Η αιολική ενέργεια ήταν η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας της Βρετανίας το πρώτο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας το φυσικό αέριο και υπογραμμίζοντας τον ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο που πρόκειται να διαδραματίσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου, οι ανεμογεννήτριες παρείχαν το 32,4% της ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ενώ το φυσικό αέριο ήταν υπεύθυνο για το 31,7% του μείγματος καυσίμου ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα αποτελέσματα είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από τη δημοσίευση του Drax Electric Insights, μιας ανεξάρτητης έκθεσης που συντάχθηκε από μια ομάδα της Imperial.

Σύμφωνα με το Drax μέσα στην εβδομάδα αναφέρεται ότι ήταν η πρώτη φορά που η αιολική ενέργεια «παρείχε το μεγαλύτερο μερίδιο ισχύος σε οποιοδήποτε τρίμηνο στην ιστορία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας».

Άλλες πηγές στο μείγμα περιελάμβαναν:

Εισαγωγές (12,6%)

Πυρηνικά (12,5%)

Βιομάζα (5,7%)

Ηλιακή (2,3%)

Υδροηλεκτρική (1,5%)

Ανθρακας (1,3%)

Η ίδια έρευνα ανέφερε επίσης ότι η παραγωγή με βάση την αιολική ενέργεια ήταν 3% υψηλότερη σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το φυσικό αέριο, αντίθετα, μειώθηκε κατά 5%.

Οι ανεμογεννήτριες, σύμφωνα με την ανάλυση, παρήγαγαν 24 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. «Η επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία αποκτά την ηλεκτρική της ενέργεια, κάνοντας το δίκτυο πιο καθαρό και πιο πράσινο», δήλωσε ο Iain Staffell του Imperial College του Λονδίνου, επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης Drax Electric Insights. «Υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια για την επίτευξη ενός δικτύου εντελώς πράσινο χωρίς ορυκτά καύσιμα, αλλά η διακοπή της παροχής αερίου για πρώτη φορά είναι ένα πραγματικό γεγονός ορόσημο», συνέχισε.

Τα αιολικά πάρκα

Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί έναν ώριμο υπεράκτιο αιολικό τομέα που φαίνεται έτοιμος να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια, με τις αρχές να στοχεύουν σε έως και 50 γιγαβάτ χωρητικότητας έως το 2030. Τα μεγάλα υπεράκτια αιολικά πάρκα περιλαμβάνουν το Hornsea 2, μια εγκατάσταση 165 ανεμογεννητριών που έχει περιγραφεί από τη Δανέζικη ενεργειακή εταιρεία Orsted ως «το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο».

Το Hornsea 2, το οποίο είναι πλέον πλήρως λειτουργικό, έχει χωρητικότητα άνω των 1,3 γιγαβάτ, όμως άλλα έργα στα ανοικτά των ακτών του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να είναι ακόμη μεγαλύτερα. Τοποθετημένο σε νερά ανοιχτά της βορειοανατολικής Αγγλίας, στη Βόρεια Θάλασσα, το αιολικό πάρκο Dogger Bank θα έχει συνολική χωρητικότητα 3,6 GW μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Η ανάπτυξη του έργου πραγματοποιείται σε τρεις φάσεις, με εκείνους πίσω από αυτό να λένε ότι θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει 6 εκατομμύρια σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια τέταρτη φάση του αιολικού πάρκου, γνωστή ως Dogger Bank D, έχει επίσης προταθεί.

Διαβάστε περισσότερα