Ράλι σημείωσαν οι βρετανικοί κρατικοί τίτλοι, οδηγώντας τη απόδοση των ομολόγων διετούς διάρκειας κάτω από το 4% για πρώτη φορά φέτος, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα αρχίσει σύντομα να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική.

Το επιτόκιο των διετών ομολόγων μειώθηκε κατά επτά μονάδες βάσης στο 3,995%, το χαμηλότερο από τα τέλη Δεκεμβρίου, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι κινήσεις αυτές έρχονται πριν από την υπό στενή παρακολούθηση έκθεση για τον πληθωρισμό την Τετάρτη και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας την Πέμπτη που ενδεχομένως θα επηρεάσουν τη στάση της BOE.

Οι φωνές που ζητούν μειώσεις των επιτοκίων γίνονται όλο και πιο δυνατές, δεδομένου ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή έχει ήδη επιβραδυνθεί στο στόχο του 2% που έχουν θέσει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Παρόλα αυτά, η αγορά είναι διχασμένη ως προς το αν οι αξιωματούχοι θα αρχίσουν να χαλαρώνουν την πολιτική στην επόμενη συνεδρίασή τους τον Αύγουστο, επικαλούμενοι τις επίμονες πιέσεις στις τιμές στον τομέα των υπηρεσιών, τη στενή αγορά εργασίας και μια οικονομία που φαίνεται πιο ισχυρή από ό,τι ανέμενε η BOE.

Όπως αναφέρει το Bloomberg,  το ενδεχόμενο μειώσεων από την BOE προσελκύει τους επενδυτές πίσω στα βρετανικά ομόλογα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μία από τις πιο φανατικές «αρκούδες» της βρετανικής αγοράς ομολόγων απέσυρε ένα στοίχημα κατά των gilts, λέγοντας ότι η μεγάλη εκλογική νίκη των Εργατικών και η επερχόμενη μείωση των επιτοκίων θα τους δώσει βραχυπρόθεσμη ώθηση.

Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο επιθετική μπορεί να είναι η BOE. Αυτό έχει ενισχύσει τη λίρα, το μόνο νόμισμα της Ομάδας των 10 που έχει αντισταθεί στην άνοδο του δολαρίου φέτος. Η στερλίνα διαπραγματευόταν με μικρή μεταβολή στα 1,2970 δολάρια.

Οι αγορές χρήματος «βλέπουν» μόλις δύο μειώσεις επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας από την BOE έως τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με σχεδόν 70 μονάδες βάσης για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη