Πελάτες με το… “ντουφέκι” αναζητούν οι περισσότερες βρετανικές ταβέρνες που πουλούν το παραδοσιακό φαγητό του ψαριού με τις πατάτες τηγανητές (fish & chips) καθώς οι τιμές για την ενέργεια και την αγορά των ψαριών εκτοξεύονται, προειδοποίησαν ο επίσημος φορέας της βιομηχανίας και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια ιστορική κρίση αύξησης του κόστους ζωής λόγω της επίμονης ανοδικής πορείας των τιμών στην ενέργεια, η οποία έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό σε διψήφια ποσοστά και αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο έτος, πλήττοντας καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές των ψαριών, της πατάτας και του λαδιού έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και μιας επακόλουθης σειράς διεθνών κυρώσεων.

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς θαλασσινών στον κόσμο και είναι βασικός προμηθευτής λευκών ψαριών σε πολλές χώρες. «Αρχίζουν να μας επηρεάζουν λίγο οι εξελίξεις, την ερχόμενη εβδομάδα τελειώνουν οι διακοπές (επιστροφή στα σχολεία) και οι καταναλωτές θα επικεντρωθούν μόνοι τους στις τιμές της ενέργειας, οπότε νομίζω ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος», δήλωσε στο CNBC ο David Wilkinson, ιδιοκτήτης του εστιατορίου The Blue Fin στο Skegness του Lincolnshire, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση είχε ήδη δει αύξηση 60% στους λογαριασμούς της ενέργειας εφέτος.

Ο Ντέιβιντ και η σύντροφός του Αϊλίν Μπέκφορντ διευθύνουν το εστιατόριο στο κέντρο της παραθαλάσσιας πόλης της ανατολικής ακτής, έναν παραδοσιακό προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές για πολλούς Βρετανούς, εδώ και επτά χρόνια. Το Blue Fin αγωνίζεται επίσης να βρει προσωπικό καθώς η αγορά εργασίας της χώρας παραμένει “υπό πίεση”.

Στα ύψη οι τιμές α’ υλών

Πριν από την πανδημία, πλήρωνε 70 στερλίνες (81,16 $) για 42 λίβρες ψαριού, αλλά αυτό έχει φτάσει τώρα τις 270 στερλίνες, με πολλά από τα ψάρια του να προέρχονται από τη Ρωσία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θεσπίσει επιπλέον δασμούς 35% στις εισαγωγές θαλασσινών από τη Ρωσία ως μέρος των κυρώσεων στη χώρα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, και οι προμηθευτές του Wilkinson τον ενημέρωσαν ότι αυτό είναι πιθανό να χτυπήσει ακόμη περισσότερο τον χειμώνα.

Πολλές παραδοσιακές ταβέρνες που πουλάνε “fish and chips” στρέφονται στην Σκανδιναβία για αγορά πρώτων υλών και εκπρόσωποι της Εθνικής Ομοσπονδίας Τηγανητών Ψαριών (NFFF) ταξίδεψαν πρόσφατα στη Νορβηγία για να προσπαθήσουν να κλείσουν συμφωνία μετριάζοντας έτσι το μείζον πρόβλημα της εκτίναξης των τιμών.

Ένα βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι ο βαθμός στον οποίο τα καταστήματα αυτά μπορούν να μεταφέρουν την αύξηση του κόστους στους καταναλωτές προτού αρχίσουν να χάνουν του πελάτες τους, με το φαγητό αυτό να θεωρούνται από καιρό προσιτή απόλαυση, ειδικά σε παραδοσιακές περιοχές της εργατικής τάξης της χώρας.

Διαβάστε ακόμη: