Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να επεκτείνει δραστικά τη χρήση του χημικού ευνουχισμού, δηλαδή της φαρμακευτικής καταστολής της σεξουαλικής επιθυμίας, σε κατάδικους για σεξουαλικά εγκλήματα, στο πλαίσιο ευρύτερης μεταρρύθμισης που στοχεύει στην αποσυμφόρηση των φυλακών και στη μείωση της υποτροπής.
Η πρακτική εφαρμόζεται πιλοτικά εδώ και μήνες στη νοτιοδυτική Αγγλία, αλλά σύμφωνα με τις κυβερνητικές προθέσεις, θα επεκταθεί σε 20 φυλακές σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χορήγησης στους καταδίκους που κρίνεται ότι έχουν υψηλό δείκτη κινδύνου επανεγκληματικότητας.
Όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ, που ηγήθηκε της σχετικής ανεξάρτητης αξιολόγησης, τα φάρμακα «δεν είναι λύση για όλους, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη νέων επιθέσεων, σε περιπτώσεις όπου ο ίδιος ο δράστης επιθυμεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του».
Πρόωρη αποφυλάκιση για χιλιάδες κρατούμενους
Το μέτρο αυτό έρχεται ως μέρος ενός πακέτου προτάσεων που στοχεύουν στη μείωση του πληθυσμού των φυλακών κατά σχεδόν 10.000 άτομα έως το 2028. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, προβλέπεται ότι οι κρατούμενοι με «τυπικές» ποινές θα μπορούν να εκτίουν μόλις το ένα τρίτο της ποινής τους στη φυλακή, το υπόλοιπο σε καθεστώς επιτήρησης ή εντελώς ελεύθεροι.
Το νέο μοντέλο αφορά παραβάτες που εκτίουν καθορισμένες ποινές – τον πλέον συνήθη τύπο καταδίκης. Το κριτήριο δεν είναι το είδος του αδικήματος, αλλά η διάρκεια της ποινής. Έτσι, και δράστες ενδοοικογενειακής βίας ή σεξουαλικών επιθέσεων με ποινές κάτω των τεσσάρων ετών, ενδέχεται να ωφεληθούν από την πρόωρη αποφυλάκιση.
Κριτική από Αστυνομία και οργανώσεις προστασίας θυμάτων
Οι αλλαγές προκαλούν αντιδράσεις. Η Επίτροπος για την Ενδοοικογενειακή Βία Νικόλ Τζέικομπς κατήγγειλε ότι το νέο πλαίσιο «στέλνει λάθος μήνυμα» στους δράστες: ότι μπορούν να δράσουν με ελάχιστες συνέπειες.
Η επικεφαλής της Εθνικής Αστυνομίας Σάσα Χάτσετ δήλωσε ότι «η αποφυλάκιση δεν πρέπει να σημαίνει απώλεια ελέγχου». Οι Αρχές ζητούν επιπλέον πόρους για την εποπτεία των αποφυλακισμένων, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι οι παραβάτες δεν θα μπορούν να παρακολουθούνται επαρκώς από ένα ήδη επιβαρυμένο σύστημα επιτήρησης.
«Φυλακή έξω από τη φυλακή» με ψηφιακή παρακολούθηση
Η κυβέρνηση προχωρά και στην ενίσχυση της τεχνολογίας εντοπισμού. Με επένδυση 700 εκατ. λιρών, προβλέπεται η επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών βραχιολιών σε δεκάδες χιλιάδες κρατούμενους, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεχούς παρακολούθησης υπό την επίβλεψη του ιδιωτικού τομέα – συμπεριλαμβανομένων και αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών.
Αναγκαίες αλλαγές ή επικίνδυνη χαλάρωση;
Η έκθεση Γκοκ περιλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις, όπως την αυστηροποίηση των κριτηρίων για την επιστροφή στις φυλακές ατόμων που παραβιάζουν τους όρους της άδειας. Επίσης, ζητά την περιορισμένη χρήση ποινών μικρής διάρκειας, που – όπως επισημαίνει – «έχουν υψηλό ποσοστό επαναδραστηριοποίησης και προσφέρουν ελάχιστες ευκαιρίες ουσιαστικής αποκατάστασης».
Η Διεθνής Οργάνωση Howard League for Penal Reform χαιρέτισε την έκθεση ως «σημαντική ευκαιρία για αλλαγή», τονίζοντας ότι επικεντρώνεται «σε όσα μπορούν πραγματικά να μειώσουν το έγκλημα και να προστατεύσουν τα θύματα».
Ωστόσο, η Επίτροπος Θυμάτων, Μπ. Νιούλοβ, εξέφρασε την «υπέρτατη ανησυχία» της για το εάν οι υπηρεσίες επιτήρησης έχουν τους πόρους να αντέξουν το νέο βάρος, καθώς οι παραβάτες στην κοινότητα θα αυξηθούν δραματικά.
Διαβάστε ακόμη:
- Ποιοι θέλουν να διώξουν τον Ιβάν Σαββίδη από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης;
- Η Κάιλι Τζένερ φόρεσε το ιστορικό μαγιό της Κλόντια Σίφερ 30 χρόνια μετά
- Φωνητική εξέταση για την Κατάθλιψη, την Άνοια και το Alzheimer σε 5 λεπτά
- Final Four 2025: Πότε παίζουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός – Το αναλυτικό πρόγραμμα