Το μυστήριο πίσω από μια «σφαίρα» ηλικίας 2000 ετών που βρέθηκε με το όνομα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ιούλιου Καίσαρα πιστεύουν ότι έλυσαν οι αρχαιολόγοι.

Το μολύβδινο βλήμα ανακαλύφθηκε στην Ισπανία και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με σφεντόνα από τα στρατεύματα των αυτοκρατόρων για λόγους προπαγάνδας.

Το τεχνούργημα – γνωστό στους ειδικούς ως «glans inscripta» – έχει διαστάσεις 4,5 επί 2 εκατοστά, ζυγίζει 71 γραμμάρια και θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί με τη χρήση ενός καλουπιού στο οποίο χυνόταν λιωμένος μόλυβδος.

Στη μία πλευρά, μια επιγραφή γράφει «IPSCA» – πιθανότατα στα λατινικά για μια άγνωστη ισπανική πόλη – ενώ στην άλλη γράφει «CAES» για τον Καίσαρα.

Οι ειδικοί λένε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να αποδείξει ότι οι Ισπανοί υποστήριξαν τον Καίσαρα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του το 49-45 π.Χ.

Το μήνυμα στη σφαίρα προοριζόταν πιθανότατα για πολιτική προπαγάνδα και ενθάρρυνση των στρατευμάτων του ίδιου του Καίσαρα, δήλωσε στο Live Science ο επικεφαλής της μελέτης Javier Moralejo Ordax.

Κατά τον εμφύλιο πόλεμο ο Καίσαρας κατέλαβε την Ελλάδα την Αίγυπτο, την Αφρική, την Ισπανία και τα Βαλκάνια. Η τελική επίθεση είναι γνωστή ως η μάχη της Μούντα, η οποία έλαβε χώρα στην Ανδαλουσία της Ισπανίας.

Μόνο μία άλλη σφαίρα με το όνομα του Καίσαρα έχει βρεθεί στο παρελθόν στην Ισπανία. Αναγράφει «CAE / ACIPE» – το λατινικό ισοδύναμο του «Ρούφα το, Καίσαρα» – πιθανότατα ένα μήνυμα από τα στρατεύματα του Πομπήιου προς τον εχθρό τους.

Διαβάστε ακόμη: