Με περιορισμένες απώλειες ολοκληρώθηκε τελικά η εβδομάδα, παρά το πολύ άσχημο ξεκίνημα του πρώτου τριημέρου. Ο τεχνολογικός δείκτης με +2,38% ανέκαμψε καθώς οι επενδυτές τοποθετήθηκαν στα χαμηλά των τελευταίων ημερών.

Παράλληλα έχουν στρέψει την προσοχή τους στα τελευταία στοιχεία για την οικονομία και συγκεκριμένα για τη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο, που έδειξε ότι αμερικανική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει από την κρίση του κορωνοϊού, αγνοώντας τις πληθωριστικές πιέσεις και τις χειρότερες των εκτιμήσεων λιανικές πωλήσεις.

Οι κλυδωνισμοί στην αμερικανική αγορά αυτή την εβδομάδα οφείλονται στην αναζωπύρωση των ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού και το ενδεχόμενο η Fed να αναγκαστεί σύντομα να εγκαταλείψει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων για να αντιμετωπίσει το ράλι των τιμών.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,2% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, σημειώνοντας το μεγαλύτερο άλμα από το 2008. Αξιωματούχοι της Federal Reserve επανέλαβαν πάντως τις τελευταίες ημέρες ότι περιμένουν οι πληθωριστικές αυτές πιέσεις να είναι προσωρινές.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα επιβεβαίωσαν πάντως τις ανοδικές πιέσεις, με τις τιμές εισαγωγών να σκαρφαλώνουν 0,7% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα.
Σε ετήσια βάση οι τιμές εκτινάχθηκαν 10,6% που αποτελεί υψηλό 10 ετών.

Wall Street: Μάζεψε τις απώλειες στο φινάλε

Η εικόνα στα ταμπλό

Ειδικότερα, ο Dow τερμάτισε το πενθήμερο με πτώση 1,1%, ενώ ο S&P 500 έκλεισε 1,4% χαμηλότερα. Και για τους δύο δείκτες αυτή είναι η χειρότερο εβδομαδιαία επίδοσή τους από το πενθήμερο που ολοκληρώθηκε στην 26 Φεβρουαρίου. Όσο για τον τεχνολογικό Nasdaq, ολοκλήρωσε το πενθήμερο 2,3% χαμηλότερα, σημειώνοντας την τέταρτο διαδοχική εβδομάδα απωλειών.

Σε επίπεδο εταιρειών, από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips μόλις τέσσερις έκλεισαν στο “κόκκινο”: Walt Disney (-2,60%), Home Depot (-0,55%), Merck (-0,51%) και Verizon (-0,20%), ενώ οι υπόλοιπες έγραψαν κέρδη από +0,15% έως και 2,78% για την Goldman Sachs.

Κέρδη και στην Ευρώπη. Στο ταμπλό, η ιταλική Banco BPM σημειώνει άνοδο 2,2%, καθώς η Deutsche Bank αναβάθμισε τη σύσταση σε «buy». Ο γαλλικός όμιλος τροφίμων Danone υποχώρησε 1,8%, αφού η Goldman Sachs την υποβάθμισε σε «sell».

Wall Street: Μάζεψε τις απώλειες στο φινάλε