search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Λύση “α λά Covid” χρειάζεται η ενεργειακή κρίση

"Εμβολιασμό" για την ενεργειακή κρίση προτείνει ο Δ/νων Σύμβουλος της Ovo Energy, Raman Bhatia.

Βρετανία: Λύση "α λά Covid" χρειάζεται η ενεργειακή κρίση

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ξεκινήσει μια προσπάθεια αντιμετώπισης των αυξανόμενων τιμών ενέργειας για να αποτρέψει μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής του προμηθευτή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας Ovo Energy.

Το μέσο νοικοκυριό του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να πληρώσει ετήσιο λογαριασμό 2.500 £ (2.900 $) για τα επόμενα δύο χρόνια, από 1.400 £ τον Οκτώβριο του 2021. Αυτό συμβαίνει ακόμη και μετά την επιβολή ανώτατου ορίου στους λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας από την κυβέρνηση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ovo, Raman Bhatia, ζήτησε δράση παρόμοιας κλίμακας με αυτή της ανάπτυξης των εμβολίων κατά του Covid στη χώρα, μια πρωτοβουλία δηλαδή της στρατηγικής εξόδου από τα lockdown όπως αυτή που είχαμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια.

“Εμβολιασμός” για την ενεργειακή κρίση

«Πρέπει να υπάρξει μια πολύ γρήγορη και ενεργή παρέμβαση, σε στυλ εμβολιασμού», είπε ο Bhatia στο τεχνολογικό συνέδριο Web Summit, σε μια συνομιλία που συντονίστηκε από το CNBC. Στην Ευρώπη, ένας συνδυασμός κρύου καιρού, ελλείψεων πετρελαίου και φυσικού αερίου που απορρέουν από τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και την επακόλουθη αύξηση των τιμών απειλεί να ανατρέψει τις ζωές των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων. Η κρίση έχει τις ρίζες της στην πανδημία του Covid, καθώς το άνοιγμα των οικονομιών οδήγησε σε ξαφνική αύξηση της ζήτησης ενέργειας. Ήδη, ο κόσμος δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ κάποιοι μπορεί να είχαν τα χρήματα αλλά αρνήθηκαν να πληρώσουν.

Η κυβέρνηση στη Βρετανία προσπάθησε να αμβλύνει τις πιέσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με το πρόγραμμα εκπτώσεων που παρέχει στους πολίτες (έκπτωση 400 στερλίνες) στους λογαριασμούς ενέργειας. Το πρόγραμμα πρόκειται να λήξει τον Απρίλιο του 2023.

Ο Bhatia είπε ότι αναμένει ότι οι επιχορηγήσεις θα συνεχιστούν και πέραν αυτής της προθεσμίας και πρόσθεσε ότι χρειάζεται περαιτέρω υποστήριξη «για τα μεσαία βαλάντια, που αντιμετωπίζουν μια κρίση χρέους για πρώτη φορά» ενόψει των αυξανόμενων επιτοκίων. «Αυτό που περιμένουμε ως κλάδος [και] αυτό που θα περίμενα είναι κάποιο είδος υποστήριξης που θα συνεχιστεί και μετά τον Απρίλιο, ώστε να μην καταλήξουμε στην άκρη του γκρεμού», είπε ο ίδιος. Μεταξύ Ιουλίου 2021 και Μαΐου 2022, 29 προμηθευτές ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου — συμπεριλαμβανομένου του Bulb, που κάποτε ήταν ο έβδομος μεγαλύτερος — κατέρρευσαν. Η Ovo είχε προειδοποιήσει πριν από τα κυβερνητικά μέτρα ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις εφέτος.

Διαβάστε ακόμη: