Άμεσα έπιασε δουλειά ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, μετά το χρίσμα που έλαβε από τον Βασιλιά Κάρολο και τις δηλώσεις που έκανε έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ. Ο 61χρονος, που σάρωσε στις χθεσινές εκλογές, φαίνεται πως έχε καταλήξει στα πρόσωπα που θα συνθέσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο, έχει στείλει μηνύματα στους «εκλεκτούς» και έχουν ήδη ξεκινήσει οι αφίξεις στη Ντάουνινγκ Στριτ, με περισσότερες λεπτομέρειες να αναμένονται αργότερα το απόγευμα.
Στην πρωθυπουργική κατοικία έχει ήδη φτάσει η 45χρονη Ρέιτσελ Ριβς, η οποία σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, προορίζεται για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη αν, τελικά, επιλεγεί για κάποιο άλλο πόστο.
Στην πρωθυπουργική κατοικία έχουν φτάσει, ακόμα, ο Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος ήταν σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, όταν οι Εργατικοί βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, η Ιβέτ Κούπερ, που φαίνεται ότι θα γίνει η επόμενη υπουργός Εσωτερικών και η Άντζελα Ρέινερ, που θα εκτελεί χρέη αναπληρωτή πρωθυπουργού στην κυβέρνηση Στάρμερ, ενώ θα είναι επίσης υφυπουργός υπεύθυνη για τους τομείς στέγασης και κοινοτήτων.
Ποιος είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι – Απόγονος σκλάβων και φίλος του Μπαράκ Ομπάμα
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ, ο Ντέιβιντ Λάμι, είναι ένας δικηγόρος, απόγονος σκλάβων και φίλος, μεταξύ άλλων, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Γνωστός για την ευθύτητά του, ο 51χρονος Λάμι έχει ήδη δηλώσει ότι η ιστορία των προγόνων του, οι οποίοι ήταν σκλάβοι, μέχρι και τον 19ο αιώνα, στη Γουιάνα, σε φυτείες ζαχαροκάλαμου, θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσει τα καθήκοντά του. «Θα αντιμετωπίσω με απίστευτη σοβαρότητα την ευθύνη ότι θα είμαι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών, απόγονος του δουλεμπορίου», δήλωσε πρόσφατα.
Η προσέγγιση αυτή συνίσταται «στο να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο έτσι όπως είναι, όχι όπως θα θέλαμε να είναι» έχει δηλώσει ο Λάμι, σύμφωνα με τον οποίο η βρετανική διπλωματία «χρειάζεται να ανακαλύψει εκ νέου την τέχνη της μεγάλης στρατηγικής», μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τάσσεται υπέρ της στενότερης συνεργασίας με τους «27», τη συνέχιση της στήριξης στην Ουκρανία και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Ο Ντέβιντ Λάμι γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1972 από γονείς που μετανάστευσαν από τη Γουϊάνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα παιδικά του χρόνια σημαδεύτηκαν από τη φυγή του πατέρα του, με αποτέλεσμα η μητέρα του να μεγαλώσει μόνη τα πέντε παιδιά της.
«Δεν τον ξαναείδα ποτέ. Ανέκαθεν αισθανόμουν ένα κενό στη ζωή μου και δεν είμαι ο μόνος», έγραψε στην εφημερίδα Guardian το 2013, σε μια σειρά άρθρων για τη σημασία που έχει ο πατέρας στη ζωή των παιδιών.
Μεγάλωσε στο Τότεναμ, στο βόρειο Λονδίνο και εκλέγεται βουλευτής από το 2000. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ήταν ο πρώτος μαύρος Βρετανός που σπούδασε στη νομική σχολή του Χάρβαρντ και συνδέθηκε φιλικά με τον Μπαράκ Ομπάμα, σε μια εκδήλωση μαύρων πρώην σπουδαστών. Η σύζυγός του, η καλλιτέχνιδα Νίκολα Γκριν, κατέγραψε την εκστρατεία του Ομπάμα το 2018, σε μια σειρά πορτρέτων.
Όταν εξελέγη για πρώτη φορά το 2000, σε ηλικία 27 ετών, ο Λάμι ήταν ο νεότερος βουλευτής που εξελέγη ποτέ στη Βουλή των Κοινοτήτων. Στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα σε διάφορα υπουργεία στις κυβερνήσεις του Τόνι Μπλερ και του Γκόρντον Μπράουν.
Ο Ντέιβιντ Λάμι είναι ένθερμος υποστηρικτής της «ειδικής σχέσης» μεταξύ Λονδίνου και Ουάσινγκτον αλλά χρειάστηκε να καθησυχάσει τον κόσμο ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ εάν ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο νέος ΥΠΕΞ της Βρετανίας είχε χαρακτηρίσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ «κοινωνιοπαθή με νεοναζιστικές συμπάθειες» που «μισεί τις γυναίκες». Στη συνέχεια όμως είπε ότι οι δηλώσεις του αυτές «παρεξηγήθηκαν» και υποσχέθηκε να ακολουθήσει μια πραγματιστική προσέγγιση. Σύμφωνα με πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η ομάδα του είναι ήδη σε επαφή με εκείνη του Τραμπ εδώ και πολλές εβδομάδες.
Ο Ντέιβιντ Λάμι ήταν ο αρμόδιος του Εργατικού Κόμματος για τα διεθνή θέματα εδώ και δύο χρόνια και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 40 επισκέψεις στο εξωτερικό, προωθώντας το δικό του όραμα για τη βρετανική διπλωματία, σύμφωνα με ένα δόγμα που αποκαλεί «προοδευτικό ρεαλισμό». Συνδυάζει έτσι την πραγματιστική προσέγγιση που ακολουθούσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Έρνεστ Μπέβιν στα τέλη της δεκαετίας του 1940 με τον ηθικό ιδεαλισμό του Ρόμπιν Κουκ, τη δεκαετία του 1990. Ο πρώτος συμμετείχε στην ίδρυση του ΝΑΤΟ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ ο δεύτερος επέβλεψε τις επιτυχημένες επεμβάσεις στο Κόσοβο και τη Σιέρα Λεόνε, για να εγκαταλείψει την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ λόγω της επέμβασης στο Ιράκ.
Η Μπρίτζετ Φίλιπσον, ο Πίτερ Κάιλ και η Ανελίζε Ντοντς κατέφθασαν, ακόμα, στη Ντάουνινγκ Στριτ έχοντας διατελέσει σκιώδης υπουργός Παιδείας, υπουργός Επιστημών και πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος αντίστοιχα πριν από τις εκλογές, ενώ στην πρωθυπουργική οικία βρίσκονται και οι Σαμπάνα Μαχμόντ, Τζον Χίλι και Ουές Στρίτινγκ, που ενδέχεται να αναλάβουν χρέη υπουργών Δικαιοσύνης, Άμυνας και Υγείας αντίστοιχα.
Ανακοινώθηκαν οι κορυφαίες θέσεις εργασίας στο νέο υπουργικό συμβούλιο του Στάρμερ
Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκαν κι άλλες κορυφαίες θέσεις εργασίας στο νέο υπουργικό συμβούλιο του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.
Ο Ντέιβιντ Λάμι διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών, ενώ η Ιβέτ Κούπερ είναι η υπουργός Εσωτερικών που θα αναλάβει βασικά θέματα όπως η μετανάστευση και η αστυνόμευση.
Ο Τζον Χίλι ορίστηκε υπουργός Άμυνας. Ο Πατ Μακφάντεν, συντονιστής της εθνικής εκστρατείας των Εργατικών, διορίστηκε καγκελάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ – ο πιο υψηλόβαθμος υπουργός στο υπουργικό συμβούλιο μετά τον πρωθυπουργό
Eπίσης, διορίστηκαν: η Σαμπάνα Μαχμόντ στη θέση της υπουργού Δικαιοσύνης, ο Ουές Στρίτινγκ στο υπουργείο Υγείας, η Μπρίτζετ Φίλιπσον στο υπουργείο Παιδείας, ο Εντ Μίλιμπαντ στο υπουργείο Ενέργειας, η Λιζ Κένταλ στο υπουργείο Εργασίας, ο Τζόναθαν Ρέινολντς στο υπουργείο Επιχειρήσεων, ο Πίτερ Κάιλ στο υπουργείο Επιστημών, η Λουίζ Χάι στο υπουργείο Μεταφορών, ο Στιβ Ριντ στο υπουργείο Περιβάλλοντος, η Λιζ Νάντι στο υπουργείο Πολιτισμού.
Ακόμα, ο Χίλαρι Μπεν ανέλαβε να χειρίζεται τα θέματα σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία, ο Ίαν Μάρει τα της Σκωτίας και η Τζο Στίβενς τα της Ουαλίας.
Η Νταϊάν Άμποτ αποκτά τον τίτλο «Mother of the House», που δίνεται στη μακροβιότερη γυναίκα βουλευτή.
Στάρμερ: Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη επανεκκίνηση
Το όραμα για μία νέα Μεγάλη Βρετανία με φθηνή ενέργεια, πολλές και νέες δουλειές εξέφρασε ο Κιρ Στάρμερ στις πρώτες του δηλώσεις στη Ντάουνινγκ Στριτ ως νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αμέσως μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε από τον Βασιλιά Κάρολο μετέβη με την σύζυγό του στη Ντάουνινγκ Στριτ όπου απευθύνθηκε στο βρετανικό έθνος παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων από Μέσα όλου του κόσμου.