Το χρέος των Βρετανικών νοικοκυριών ξεπέρασε τα 2 τρισεκατομμύρια στερλίνες για πρώτη φορά στην ιστορία της οικονομίας της χώρας σε μια ένδειξη ότι οι Βρετανοί εξαντλούν τις πιστωτικές τους κάρτες για να χρηματοδοτήσουν τα έξοδά τους εν μέσω της κρίσης του κόστους ζωής.
Το χρέος των νοικοκυριών είναι τώρα σχεδόν το ίδιο με ολόκληρη την οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας (2,2 τρισεκατομμύρια £) και έχει ενισχυθεί από το μεγάλο άλμα στον επικίνδυνο δανεισμό κατά το τελευταίο έτος. Οι αριθμοί, με βάση τα δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας (ONS) που επεξεργάστηκε η εταιρεία συμβούλων PwC, δείχνουν την κλίμακα των πιστώσεων που έχουν συγκεντρώσει τα νοικοκυριά εδώ και δεκαετίες για να χρηματοδοτήσουν μεγάλες αγορές.
Περίπου 8 £ σε κάθε 10 £ ανεξόφλητου χρέους συνδέονται με αγορές κατοικιών σε περισσότερα από 1,6 τρισεκατομμύρια £, αυξημένα κατά περισσότερο από 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ο μη εξασφαλισμένος δανεισμός έχει αυξηθεί περισσότερο από 7% τον τελευταίο χρόνο σε περίπου 400 δισεκατομμύρια £ γεγονός που δείχνει ότι οι Βρετανοί χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες για να αντισταθμίσουν την αύξηση του κόστους ζωής που μειώνει την καταναλωτική τους δύναμη.
Το υψηλότερο χρέος δεν είναι απαραίτητα κακό για μια οικονομία, λένε οι αναλυτές. Εάν τα εισοδήματα αυξάνονται ταχύτερα από το χρέος, τότε τα νοικοκυριά θα πρέπει να μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Η πίστωση είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση των καταναλωτικών δαπανών και των επιχειρηματικών επενδύσεων.
Η αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα είναι περίπου της τάξης του 7%, μεταξύ των ταχύτερων ρυθμών που έχουν καταγραφεί, ωστόσο αυτή η αύξηση εξαλείφεται από τις τιμές που αυξάνονται κατά 10,4% τον τελευταίο χρόνο. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 11 συνεχόμενες φορές σε νέα υψηλά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση στο 4,25%.