Στο 18% “βλέπει” τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο η Citi καθώς όπως εκτιμά οι τιμές της ενέργειας θα εκτοξευθούν στα ύψη.

Σε σημείωμά του την Κυριακή ο Αμερικανικός κολοσσός ενημέρωσε τις προβλέψεις του για τον δείκτη τιμών καταναλωτή και τον δείκτη τιμών λιανικής στο 18% και 21%, αντίστοιχα, το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αυτό βασίζεται στην υπόθεση αντιστάθμισης μιας πολιτικής ύψους £300 που εφαρμόζει η κυβέρνηση στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών από τον Οκτώβριο έως το 2024.

Συγκεκριμένα, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem θα ανακοινώσει αυτήν την εβδομάδα την κλίμακα της επόμενης αύξησης ανώτατου ορίου τιμής από την 1η Οκτωβρίου και η Citi αναμένει άνοδο σε 3.717 £ ετησίως (4.389 $) από 1.971 £ που είναι σήμερα για ένα μέσο νοικοκυριό.

Στα ύψη οι λογαριασμοί ρεύματος

Το ανώτατο όριο τιμής ουσιαστικά περιορίζει το ποσό που μπορεί να χρεώσει ένας προμηθευτής για τα τιμολόγιά του, αλλά αυτό το όριο έχει αυξηθεί υψηλότερα πρόσφατα λόγω της αύξησης των τιμών χονδρικής του ρεύματος- που σημαίνει ότι οι Βρετανοί είδαν τους λογαριασμούς να εκτοξεύονται στα ύψη.

Η εταιρεία ερευνών Cornwall Insight προέβλεψε πρόσφατα ότι το ανώτατο όριο θα αυξηθεί στις 4.266 £ τον Ιανουάριο, ενώ η εταιρεία συμβούλων Auxilione προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ξεπεράσει τις £ 6.000 έως την άνοιξη. Ο Benjamin Nabarro, ανώτερος συνεργάτης στο τμήμα παγκόσμιας στρατηγικής της Citi, είπε ότι η καθοδήγηση για μελλοντικές αυξήσεις θα είναι η πιο αξιοσημείωτη πτυχή της ανακοίνωσης αυτής της εβδομάδας.

«Αναμένουμε περαιτέρω αυξήσεις στις £4.567 τον Ιανουάριο και μετά στις £5.816 τον Απρίλιο. Οι κίνδυνοι εδώ παραμένουν προς τα πάνω», είπε ο Nabarro. Το βασικό ερώτημα τώρα είναι πώς η κυβερνητική πολιτική μπορεί να επηρεάσει τόσο τον πληθωρισμό όσο και την πραγματική οικονομία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου πρωθυπουργού στις 5 Σεπτεμβρίου. «Υπολογίζουμε ήδη μια μείωση £ 300 στους λογαριασμούς που σχετίζονται με την αναστολή της Πράσινης Εισφοράς και τη μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών», είπε ο Nabarro.

«Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε κυβερνητική απάντηση σε αυτό είναι πιθανό να περιλαμβάνει σημαντικά μεγαλύτερη δημοσιονομική δύναμη πυρός (περίπου 40 δισ. £ κατά την άποψή μας). Η πλήρης αντιστάθμιση της ενεργειακής αύξησης θα κόστιζε περίπου 30 δισ. £ για τους επόμενους έξι μήνες (1,4% ΑΕΠ).

Διαβάστε ακόμη:

Ρεύμα: Τα σενάρια για τις νέες επιδοτήσεις της κυβέρνησης

Πόσο κοστίζει να μεγαλώσεις ένα παιδί: Έρευνα το υπολόγισε ακριβώς

Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν, μετά τις διακοπές – Τι λένε οι ειδικοί για τα μέτρα