Οι μετοχές της Siemens Energy σημείωσαν βουτιά 34%, αφού η εταιρεία απέσυρε την πρόβλεψη για τα κέρδη της και προειδοποίησε ότι τα δαπανηρά προβλήματα στη μονάδα ανεμογεννητριών της θα μπορούσαν να διαρκέσουν χρόνια.

Η εταιρεία, που γεννήθηκε από το spinoff του πρώην τμήματος φυσικού αερίου και ενέργειας του γερμανικού ομίλου Siemens , ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη ότι μια ανασκόπηση ζητημάτων στη θυγατρική Siemens Gamesa διαπίστωσε «σημαντική αύξηση στα ποσοστά αστοχίας των εξαρτημάτων ανεμογεννητριών».

Το διοικητικό συμβούλιο της Siemens Gamesa ξεκίνησε μια «εκτεταμένη τεχνική επανεξέταση» με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων που η μητρική εταιρεία είπε ότι θα έχει «σημαντικά υψηλότερο κόστος» από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, που τώρα υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,09 δισεκατομμύρια δολάρια).

«Είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια ακριβή εκτίμηση της πιθανής οικονομικής επίπτωσης των θεμάτων ποιότητας και να μετρήσουμε τον αντίκτυπο της αναθεώρησης των υποθέσεων μας στα επιχειρηματικά μας σχέδια», ανέφερε η Siemens Energy σε δήλωση.

«Ωστόσο, με βάση την αρχική μας εκτίμηση μέχρι σήμερα, το δυνητικό μέγεθος του αντίκτυπου μας οδηγεί να αποσύρουμε τις παραδοχές κέρδους για τη Siemens Gamesa και κατά συνέπεια την καθοδήγηση για τα κέρδη για τη Siemens Energy Group για το οικονομικό έτος 2023».

Σημειώνεται ότι η Siemens Gamesa θεωρείται ως ένα “αγκάθι” στον ισολογισμό της μητρικής της εταιρείας από την πλήρη εξαγορά της στα τέλη του περασμένου έτους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Energy, είπε σε δημοσιογράφους σε τηλεφώνημα την Παρασκευή ότι «είχαν μπει πάρα πολλά κάτω από το χαλί» στη Siemens Gamesa και ότι τα ζητήματα ποιότητας ήταν «πιο σοβαρά από ό,τι νόμιζε δυνατό», σύμφωνα με το Reuters.

Η Siemens Energy εκτιμά ότι βλάβες εξαρτημάτων μπορεί να συμβαίνουν μεταξύ 15% και 30% του εγκατεστημένου στόλου ανεμογεννητριών της, αλλά ο Green σημείωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα «ερωτηματικό σχετικά με το πού τελειώνει αυτή η ευθύνη».

Διαβάστε περισσότερα