Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (UKHSA) της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι όρισε μια υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία ονομάζεται AY.4.2, ως «παραλλαγή υπό έρευνα» αναφέροντας ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν πως μπορεί να είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

H UKHSA επισημαίνει ότι «Ο χαρακτηρισμός έγινε με βάση ότι αυτή η υποκατηγορία έχει γίνει ολοένα και πιο διαδεδομένη στη Βρετανία τους τελευταίους μήνες και υπάρχουν κάποια πρώιμα στοιχεία που δείχνουν ότι η AY.4.2 μπορεί να έχει αυξημένο ποσοστό ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο συγκριτικά με τη Δέλτα».

«Παρότι στοιχεία εξακολουθούν να ανακύπτουν, δεν φαίνεται ότι η παραλλαγή αυτή προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση ή καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος», σημειώνει η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας

Καθησυχαστικός ο Μαγιορκίνης για Δέλτα plus: Δεν θεωρείται στέλεχος ανησυχίας

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι «Το στέλεχος Δέλτα plus δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο προφίλ ώστε να καταταγεί ως στέλεχος ανησυχίας ή στέλεχος υπό παρακολούθηση. Δεν βλέπουμε κάποια σημαντική αύξηση σε αυτό που λέει ο κόσμος μεταδοτικότητα- αλλά ουσιαστικά είναι διεισδυτικότητα – σε σχέση με το στέλεχος Δ».

O κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, διευκρίνισε ότι «Το στέλεχος Α έχει χάσει τη σημασία του με την Δέλτα, δεν θεωρείται στέλεχος ανησυχίας από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε το στέλεχος Δέλτα κυριάρχησε καθολικά», επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες δεν βλέπουν να έχει το στέλεχος Δέλτα plus κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα. Πρόσθεσε, μάλιστα ότι τα στοιχεία από μοντέλα στα εργαστήρια, δείχνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν ξεφεύγει από τα εμβόλια, τα οποία είναι επαρκή.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η τρίτη δόση του εμβολίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τα άτομα που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ γενικά η ενισχυτική δόση έχει πολύ μεγάλη σημασία σε μια επιδημική αύξηση. «Η τρίτη δόση φαίνεται ότι διευρύνει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού σε μεταλλαγμένα στελέχη. Αναπτύσσεται μια ομπρέλα που είναι πιο μεγάλη, οπότε και να προκύψει μια νέα μετάλλαξη, θα έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε ο ίδιος.