Οι Βρετανοί ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με ελλείψεις σε ορισμένες ποικιλίες τσαγιού, ένα από τα αγαπημένα ροφήματα της χώρας, καθώς ένωση των αλυσίδων σούπερ μάρκετ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις προμήθειες εξαιτίας της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

Συγκεκριμένα, το British Retail Consortium ανακοίνωσε ότι παρατηρήθηκε «προσωρινή διαταραχή» σε ορισμένες ποικιλίες μαύρου τσαγιού, ενώ μια πηγή από τον κλάδο δήλωσε στο Reuters ότι υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στις αρωματικές ποικιλίες.

Αν και οι δύο μεγαλύτεροι όμιλοι σούπερ μάρκετ της χώρας είχαν άφθονα αποθέματα ιστότοπούς τους την Τρίτη, οι εταιρείες προειδοποίησαν γενικά ότι η διάρκεια των διαταραχών στη ναυτιλία λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα θα καθορίσει εάν οι καταναλωτές θα δουν άδεια ράφια στην Ευρώπη.

Είναι το πρώτο καμπανάκι κινδύνου που χτυπά για είδος διατροφής, ύστερα από αρκετές προειδοποιήσεις από εταιρείες λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης που πυροδότησαν οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και γύρω από αυτήν, επιβραδύνοντας το εμπόριο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Η Βρετανία, ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας τσαγιού στον κόσμο, λαμβάνει περισσότερο από το ήμισυ του εισαγόμενου τσαγιού της από την Κένυα και την Ινδία, γεγονός που την καθιστά εξαρτημένη από τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας.

Το μη επεξεργασμένο τσάι αποστέλλεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για επεξεργασία και συσκευασία, συμβάλλοντας στο να καταστεί η Βρετανία ο 10ος μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εξαγωγών και Διεθνούς Εμπορίου (IEIT).

«Υπάρχει προσωρινή διακοπή σε ορισμένες αποστολές μαύρου τσαγιού, αλλά ο αντίκτυπος στους καταναλωτές θα είναι ελάχιστος, καθώς οι λιανοπωλητές δεν αναμένουν σημαντικές προκλήσεις», δήλωσε ο Andrew Opie, διευθυντής τροφίμων και βιωσιμότητας στο British Retail Consortium, το οποίο εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους ομίλους σούπερ μάρκετ της χώρας.

Μια πηγή του Reuters που γνωρίζει την παραγωγή της περιοχής του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι ενώ υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις, δεν περίμεναν μεγάλη έλλειψη.

Αρκετές μεγάλες βρετανικές εταιρείες λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης, συμπεριλαμβανομένων των Next, Pepco , Primark και Matalan, έχουν προειδοποιήσει για τις πιθανές επιπτώσεις της διακοπής των αποστολών στην Ερυθρά Θάλασσα.

Διαβάστε ακόμη: