Η άνοδος των τιμών σε βασικά τρόφιμα στη Βρετανία όπως το ψωμί, τα δημητριακά και η σοκολάτα σήμαινε ότι το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται περισσότερο από το αναμενόμενο κάθε μήνα πιέζοντας σε μεγάλο βαθμό τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ο πληθωρισμός, από την άλλη μεριά, μειώθηκε στο 10,1% τον Μάρτιο από 10,4% τον Φεβρουάριο. Αναμενόταν ευρέως να πέσει κάτω από το 10%, αλλά οι τιμές των τροφίμων παρέμειναν πεισματικά υψηλές, “τρέχοντας” με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 45 ετών.

Η πτώση του πληθωρισμού δεν σημαίνει ότι οι τιμές μειώνονται, αλλά απλώς ότι ο ρυθμός ανόδου των τιμών επιβραδύνεται υπογραμμίζουν οι οικονομολόγοι. Συγκεκριμένα, ο Γκραντ Φίτσνερ, επικεφαλής οικονομολόγος του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής, που παρέχει τα στοιχεία στο BBC, δήλωσε ότι οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως μειώνονται, αλλά αυτό δεν έχει οδηγήσει ακόμη σε μειώσεις των τιμών στα ράφια. «Υπήρξε κάποια έντονη ανοδική κίνηση στις τιμές των τροφίμων και θα περίμενε κανείς να το δει αυτό να αντικατοπτρίζεται στα σούπερ μάρκετ, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», είπε στο BBC.

Ο υψηλός πληθωρισμός

Όταν ρωτήθηκε εάν θα μπορούσαμε να δούμε τον διψήφιο πληθωρισμό να διατηρείται τουλάχιστον για έναν ακόμη μήνα με τις τιμές των τροφίμων να συνεχίζουν ως έχουν, είπε: “Είμαστε στο 19,1% άρα είναι πιθανό. Η Γερμανία είδε τις τιμές των τροφίμων της να αυξάνονται κατά 22,3% και υπάρχει αρκετός αριθμός των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δει υψηλότερες αυξήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, επομένως είναι σίγουρα εντός του πεδίου των πιθανοτήτων, αλλά δεν το προβλέπουμε». Ο καγκελάριος Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι βέβαιος ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί απότομα μέχρι το τέλος του έτους. Και πρόσθεσε: «Έχουμε ένα σχέδιο και αν πρόκειται να μειώσουμε αυτή την πίεση στις οικογένειες, είναι απολύτως απαραίτητο να μείνουμε σε αυτό το σχέδιο και να το ολοκληρώσουμε, ώστε να μειώσουμε τον πληθωρισμό εφέτος στο μισό, όπως έχει υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός».

Αλλά η Ρέιτσελ Ριβς, από την πλευρά των Εργατικών, είπε: «Η πραγματικότητα είναι ότι η οικονομία μας είναι πιο αδύναμη, οι τιμές είναι εκτός ελέγχου και ποτέ οι άνθρωποι δεν πλήρωσαν τόσο πολλά για να πάρουν τόσο λίγα σε αντάλλαγμα». Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέβασε τις τιμές των δημητριακών και των φυτικών ελαίων. Το αυξανόμενο κόστος μεταφοράς και συσκευασίας καθιστά επίσης ακριβότερες τις εισαγωγές.

Διαβάστε περισσότερα