Διαβάστε ακόμη: