Οι «αρκούδες φαίνεται να κάνουν πικνίκ» στη Wall Street εφέτος, όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές.

Η έντονη αναστάτωση στη διάρκεια της χρονιάς έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες από την κεφαλαιοποίηση των blue chip στο δείκτη S&P 500.

Ο δείκτης υποχωρεί περίπου κατά 19% από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2021, ενώ ο Dow Jones καταγράφει εφέτος απώλειες έως και 14%.

Οι τεχνολογικές μετοχές έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Ο Nasdaq έχει «βουλιάξει» πάνω από 28% σε ένα πεντάμηνο, όπερ σημαίνει ότι έχει εισχωρήσει για τα καλά σε bear market.

Περίπου τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση του S&P 500έχουν… εξανεμιστεί από τον τεχνολογικό κλάδο.

Οι μετοχές των κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών όπως οι Apple, Microsoft, Amazon, AlphaBet, Meta Platforms και Tesla βρίσκονται στο «κόκκινο».

Η μετοχή της Netflix υποχωρεί περισσότερο από 70%, παρουσιάζοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών.

Η απότομη πτώση κρούει τον κώδωνα κινδύνου και στη Main Street, εν μέσω ανησυχιών πως η αμερικανική οικονομία ελαττώνει ταχύτητα, ύστερα από την ισχυρή περυσινή ανάκαμψη που ακολούθησε την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Nasdaq έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% τις τελευταίες τριάντα συνεδριάσεις.

Πτώση τέτοιου βεληνεκούς έχει συμβεί ξανά μονάχα ένδεκα φορές στο παρελθόν, με τις εννέα από εκείνες να συνοδεύονται από υφέσεις, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών, Bespoke Investment Group.

Άνθρωποι του ομίλου αναφέρουν, επιπλέον, ότι ο Nasdaq 100 παρουσιάζει τη χειρότερη έναρξη έτους έως σήμερα.

«Μπορεί οι ρευστοποιήσεις να είναι υπερβολικές και να συνεχισθούν για μία παρατεταμένη περίοδο, όμως κάποια στιγμή θα σταματήσουν.

Οι επενδυτές περιμένουν τη στιγμή δυναμικής επανέναρξης των αγορών. Η αγορά βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό το επίπεδο», επισημαίνουν.