Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 κατηγόρησαν σήμερα το Ιράν ότι απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, υποστηρίζοντας ότι όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η Τεχεράνη ευθύνεται για την επίθεση στο τάνκερ Mercer Street την προηγούμενη εβδομάδα.

«Όλες οι διαθέσιμες αποδείξεις δείχνουν ξεκάθαρα το Ιράν. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτήν την σκόπιμη και στοχευμένη επίθεση» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Βρετανία, η οποία προεδρεύει της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.

Ζοζέπ Μπορέλ

«Η συμπεριφορά του Ιράν, καθώς και η στήριξή του σε δυνάμεις που δρουν για λογαριασμό του και σε ένοπλους, μη κρατικούς παράγοντες, απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», τονίζουν οι υπουργοί των επτά χωρών (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία) και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Καλούμε το Ιράν να σταματήσει τις ενέργειες που δεν συνάδουν με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε όλες τις πλευρές να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στη σφυρηλάτηση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης», πρόσθεσαν.

Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες επανέλαβαν αυτές τις κατηγορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών στη Νέα Υόρκη, όπως είπε στους δημοσιογράφους η Βρετανίδα πρέσβειρα, Μπάρμπαρα Γούντγουορντ. Η Βρετανία «ξέρει ότι το Ιράν ευθύνεται για αυτήν την επίθεση», τόνισε. «Η πόρτα της διπλωματίας και του διαλόγου παραμένει ανοιχτή, όμως αν το Ιράν αποφασίσει να μην πάρει αυτόν τον δρόμο, θα το θεωρήσουμε υπεύθυνο και θα το αναγκάσουμε να υποστεί τις συνέπειες», πρόσθεσε.

Τεχεράνη

Η Τεχεράνη από την πλευρά της «απέρριψε κατηγορηματικά» τις «αβάσιμες κατηγορίες» και προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει «να αμυνθεί».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει το πρωί της Δευτέρας με αντικείμενο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, με αφορμή αυτήν την επίθεση, από την οποία σκοτώθηκαν δύο μέλη του πληρώματος του Mercer Street, ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος