Η βρετανική κυβέρνηση ακύρωσε έργα υπολογιστικής υποδομής αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών (1,7 δισ. δολάρια), σε μια μεγάλη οπισθοδρόμηση στις φιλοδοξίες της χώρας να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην AI (τεχνητή νοημοσύνη).

Κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι δύο μεγάλες δεσμεύσεις δαπανών που χρηματοδοτήθηκαν από τους φορολογούμενους, αξίας 500 εκατομμυρίων λιρών και 800 εκατομμυρίων λιρών, αντίστοιχα, απορρίφθηκαν προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα σε άλλα δημοσιονομικά σχέδια.

Τα 500 εκατ. λίρες, τα οποία υποσχέθηκε η κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Rishi Sunak πέρυσι, προορίζονταν να διατεθούν στο AI Research Resource, μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση της υπολογιστικής υποδομής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εν τω μεταξύ, η δέσμευση των 800 εκατομμυρίων λιρών, που επίσης ανακοινώθηκε πέρυσι, θα είχε χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός υπολογιστή exascale επόμενης γενιάς, ικανού να εκτελεί 1 τρισεκατομμύριο υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Αυτές οι πρωτοβουλίες θα είχαν ενισχύσει την ικανότητα της Βρετανίας να δημιουργήσει υποδομές υψηλής απόδοσης ικανές να τρέχουν προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία καταναλώνουν πολλή ενέργεια και απαιτούν τεράστιο όγκο δεδομένων εκπαίδευσης.

Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση των Εργατικών είπε ότι καμία από αυτές τις δεσμεύσεις δεν θα προωθηθεί τώρα.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει «δύσκολες και άκρως αναγκαίες αποφάσεις για τις δαπάνες σε όλα τα τμήματα. Αυτό είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και την εκπλήρωση της εθνικής μας αποστολής για ανάπτυξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα Σχέδιο Δράσης Ευκαιριών AI. Είπε ότι αυτό το σχέδιο θα επιδιώξει να εντοπίσει πώς η Βρετανία μπορεί να ενισχύσει την υπολογιστική της υποδομή για να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της και να εξετάσει τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα τη βιομηχανική στρατηγική της Βρετανίας.

Διαβάστε ακόμη: