Αξιοσημείωτα κέρδη παρουσιάζει σήμερα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο προσπαθεί να «γλιτώσει» τη bear market και να περιορίσει τις απώλειες της τρέχουσας εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 260 μονάδες ή κατά 0,82% και διαμορφώνεται στις 31.989 μονάδες, ενώ κατά 1,2% αυξάνεται ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500. Ο τεχνολογικός Nasdaq, παράλληλα, καταγράφει άνοδο στο 1,7% και τις 11.565 μονάδες.

Οι αμερικανικοί δείκτες προσπαθούν να αντιδράσουν μετά τα διαδοχικά sell off, τα οποία έχουν φέρει την αγορά στα πρόθυρα της bear market. Είναι ενδεικτικό ότι ο S&P 500 απέχει 18 ποσοστιαίες μονάδες από το ιστορικό υψηλό, ενώ το όριο για την επίσημη είσοδο στις «αρκούδες» καθορίζεται στο 20%.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Nasdaq 100 βρίσκεται ήδη σε bear market, καθώς εμφανίζει απώλειες άνω του 29% σε σχέση με το πρόσφατο ιστορικό υψηλό. Περίπου στο -14% διαμορφώνεται η κάμψη για τον Dow Jones, ο οποίος έχει κλείσει πτωτικά κατά τις τελευταίες έξι προηγούμενες συνεδριάσεις.

Αρνητικοί οι δείκτες σε επίπεδο εβδομάδας

Σε επίπεδο εβδομάδας, και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street αναμένεται να βρεθούν σε αρνητικό έδαφος, καθώς ο S&P 500 χάνει 4,7%, o Dow Jones 3,5% και ο Nasdaq 6,4%.

H Νέα Υόρκη, εδώ και λίγους μήνες, βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, η οποία πλέον έχει επεκταθεί και στις πιο υγιείς εισηγμένες, όπως για παράδειγμα στην Apple, η οποία έχει διολισθήσει και επισήμως σε bear market, μετρώντας απώλειες άνω του 20% μέσα στο 2022.

Η παρατεταμένη κάμψη, μάλιστα, έχει «σβήσει» ένα μεγάλο μέρος των κερδών της πανδημικής περιόδου, όταν οι μετοχές έλαβαν ισχυρή ώθηση από τα μέτρα στήριξης κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών.

Ένας από τους λόγους αυτής της καθίζησης, συνίσταται στον υψηλό πληθωρισμό (8,3% τον Απρίλιο), ο οποίος αναγκάζει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια (από 0,25% σε 0,75%) και να αποσύρει την άφθονη ρευστότητα από την αγορά. Αυτή η εξέλιξη, όπως είναι εύλογο, προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίες σπεύδουν να επιλέξουν ασφαλέστερα καταφύγια, καθώς πλέον δεν αποκλείεται και ο κίνδυνος του πληθωρισμού.

Υπάρχουν μερικά στοιχεία, πάντως, όπως η σταθεροποίηση της αγοράς ομολόγων την τρέχουσα εβδομάδα, τα οποία υποστηρίζουν ότι ο πτωτικός κύκλος οδεύει προς ολοκλήρωση. Ωστόσο, αρκετοί επενδυτές επιμένουν ότι θα ακολουθήσει ακόμη μία μεγάλη βουτιά.

Στο μεταξύ, ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στη μετοχή της Twitter, η οποία υποχωρεί σήμερα κατά σχεδόν 13%, μετά την απόφαση του Έλον Μασκ να ανακοινώσει ότι το deal για την εξαγορά του social media τίθεται προσωρινά στον πάγο. Ως επίσημη αιτιολογία επικαλέστηκε την ανάγκη να εξετάσει τα στοιχεία για τον αριθμό των spam ή fake λογαριασμών της πλατφόρμας.

Στην Ευρώπη, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +1,6% και τις 431 μονάδες, με τον γερμανικός DAX να αυξάνεται κατά 1,5%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 1,7% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 1,5%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο στο +1,8% και τις 7.362 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές της σουηδικής Storskogen Group και της φινλανδικής Fortum σκαρφαλώνουν άνω του 10%, ενώ η μετοχή της βελγικής UCB χάνει τουλάχιστον 14% εξαιτίας της μη έγκρισης του φαρμάκου κατά της ψωρίασης από τις ΗΠΑ. Τέλος, η μετοχή της σουηδικής Atlas Copco κατρακυλάει στο -74% μετά την υλοποίηση της απόφασης για stock split.