Την ανάγκη αυστηροποίησης των μέτρων υγειονομικού συναγερμού εν όψει της εορτής του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, επεσήμανε ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον δήμαρχο Πατρέων και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.
Στην Πάτρα θα μεταβεί αύριο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ανησυχία προκαλεί το μεγάλο ιϊκό φορτίο που παρατηρείται στη Δράμα. Η περιοχή βρίσκεται στο «κόκκινο» και η διοίκηση του νοσοκομείου καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να βρεθούν κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Γιατροί και νοσηλευτές στο νοσοκομείο δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Μόλις χθες πραγματοποιήθηκαν 30 εισαγωγές ασθενών με covid ενώ κλιμάκια από άλλες περιοχές σπεύδουν για να συνδράμουν.
Ειδικό κλιμάκιο υγειονομικών φεύγει από το ΑΧΕΠΑ για να πάει στη Δράμα και να συνδράμει τους συναδέλφους νοσηλευτές και γιατρούς.
Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, διευκρίνισε πως το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή και όχι στο νοσοκομείο. Όπως τόνισε ο υπουργός » έχει πρόβλημα η πόλη και ολόκληρη η περιοχή. Το νοσοκομείο ξεκίνησε με 3 ΜΕΘ και έχει 12.
Κι ενώ τα κρούσματα σταθεροποιούνται στη ζώνη των 2.000 ημερησίως η κατάσταση παραμένει κρίσιμη σε ότι αφορά τους διασωληνωμένους ασθενείς.
«Δεν υπάρχουν «μαγικά ραβδιά»«, αυτά είναι τα μέτρα και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αν θέλει η χώρα μας να ανακάμψει, πρέπει να τηρούμε τα μέρα και να καταλάβουμε ότι τα Χριστούγεννα εφέτος θα είναι όπως το περασμένο Πάσχα», επισημαίνει στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Μάριος Λαζανάς – καθηγητής Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής του υπ. Υγείας.
Στη Λαμία και τη Χαλκίδα άνοιξαν συνολικά 7 ΜΕΘ και μπορούν να δεχτούν ασθενείς από άλλες περιοχές όπου παρατηρείται πληρότητα.
Στη Θεσσαλία αυξημένη παραμένει η νοσηρότητα όμως ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού έχει πέσει κάτω από τη μονάδα, στο 0,8.
Γενικό και Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας συνεργάζονται ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σε προσωπικό.
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Δεκάδες είναι οι εισαγωγές που πραγματοποιούνται καθημερινά ενώ ασφυκτική είναι η πίεση που ασκείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της πόλης.
Συναγερμός σήμανε σε μια ακόμα μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το γηροκομείο «Άγιος Νικόλαος» στη Θέρμη, όπου έχουν εντοπιστεί συνολικά 30 κρούσματα, εκ των οποίων οι πέντε εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι περιθαλπόμενοι, χωρίς μέχρι στιγμής κάποιος να αντιμετωπίζει πρόβλημα ή να χρειαστεί να νοσηλευτεί.
Με μια κλίνη στη μονάδα εντατικής θεραπείας ξεκίνησε η εφημερία στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας οι γιατροί χρειάστηκε να διασωληνώσουν τρεις ασθενείς.
Οριακή είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.
Σε διάψευση των πληροφοριών που είχαν δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας περί γκρεμίσματος τοίχου στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης προχώρησε ο διοικητής του νοσοκομείου διευκρινίζοντας ότι δημιουργήθηκε ένα άνοιγμα  σε χώρισμα με γυψοσανίδα προκειμένου να επαννενωθεί χώρος που είχε διαχωριστεί για λόγους ασφαλείας πριν από ένα μήνα, με σκοπό την ανάπτυξη επιπλέον 6 κλινών ΜΕΘ-COVID.