«H αλλαγή αρχίζει τώρα», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ σε μία ομιλία του, μετά από τη νίκη του κόμματος του στις βουλευτικές εκλογές, τερματίζοντας τη θητεία των Συντηρητικών στην κυβέρνηση επί 14 έτη.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αναγνώρισε νωρίς το πρωί τη νίκη των Εργατικών στις εκλογές και ενημέρωσε πως επικοινώνησε ήδη με τον Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρεί.

Για πρώτη φορά μετά τον Γκόρντον Μπράουν (2007-2010), ο αριθμός 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα έχει ένοικο έναν Εργατικό, τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος οδήγησε το κόμμα του σε θρίαμβο, εξασφαλίζοντας ευρεία πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

Κιρ Στάρμερ: Ποιος είναι ο δικηγόρος που εξελέγη πρωθυπουργός της Βρετανίας

Γεννημένος το 1962 στο Λονδίνο, ο Στάρμερ ήταν δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτού γίνει Διευθυντής Δημόσιας Εισαγγελίας από το 2008 έως το 2013.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας φρόντισε να μιλήσει για το εργατικό του υπόβαθρο, όπως επισημαίνει το Euronews, αναφέροντας επανειλημμένα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών συζητήσεων ότι ο πατέρας του ήταν κατασκευαστής εργαλείων και η μητέρα του νοσοκόμα.

Πράγματι, η σχέση του με την αριστερή πολιτική είναι μακροχρόνια καθώς μοιράζεται το σπάνιο μικρό του όνομα με τον Keir Hardie, ο οποίος ίδρυσε το Εργατικό Κόμμα στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα.

Έγινε βουλευτής το 2015 σε μια εκλογική περιφέρεια στο Κάμντεν του Βόρειου Λονδίνου – όπου, το 2019, πήρε σχεδόν το 65% των ψήφων, ένα υγιές αποτέλεσμα για μια εκλογική αναμέτρηση που κατά τα άλλα είχε σαρωτικές απώλειες για τους Εργατικούς.

Έγινε αρχηγός του κόμματος το 2020, όταν ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ταλαιπωρημένος αριστερός που είχε υποστεί πολλαπλές εκλογικές ήττες, παραιτήθηκε. Ο Στάρμερ κέρδισε πάνω από το 56% των ψήφων έναντι δύο άλλων υποψηφίων – η μία εκ των οποίων, η Lisa Nandy, είναι τώρα η σκιώδης υπουργός διεθνούς ανάπτυξης του.

Ο Στάρμερ είχε επίσης μακρά αλληλεπίδραση με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς διετέλεσε εκπρόσωπος του Κόρμπιν για το Brexit από το 2016 έως το 2020, μια περίοδο κατά την οποία ο πολιτικός ενθουσιασμός για τα αποτελέσματα του μοιραίου δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν στο απόγειό του.

Είχε υποστηρίξει την υπόθεση της παραμονής στην ΕΕ και στη συνέχεια πίεσε επανειλημμένα την κυβέρνηση να καταλήξει σε μια πιο ανεπτυγμένη στρατηγική εξόδου, ή ακόμη και να διεξάγει ένα νέο δημοψήφισμα για το θέμα.

Αλλά μπορεί να άλλαξε γνώμη. Το τρέχον προεκλογικό πρόγραμμα του Στάρμερ δεν υπόσχεται επιστροφή στην ενιαία αγορά ή την τελωνειακή ένωση της ΕΕ, αν και έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να βελτιώσει την «κακοφτιαγμένη» συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit.

Και δεν είναι ο μόνος τομέας στον οποίο ο Στάρμερ έκανε μια αξιοσημείωτη στροφή προς τον πραγματισμό καθώς η προοπτική της εξουσίας πλησίαζε.

Η πρόσφατη υπαναχώρησή του από τη δέσμευσή του να χρηματοδοτεί με 28 δισεκατομμύρια λίρες (33 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως πράσινων επενδύσεων – μια στροφή που, όπως υποστήριξε, ήταν απαραίτητη για την εξισορρόπηση των βιβλίων – επικρίθηκε από τα συνδικάτα και τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές.

Επίσης, δεν κατάφερε να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την αριστερά του κόμματός του, ιδίως με τον Κόρμπιν, τον οποίο ο Στάρμερ απέβαλε από το κόμμα εν μέσω ενός σκανδάλου αντισημιτισμού.

Είναι παντρεμένος από το 2007 με την δικηγόρο Βικτόρια Αλεξάντερ, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

Αυτοπροσδιορίζεται ως άθεος και είναι χορτοφάγος . Έχει δηλώσει πως υποστηρίζει την Άρσεναλ, ενώ έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά στο παρελθόν και με το ποδόσφαιρο.

Διαβάστε ακόμη